VIA University College
Vores arbejde for VIA i 2021
VIA University College har alle sejl sat mod at maksimere udbyttet af Horizon Europe. For at kunne forbinde VIA’s praksisnære forskning bedst muligt med EU’s prioriteter fik vi i 2021 idéen til et helt nyt initiativ særligt for VIA: Håndholdte forskerforløb. Her gennemgår vi konceptet.

CDEU’s forskningsteam. I midten Elena Nielsen, der har særligt fokus på VIA University College.
Skræddersyet assistance
Med vores nye, håndholdte forskerforløb får hver enkelt forsker en skræddersyet, digital proces- og projektassistance. Dette betyder konkret en håndholdt hjælp til alle elementer af processen, lige fra netværksopbygning til indkaldelsesoverblik og ansøgningsbistand.
I tæt samarbejde med VIA Projektstøtte hjælper CDEU med at oversætte EU-stoffet til den virkelighed, som forskerne arbejder i, og som de kan se sig selv som en del af.
Vi skal lære forskernes niche i nichen at kende
CDEU’s konsulent, Elena Nielsen, forklarer:
– Den tid er ovre, hvor der bare kom en indkaldelse, som man så sendte direkte videre. EU-programmerne er i dag blevet så komplekse og tværfaglige, at der virkelig er brug for os til at hjælpe. Det handler om at lære forskerens niche i nichen at kende, om at få en forståelse af, hvilken forskning netop dén person bedriver, for den forståelse er så vigtig for at få forskeren videre.
Vi sætter vores vidtforgrenede netværk i spil
Men CDEU’s hjælp stopper ikke der:
- Når vi har fundet den rette indkaldelse, så skal forskerne også kende bagtæppet og vide, hvad udspringer indkaldelsen af, og hvad den skal være med til at løse i en europæisk sammenhæng, fortæller Elena Nielsen, inden hun uddyber:
- På samme måde stiller vi på CDEU vores vidtforgrenede, europæiske netværk til rådighed for at finde de helt rigtige partnere og konsortier, som matcher den enkelte forsker. Det er alt det, vi assisterer med, og det har i 2021 ledt til flere VIA-forskere, der er kommet med i europæiske konsortier.
Disse konsortier beskæftiger sig bl.a. med teknologiforståelse og med digital uddannelse, herunder også kunstig intelligens og virtual reality. Dermed hjælpes VIA videre i sin overordnede ambition om at hjemtage flere Horizon-projekter.
Digitale værktøjer giver høj agilitet
- Det, at forløbene er født i en corona-tid, og at de derfor er digitale, giver en stor fordel i forhold til agilitet: Når vi understøtter via digitale værktøjer, kan vi hurtigt imødekomme forskernes ambitioner om at deltage i europæiske netværk og involvere sig i konsortier, hvilket selvfølgelig underbygges af, at hele Europa grundet pandemien arbejder digitalt for tiden. Så på en måde er EU kommet lidt tættere på forskerne og omvendt, slutter Elena Nielsen.