Indtægter | DKK |
---|---|
Medlemsbidrag | 11.788.774 |
Konsulenthonorarer | 1.095.711 |
Projektindtægter | 252.508 |
I alt | 13.136.993 |
Udgifter | |
---|---|
Løn og personale | 10.500.352 |
Rejser og repræsentation | 360.436 |
Lokaler | 723.939 |
Administration | 856.297 |
Særlige projekter | 533.153 |
I alt | 12.974.177 |
Afskrivning og finansielle omkostninger | 233.006 |
ÅRETS RESULTAT | -70.190 |
---|
Når jeg ser tilbage på det forgangne år, så er det svært at gøre det uden stolthed. Tallene alene taler deres klare sprog: Rekordhøje 115 millioner kroner har vi i 2021 hjulpet med at hente hjem til Midtjylland. Og det er endda kun den værdi, der kan måles i kroner og ører. Læg dertil de talrige samarbejder, vi har bidraget til at knytte på tværs, de mange europæiske netværk, som vi har hjulpet midtjyske projektpartnere med i, og al den internationale læring, som vi har understøttet Midtjylland i at hente hjem, alt sammen til gavn og glæde for hele det midtjyske område.
Kort sagt, så er vi i 2021 lykkedes bedre end nogensinde før med at hente europæisk værdi hjem til midtjyske aktører, og vi tror på, at den værdi gør en forskel - ikke kun i forhold til midtjysk udvikling og vækst. I en verden, der bevæger sig i hver sin retning, er EU’s fællesskab, åbne grænser og åbne marked noget, der kan bidrage til at sikre et europæisk sammenhold, og det skal vi forstå at værne om. Derfor nytter det også i høj grad for Midtjylland at være repræsenteret i hjertet af Europa, og vi ser frem til at fortsætte det vigtige arbejde i årene fremover.
Lars Holte Nielsen,
direktør for CDEU
Med CDEU’s klare bidrag er det midtjyske sundhedsøkosystem blevet stadigt mere anerkendt i Europa. Vi formår sammen med mange gode parter at udvikle fremtidens sundhedsløsninger med patienten i centrum, og det gør vi takket være den vellykkede integration, der findes mellem det regionale, lokale og nationale niveau, og som understøttes af forskningsniveauet. Her tænker jeg ikke mindst på nye, digitale sundhedsløsninger, der sikrer mere lige adgang til behandling for alle, uanset bopæl, og som understøttes af EU-midler.
Integrationen på sundhedsområdet bliver bemærket af vores europæiske partnere og gør, at Midtjylland inviteres med ind i EU-samarbejder, fordi vi kan levere netop de fælles, forskningsbaserede løsninger, der efterspørges. Et godt eksempel er det europæiske myndighedssamarbejde TEHDAS (Towards a European Health Data Space), som CDEU i 2021 har hjulpet Region Midtjylland med som dansk, kompetent myndighed i. Integrationen i Midtjylland bemærkes ligeledes på nationalt niveau, hvor vi har et tæt samarbejde med de danske sundhedsmyndigheder om EU-dagsordenen.
Jeg siger tak for to gode år som formand og overlader nu formandsstafetten til Steffen Husted Damsgaard, men jeg ser frem til at fortsætte bestyrelsesarbejdet sammen med repræsentanterne for kommunerne, Aarhus Universitet og VIA University College, nu som næstformand og igen som formand om to år.
Susanne Buch Nielsen,
afgående formand for CDEU’s bestyrelse og medlem af Regionsråd Midtjylland
Mange tak, Susanne. Du taler om at skabe gode løsninger for alle, uanset bopæl, og at tænke EU ind overalt i vores region, og jeg kunne ikke være mere enig. Det er også netop et af mine fokusområder som ny formand for CDEU’s bestyrelse.
Vores arbejde med EU skal både kunne rumme de fremragende og enestående, innovative løsninger, og samtidig også kunne bruges som løftestang til at skabe balance og lige muligheder mellem land og by.
Tag f.eks. EU-projektet Circular Economy Beyond Waste, som EU i det forgangne år støttede med 75 mio. kr. Med CDEU’s hjælp har projektet forenet 18 midtjyske partnere - fra land og by, fra virksomheder til kommuner og region – i et nationalt projekt, der har som formål at gå forrest og inddrage alle i den grønne omstilling.
Det er et fremragende eksempel på, hvorledes EU understøtter det lokale niveau i at udvikle de bæredygtige løsninger, som vores store, samfundsmæssige udfordringer i Europa kræver. Bæredygtighed er et fundament for samarbejdet i EU, og i Midtjylland sætter vi en ære i at gøre begrebet operativt på lokalt plan. Jeg ser frem til at følge det og resten af CDEU’s arbejde tæt gennem mine to år i formandsstolen.
Steffen Husted Damsgaard,
formand for CDEU’s bestyrelse og kommunalbestyrelsesmedlem i Lemvig
I 2021 har bæredygtighed og digitalisering virkelig fyldt meget i EU-regi. De to prioriteter er nemlig toneangivende for alle EU’s programmer og skal samtidig bane vejen for den udvikling, der både skal gøre det muligt at nå EU’s ambitiøse mål om klimaneutralitet i 2050 og få EU sikkert og godt ud på den anden side af covid-krisen.
Med lanceringen af en bred vifte af nye programmer i 2021 har EU søgt at kickstarte operationaliseringen af det store arbejde. Således har året bl.a. budt på det nye, syvårige rammeprogram for forskning og innovation, Horizon Europe, et større hav af delprogrammer og hertil et væld af nye indkaldelser.
Men de mange muligheder kræver, at man som aktør ved, hvor man skal kigge hen for at finde det helt rette match mellem ens gode idé og så EU’s puljer. Det er netop det overblik, som vi på CDEU skaber.
På CDEU har vi derfor året igennem arbejdet benhårdt på at gennemgå, finlæse og filtrere de mange, nye EU-programmer, så vi kunne nå frem til netop de muligheder for funding og samarbejde, som vores midtjyske aktører har de bedste forudsætninger for at opnå værdi af.
Vi er på den måde lykkedes med at hente 115 millioner kroner hjem til midtjysk udvikling og vækst, ligesom vi har lagt i ovnen til talrige succeser fremadrettet.
Herunder kan du læse ti eksempler på, hvordan vi gennem det seneste år har hjulpet Midtjylland med at hente mærkbar værdi af EU-arbejdet inden for de to helt store prioriteter, bæredygtighed og digitalisering.
Det nye projekt “Circular Economy Beyond Waste” har med CDEU’s hjælp opnået 75 mio. kr. fra EU’s LIFE IP-program, og den massive støtte skal understøtte omstillingen til cirkulær økonomi i hele Danmark. Region Midtjylland leder projektet, og der er hele 18 midtjyske kommuner, affalds- og forsyningsselskaber blandt de i alt 40 partnere.
Ifølge borgmester i Lemvig, Erik Flyvholm (V), er det netop det lokale niveau, der skal flytte noget, hvis vi skal lykkes med at vende de helt store udfordringer inden for den grønne omstilling til muligheder.
Han udtaler:
Den her måde at arbejde sammen på, hvor man prøver at gøre det i fællesskab ved at løfte en større geografi end bare sit eget lille, kommunale område, det giver en anden synergi, det giver en anden gennemslagskraft, og det giver også en anden synlighed.
Læs hele historien her
Den grønne strøm har potentiale til at blive udnyttet meget bedre, end den bliver i dag. Faktisk er det svært at nå at bruge al den strøm, der produceres af de mange vindmøller, så nu vil et nyt, omfattende EU-projekt udvikle et elektrolyseanlæg, der kan lave den ekstra energi om til grøn brint i stor skala.
EU-projektet hedder ’GreenHyScale’, og EU tror så meget på idéen, at projektet i 2021 fik hele 223 millioner kroner i støtte. Målet med projektet er at udvikle et 100 megawatt elektrolyseanlæg, der skal ligge hos GreenLab Skive, og som skal kunne reproduceres i hele verden. De øvrige midtjyske partnere i projektet er Siemens Gamesa Renewable Energy fra Ikast-Brande og Everfuel fra Herning, og CDEU har spillet en væsentlig rolle i bevillingen på de 223 millioner kroner fra EU til projektet.
CTO hos GreenLab Skive, Anders Bøje Larsen, udtaler:
CDEU har haft en stor betydning i ansøgningsprocessen til GreenHyScale i forhold til at navigere i EU’s politiske system og herunder bl.a. bidrage til at identificere fællesnævnere mellem GreenLab og EU’s mandater og ambitioner.
Læs hele historien her
Bæredygtighed sætter dagsordenen på virkelig mange områder i disse år, og kulturområdet er ingen undtagelse. Men hvad vil bæredygtighed i kulturen egentlig sige? Det skal et nyt, nordisk projekt kaldet ‘Kulturens unikke rolle i en grøn og bæredygtig udvikling’ nu se på.
Svaret på spørgsmålet lyder nemlig meget forskelligt, alt efter hvem man spørger. Derfor skal det nye projekt også indsamle viden til at give en fælles forståelse af, hvad bæredygtighed i kultur er, både set fra myndighedernes og fra kulturinstitutionernes synspunkt.
Det er det første nordiske projekt af sin slags, og med CDEU’s hjælp har projektet opnået 500.000 kr. i støtte fra Nordisk Kulturfond. CDEU koordinerer projektet, der har syv partnere fra hele Norden. Med i partnerskabet er Region Midtjylland, det aarhusianske teater Svalegangen og Secret Hotel, der er et teater beliggende i Syddjurs Kommune.
Læs hele historien her
Biodiversiteten er under pres, og den udfordring kræver, at vi udvikler og udforsker nye måder at anvende vores arealer på, navnlig når det kommer til landbrugsjord.
Det er baggrunden for projektet BioScape, der i 2021 med CDEU’s hjælp opnåede 22,4 mio. kr. i EU-støtte.
Byn Sø i Lemvig Kommune, Endelave i Horsens Kommune og Åstrup Kær i Hedensted Kommune er alle pilotområder i projektet. I alle tre områder skal projektet – i tæt samarbejde med lodsejerne og baseret på frivillighed – vise, hvordan klima- og biodiversitetsmæssige udfordringer kan løses ved for eksempel at omlægge tidligere intenst dyrket landbrugsjord til nye natur- og vandområder.
Hermed kan vigtige økosystemer genoprettes og understøttes, idet der arbejdes med f.eks. at tilbageholde vand/øge klimatilpasningen, forbedre CO2-lagringen, forøge biodiversiteten og med at gøre den rekreative værdi større.
Projektet er udviklet i samarbejde mellem Region Midtjylland, CDEU, Lemvig Kommune, Horsens Kommune, Hedensted Kommune, SEGES, Danmarks Naturfredningsforening, Aarhus Universitet, SAMN og European Landowners’ Organization.
Læs hele historien her
Da corona gjorde traditionelle EU-studieture til Bruxelles umulige for danske gymnasieelever, fandt CDEU sammen med DEO - Demokrati i Europa Oplysningsforbundet – på et nyt koncept: ’EU i Midtjylland’. Det er et bæredygtigt studieturskoncept, som lader eleverne opdage EU’s indvirkning lokalt i det midtjyske område frem for at tage på besøg i Bruxelles.
Projektet fik 828.000 kr. i støtte fra Region Midtjyllands pulje til udviklingsprojekter på midtjyske uddannelser, og der deltager ungdomsuddannelser fra Bjerringbro, Skanderborg, Ringkøbing-Skjern, Struer, Silkeborg og Norddjurs i projektet. I 2021 løb de første studieture af stablen, og en ny række er planlagt for 2022, ligesom der er produceret et større undervisningsmateriale i forbindelse med projektet.
Kasper Tonsberg Schlie fra DEO udtaler:
Det handler i bund og grund om at gøre EU så borgernært som muligt. Mange tænker, at EU kun er for virksomhederne og erhvervslivet generelt, men det handler jo også om miljøbeskyttelse og alt muligt andet nært. EU kan hurtigt synes abstrakt, fordi man tænker, at det er langt væk, men oplever man betydningen i sit nærområde, får man også en dybere forståelse af, hvad det går ud på.
Læs hele historien her
Aarhus Universitet (AU) er en af Danmarks absolutte topscorere i forhold til at modtage støtte fra EU’s Horizon-program: Under Horizon 2020, der dækkede årene 2014 – 2020, hjemtog AU således mere end 1½ milliard kroner. Hvis det niveau skal holdes og endda forbedres under Horizon Europe, så skal banen kridtes op fra starten.
CDEU’s forskningsteam holdt derfor i 2021 oplæg for over 20 miljøer på AU, og oplæggene foregik primært digitalt. Formålet var at klæde medarbejdere og ledere bedst muligt på til at kunne påvirke og søge EU-midler inden for en række vigtige forskningsfelter. Disse oplæg blev holdt enten af forskningsteamet selv eller i tæt samarbejde med gode kolleger i AU’s Forskningsstøtteenhed.
I det hele taget bidrager CDEU til en bred vifte af initiativer på AU. Vi har dog i 2021 været særligt involveret i arbejdet med Horizon Europe-missionerne og med indkaldelser, der ligger i krydsfeltet mellem de mere traditionelle samarbejdsprojekter og de nye missioners indkaldelser inden for eksempelvis jord, biomasse og klima.
Læs hele historien her
Færre og færre unge vælger at lære fremmedsprog, og den udvikling gælder desværre for store dele af Europa. Derfor er Region Midtjylland gået sammen med fire europæiske partnere i et nyt Erasmus+ projekt kaldet DIGI-LINGO. Projektet modtog i 2021 knap 3 mio. kr. i EU-støtte, og CDEU har understøttet i hele processen.
Projektet vil integrere virtuel udveksling og andre digitale værktøjer for at gøre sprogundervisningen mere spændende og relevant for eleverne. Desuden skal det nye projekt hjælpe med at forankre indsatsen regionalt. Dette skal hjælpe med at bibeholde den viden, det netværk og den entusiasme, som indsatsen kræver, selvom en ildsjæl på en skole fratræder.
Frederik Freund, der er udviklingskonsulent i Regional Udvikling, Region Midtjylland, udtaler om projektet:
Det handler om at få undervisningen derhen, hvor den kan bruges til noget reelt for de unge. Det har de ingen problemer med i engelsk, men det kniber i andre sprogfag med at bruge sprogene uden for klasselokalet. Her tror vi på, at en mere systematisk brug af virtuel udveksling ville kunne hjælpe.
Læs hele historien her
CDEU har understøttet Region Midtjylland i at blive udpeget som Danmarks kompetente myndighed i TEHDAS, som står for ’Towards a European Health Data Space’. Det er et omfattende europæisk samarbejde inden for sundhedsdata, og målet er at udarbejde en række anbefalinger til Europa-Kommissionen for at skabe bedre rammer for deling af sundhedsdata inden for nationale regulatoriske rammer og lovgivning.
Anbefalingerne vil føde ind i det kommende EU-lovforslag omkring et European Health Data Space, der handler om at få bedre forudsætninger for at arbejde med anonymiserede sundhedsdata på tværs, og vil indgå i Kommissionens videre arbejde frem mod den europæiske digitale strategi for 2030.
Jørgen Schøler, der er lægefaglig direktør ved Aarhus Universitetshospital, udtaler i den forbindelse:
CDEU’s sundhedsteam spiller en meget central rolle i såvel Region Midtjyllands som Aarhus Universitetshospitals arbejde med at nå et højere internationalt niveau. Dette sker både gennem samarbejde med øvrige, førende universitetshospitaler i EU og ved at udvikle samarbejdet med andre aktører, der er med til at sætte morgendagens sundhedsdagsorden i Europa.
Læs hele historien her
Da Federico Bortoletto fra aarhusianske Kaospiloterne under coronanedlukningen rejste rundt i Europa, blev han indigneret over, hvor ulige ressourcer de unge i de forskellige lande havde, når det kom til deres uddannelse. Han udtaler om en tur til Italien:
Der var bare en svimlende forskel på mængden af ressourcer og vidensbaserede værktøjer, som eleverne havde til rådighed, og det gjorde mig så vred, for hvordan skulle disse elever nogensinde kunne konkurrere ligeligt mod elever fra Nordeuropa?
Indignationen blev startskuddet for projektet BANG – Bridging All Next Generations, som med assistance fra CDEU i 2021 opnåede 1,8 mio. kr. i EU-støtte.
Projektet vil med sine partnere i fire europæiske lande sætte Europas unge i stand til at tackle stadig mere komplekse sociale, politiske og miljømæssige udfordringer. Det skal ske ved at støtte unge elever og deres læringsfællesskaber med en såkaldt skræddersyet, digital og blandet læringsramme og et program, der er rettet mod at udvikle de unges kreativitet, trivsel og evne til at samskabe.
Læs hele historien her
VIA University College har alle sejl sat mod at maksimere udbyttet af Horizon Europe. For at kunne forbinde VIA’s praksisnære forskning bedst muligt med EU’s prioriteter kom CDEU i 2021 på idéen til et nyt initiativ. Her får hver enkelt VIA-forsker en skræddersyet, digital proces- og projektassistance, hvilket betyder håndholdt hjælp til alt lige fra netværksopbygning over indkaldelsesoverblik til ansøgningsbistand.
I tæt samarbejde med VIA Projektstøtte hjælper CDEU med at oversætte EU-stoffet til den virkelighed, som forskerne arbejder i.
CDEU’s Elena Nielsen udtaler:
EU-programmerne er i dag blevet så komplekse og tværfaglige, at der virkelig er brug for os til at hjælpe. Det handler om at lære forskerens niche i nichen at kende og om at få en forståelse af, hvilken forskning netop dén person bedriver. Når vi så har fundet den rette indkaldelse, så skal forskeren også kende bagtæppet og vide, hvad indkaldelsen udspringer af, og hvad den skal være med til at løse i en europæisk sammenhæng.
I 2021 er flere VIA-forskere ad den vej kommet med i europæiske konsortier inden for bl.a. teknologiforståelse og digital undervisning, og dermed hjælpes VIA videre i sin overordnede ambition om at hjemtage flere Horizon-projekter.
Læs hele historien her