God historie
223 mio. kr. til GreenHyScale: CDEU har haft væsentlig rolle i bevilling til projekt, der skal vise vejen for brintproduktion i stor skala
Det har potentiale til virkelig at gøre en forskel for den grønne omstilling i Midtjylland, at projektet GreenHyScale har opnået 223 mio. kr. i EU-støtte og nu er kickstartet med partnere fra hele Europa. Målet med projektet er at udvikle et 100 megawatt elektrolyseanlæg, der skal ligge hos GreenLab Skive, og som skal kunne reproduceres i hele verden. CDEU har spillet en væsentlig rolle i bevillingen på de 223 millioner kroner fra EU til projektet.
Den grønne strøm har potentiale til at blive udnyttet meget bedre, end den bliver i dag. Faktisk er det svært at nå at bruge al den strøm, der produceres af de mange vindmøller, så nu vil et nyt, omfattende EU-projekt udvikle et elektrolyseanlæg, der kan lave den ekstra energi om til grøn brint i stor skala:
Vil bidrage til en brintinfrastruktur både i og uden for EU
- Produktion i stor skala er netop det, der i sidste ende vil reducere både produktions- og distributionsomkostninger, og vores fokus er at skabe en løsning, der kan reproduceres for interessenter i både Danmark og resten af Europa, da det at kunne reproducere er nøglen til formidling af grøn brint. Det gør GreenHyScale til et vigtigt projekt, der har potentiale til i høj grad at bidrage til den positive udvikling af en brintinfrastruktur både i og uden for EU, lyder det fra Anders Bøje Larsen, CTO hos GreenLab Skive.
CDEU har haft en stor betydning i ansøgningsprocessen til GreenHyScale i forhold til at navigere i EU’s politiske system og herunder bl.a. bidrage til at identificere fællesnævnere mellem GreenLab og EU’s mandater og ambitioner. – Anders Bøje Larsen, CTO hos GreenLab Skive.
CDEU har haft væsentlig rolle i bevillingen
GreenLab har i ansøgningen om midlerne fået hjælp af CDEU til at afdække behov og muligheder samt til identificering af de vigtigste delelementer i ansøgningsprocessen. Derudover har CDEU bistået i koordinering af konsortiet i den sidste ”Grant Preparation Phase,” hvor erhvervskonsulent hos CDEU, Thomas Steen Hansen, har ageret sparringspartner igennem hele ansøgningsprocessen og haft en væsentlig rolle i bevillingen på de 30 millioner euro (223 mio. kr.) fra EU til projektet.
- CDEU har haft en stor betydning i ansøgningsprocessen til GreenHyScale i forhold til at navigere i EU’s politiske system og herunder bl.a. bidrage til at identificere fællesnævnere mellem GreenLab og EU’s mandater og ambitioner. Derudover har CDEU supporteret os i vinklingen af EU-ansøgningen, hvilket i høj grad bidrager til det positive resultat, som vi kan fremvise i dag ved GreenHyScales kick-off møde til det 100 MW store EU-projekt, siger Anders Bøje Larsen.
CDEU (har) supporteret os i vinklingen af EU-ansøgningen, hvilket i høj grad bidrager til det positive resultat, som vi kan fremvise i dag ved GreenHyScales kick-off møde til det 100 MW store EU-projekt. – Anders Bøje Larsen, CTO ved GreenLab Skive
Hver enkelt partners rolle i projektet
De forskellige europæiske partnere i projektet spiller hver en vigtig rolle:
- Anlægget skal fysisk ligge hos GreenLab i Skive, hvis rolle i projektet er at eje anlægget og at sørge for al infrastrukturen omkring det, herunder at koordinere med de virksomheder, der skal aftage brinten, efterhånden som den produceres.
- Det danske cleantech-selskab Green Hydrogen Systems fra Kolding er ansvarlig for at levere det første 6MW prototypeanlæg, der passer ind i en 40 fods container, og som vil fungere som en byggesten i den fremtidige 100 MW løsning.
- Den franske virksomhed Lhyfe vil levere kontrolsystemer til 6MW-anlægget og er desuden ansvarlig for integrationen til GreenLabs SymbiosisNet – dette er et intelligent netværk af energi og data, der gør det muligt for virksomheder i GreenLabs grønne industripark at dele deres overskydende energi med hinanden.
- Når prototypen er færdig og opfylder visse ydelseskriterier, vil Everfuel fra Herning stå for at overvåge opgaven med at skalere projektet kommercielt, hvilket vil resultere i færdiggørelse af 100MW-anlægget baseret på Green Hydrogen Systems’ elektrolyse.
- 6MW-prototypen vil derefter blive konverteret til en offshore-model, der kan placeres offshore for at levere brint i stedet for strøm fra havvindmøller. Det er her, Siemens Gamesa spiller en vigtig, rådgivende rolle.
- Forskere fra DTU og Imperial College vil gennem hele projektperioden bidrage til projektet fra flere aspekter, herunder bl.a. teknologidesign samt vurdering af GreenHyScale-konceptets rolle og værdi
- Energy Cluster Denmark leder projektets advisory board og den eksterne kommunikation
- Euroquality står for projektledelsen.
Varighed af projektet
Projektet kickstarter 26. oktober 2021 og vil vare i fem år.
Partnere
Fra Midtjylland deltager GreenLab Skive A/S, Everfuel og Siemens Gamesa Renewable Energy.
Den komplette liste over projektpartnere er: GreenLab Skive A/S, Green Hydrogen Systems A/S, Energy Cluster Denmark, Lhyfe, Siemens Gamesa Renewable Energy, Equinor Energy AS, Technical University of Denmark, Imperial College London, Everfuel, Quantafuel og Euroquality.