Gode historier
100.000 euro i EU-støtte til to midtjyske virksomheder
Med CDEU’s hjælp er det lykkedes to midtjyske virksomheder at opnå 100.000 euro i EU-støtte fra SMV-instrumentet, som er et af støtteprogrammerne under Horizon 2020. Pengene skal bruges til at undersøge, om forretningsplanen for hvert af deres nye produkter er stærk nok til at kunne klare sig på markedet. Kan de dét, kan der opnås væsentligt større støttebeløb fra EU i næste fase.
Til gavn for hele Europa
Som navnet antyder, så er SMV-instrumentet sat i verden for at hjælpe små- og mellemstore virksomheder (SMVer) med at markedsmodne deres produkter til gavn for ikke blot sig selv, men hele Europa. Netop et sådant potentiale har EU kunnet se hos firmaerne Unisense fra Aarhus, der arbejder med mikrosensorer, og Calvex fra Skive, der beskæftiger sig med håndtering af råmælk til kalve.
– For at kunne opnå støtte fra EU, så kræver det, at der kan ses et stort potentiale i virksomhedernes produkter. Det er meget glædeligt ikke bare for Unisense og Calvex, at EU har syntes godt om virksomhedernes produkter, men også for resten af Midtjylland, da den nye finansiering kan hjælpe med til at bane vejen til markedet for produkterne og dermed være en katalysator for vækst. Sådan fortæller Thomas Steen Hansen, der er erhvervskonsulent ved CDEU.
184 SMVer opnåede støtte
Europa-Kommissionen modtog i alt 2111 forslag i denne runde af SMV-instrumentet, og af disse er 184 SMVer fra 28 forskellige lande blevet udvalgt til at modtage finansiering. Dermed har midtjyske Unisense, Calvex og 186 andre europæiske SMV’er hver fået 50.000 euro til at undersøge, om produktets forretningsplan har den fornødne styrke til at kunne klare sig på markedet.
– Det handler om at få undersøgt de forretningsmæssige aspekter for dermed at afklare, om produktet har, hvad der skal til, for potentielt at kunne gå på markedet. Har det dét, kan der søges i fase 2, hvor støttebeløbene er markant højere, fortæller erhvervskonsulent hos CDEU, Sarah Eline Hansen og fortsætter:
– I fase to gives der nemlig mellem der gives en halv million og 2,5 millioner i EU-støtte til hvert af de projekter, der kommer igennem nåleøjet.
EU uddelte 8,9 millioner euro
De fleste af de finansierede projekter i denne runde af SMV-instrumentets første fase var inden for IKT (36 projekter). Herefter fulgte projekter, der har til formål at minimere udledningen af CO2 samt at effektivisere energisystemer (31 projekter) og derefter fulgte transport (28 projekter). I alt uddelte EU 8,9 millioner euro i støtte i denne omgang.
Vil du vide mere?
Der er løbende ansøgningsfrister for SMV-instrumentet. Kunne du tænke dig om høre mere om mulighederne for EU-støtte til en virksomhed, så kan du kontakte vores erhvervskonsulenter Sarah Eline Hansen og Thomas Steen Hansen på erhverv@centraldenmark.eu.