God historie

13,5 mio. kr. til Aarhus-firma skal redde liv i hele verden

9. maj 2019

Aarhusianske Cercare Medical har i årevis forsket i at udnytte big data i diagnosticering af slagtilfælde. Nu har de med CDEU’s hjælp fået 13,5 mio. kr. til et stort EU-projekt, som skal fintune metoden yderligere, så den bl.a. kan medtage regionale forskelle i diagnosticeringen. Det vil kunne højne præcisionen – og dermed også muligheden for at redde liv.

CSO hos Cercare Medical, Mikkel Bo Hansen

Hos Cercare Medical i Aarhus er CSO Mikkel Bo Hansen ikke bange for at tage store ord i munden om firmaets nyeste diagnosticeringsløsning:

– Vi mener faktisk, at det her er ’the missing link,’ som skal bruges til at skabe en teknologi med en høj nøjagtighed, uanset hvor i verden man bruger den. Det er meget, meget stærkt.

Metode kan tilpasses hele verden

Firmaet har siden grundlæggelsen i 2013 arbejdet med klinisk diagnosticering, og dette har de tidligere – og med CDEU’s hjælp – modtaget 3,4 mio. kr. i EU-støtte til.

Vi mener, at det her er ’the missing link’ der gør, at værktøjet kan have en høj nøjagtighed – uanset hvor i verden man anvender det. Det er virkelig stærkt.

Firmaets hidtidige udvikling har fokuseret på at anvende big data i diagnosticering af patienter med slagtilfælde, og den teknologi skal der nu bygges videre på med den nye EU-støtte i ryggen:

– Når man står med en patient med en blodprop, kan vores idé lave en ret præcis risikovurdering for behandling A, B og C. Her kan teknologien bruge big data til at fremskrive, om hjernevævet vil være dødt eller ej efter en given behandling, fortæller Mikkel Bo Hansen, som fortsætter:

– Men vores nyeste behandling tager så skridtet videre og vil kontinuerligt kunne lære af nye patienters data. Dermed vil den kunne tilpasses regionale forskelle i patientgrupper, og her har vi set fra studier, at det gør nøjagtigheden endnu højere. Det er derfor, vi mener, at det her er ’the missing link’ der gør, at værktøjet kan have en høj nøjagtighed – uanset hvor i verden man anvender det. Det er virkelig stærkt.

Vi kan nu ansætte 3-4 medarbejdere fra projektets begyndelse, og det har jo enormt stor betydning, da det er altafgørende, at vi har personer inden for firmaet til at løfte de her projekter.

Giver 3-4 nyansættelser

De 13,5 millioner kroner i EU-støtte kommer til at give nogle helt unikke muligheder for den lille SMV med 10 medarbejdere:

– Vi kan nu ansætte 3-4 medarbejdere fra projektets begyndelse, og det har jo enormt stor betydning, da det er altafgørende, at vi har personer inden for firmaet til at løfte de her projekter. Dermed giver støtten en betydelig indsprøjtning, fortæller Mikkel Bo Hansen.

Der er nemlig mange hurdles, som fortsat skal overvindes, før løsningen kan komme i brug:

– Nu kan vi tage skridtet til udviklingsstadiet og derefter på markedet. Vi kan f.eks. arbejde med regulatorisk dokumentation, klinisk test og afprøvning, for der er enormt mange opgaver, der ligger der, og her giver støtten en god delfinansiering.

Med SMV-instrumentet kan vi opnå 70% støtte. Det betyder, at vi kan trykke meget hårdere på speederen i forhold til både udvikling og validering af løsninger.

EU finansierer 70%

Netop den gode delfinansiering fra EU’s side var grunden til, at Cercare Medical med CDEU’s hjælp valgte at søge EU om støtten til projektet:

– Man kan sige mange gode ting om nationale støtteordninger og instrumenter, men beløbene er typisk ikke så høje, at man kan lave projekter af denne størrelse. Nationalt kan vi typisk få støttet op til 33% af omkostningerne, mens vi med SMV-instrumentet kan opnå 70% støtte. Det betyder, at vi kan trykke meget hårdere på speederen i forhold til både udvikling og validering af løsninger, slutter Mikkel Bo Hansen.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv
Maria Heilskou Pedersen
EU-specialkonsulent
Sundhed
Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst