God historie

17 mio. kr. fra EU skal hjælpe med at bringe det bæredygtige plast-alternativ EcoFlexy på markedet

21. januar 2021

Cellugy Management Team: Fra venstre Serena Leka (Engagement Manager), Deby Fapyane (co-founder), Isabel Alvarez-Martos (CEO og co-founder) samt forrest Parun Sihombing (co-founder).

For omkring 3 år siden begyndte Aarhus-virksomheden Cellugy sit arbejde i køkkenet hjemme hos Deby Fapyane, en af ​​virksomhedens grundlæggere. Her arbejdede de hårdt på at virkeliggøre deres drøm om at skabe et biomateriale som et alternativ til fossil-baseret plastik.

Siden da er det gået stærkt, de har modtaget adskillige priser og tilskud, og nu har EU’s EIC Green Deal-call givet virksomheden over 17 mio. kr. til at hjælpe med at bringe den banebrydende løsning EcoFlexy fra laboratoriet til markedet.

Det har været en utrolig rejse for grundlæggerne af Cellugy, der for få år siden fik en god idé til, hvordan man kan gøre verden mere plastfri: De udviklede EcoFlexy, et biologisk nedbrydeligt materiale fremstillet af biotransformeret sukker, som kan bruges i en række sammenhænge, herunder emballering af mad, kosmetik, med meget mere.

Første omgang EU-støtte var med til at finansiere forretningsplan

EU støttede første gang ideen i 2019, hvor Cellugy med hjælp fra CDEU’s forløb iFacilitator opnåede 375.000 kr. i EU-finansiering til at fremme arbejdet med at lave en forretningsplan.

Læs vores artikel fra 2019, da Cellugy modtog 375.000 kr. i EU-finansiering

Lige nu føler jeg mig bare så glad. Det var en kæmpe holdpræstation af hele Cellugy-teamet. Vi lagde virkelig en stor indsats i at opnå dette tilskud, da succesraten kun er 3%, og vores følelser eksploderede simpelthen, da vi fik tilsagnet fra EU – Deby Fapyane, Cellugy

Deby Fapyane, Cellugy

17 mio. kr. i EU-støtte skal nu hjælpe EcoFlexy til næste niveau

Nu er den innovative virksomhed så blevet tildelt over 17 mio. kr. fra EU’s EIC Accelerator-program, og støtten skal hjælpe med at løfte EcoFlexy til det næste niveau:

– Lige nu føler jeg mig bare så glad. Det var en kæmpe holdpræstation af hele Cellugy-teamet. Vi lagde virkelig en stor indsats i at opnå dette tilskud, da succesraten kun er 3%, og vores følelser eksploderede simpelthen, da vi fik tilsagnet fra EU, lyder det fra Deby Fapyane.

EU-tilskud gør yderligere investeringer mulige

Bevillingen giver Cellugy den økonomiske stabilitet, der er nødvendig for, at den unge virksomhed nu kan bevæge sig fra laboratoriet og ind på markedet:

– Tilskuddet giver os økonomisk sikkerhed for de næste to år, for slet ikke at nævne den merværdi, som støtten giver vores virksomhed, når det handler om at tiltrække yderligere investorer, forklarer Deby Fapyane, som uddyber:

– EU-tilskuddet dækker 70% af projektets totale værdi, mens vi selv skal ud at finde de sidste 30% hos øvrige investorer – det er det, der kaldes ’seed round’. At vide, at vi har dette tilskud på 17 mio. kr. til at videreudvikle vores løsning, vil gøre potentielle investorer mere sikre på, at vi også er deres tid og penge værd, forklarer Deby Fapyane.

Tilskuddet giver os økonomisk sikkerhed for de næste to år, for slet ikke at nævne den merværdi, som støtten giver vores virksomhed, når det handler om at tiltrække yderligere investorer – Deby Fapyane, Cellugy

Vil man ind på traditionelt marked, er funding nødvendig

Den kontinuerlige investering i virksomheden er en absolut nødvendighed for Cellugy, der har brug for midlerne for at komme ind på et ellers meget traditionelt og konservativt marked. De store producenter skal kunne være sikre på, at EcoFlexy-løsningen – der bruger biobaseret materiale udvundet fra biotransformation af sukker til at lave emballering – fungerer i større skala og ikke kun i laboratoriet:

Øget produktion skal overbevise samarbejdspartnerne

– Vores plan er at komme ind på markedet igennem samarbejdspartnere, men for at gøre det er vi nødt til at øge vores produktion betragteligt. Vi skal nemlig demonstrere, at vores løsning kan passe ind i vores samarbejdspartneres produktionslinjer. Lige nu er vi i stand til at producere 20-25 kg pr. måned i laboratoriet, men for at implementere løsningen i produktionen har vores samarbejdspartnere brug for mindst 100 kg. pr. forsøg, fordi det ikke er alle vores samarbejdspartnere, der har et testlaboratorium, forklarer Deby Fapyane, inden hun uddyber:

Dette tilskud er så vigtigt, fordi vi virkelig har brug for at kunne opskalere allerede før vi går ud på markedet, så vi kan overbevise samarbejdspartnerne om, at vi kan levere, når de beslutter at lave skiftet til at benytte vores materiale – Deby Fapyane

– Netop derfor er dette tilskud er så vigtigt, fordi vi virkelig har brug for at kunne opskalere allerede før vi går ud på markedet, så vi kan overbevise samarbejdspartnerne om, at vi kan levere, når de beslutter at lave skiftet til at benytte vores materiale. Opskalering er også meget vigtigt for prisen på vores produkt, for når vi kan producere mere, kan vores pris for produktet også sænkes i forhold til den laboratorieproces, vi har nu.

Pandemien har givet masser af ekstra udfordringer

At gå igennem processen under en pandemi har dog langtfra været let:

– Det at skulle gå fra laboratorieskala til pilotskala er i sig selv ikke så ligetil. Først var det planen at påbegynde pre-pilotskalaen, men da vi ikke var i stand til at finde de faciliteter, som vi ønskede, i Danmark, måtte vi se mod Europa. Da vi så fandt de faciliteter, som vi havde brug for, i andre EU-lande, var vi ikke i stand til at besøge dem på grund af coronanedlukningen tilbage i foråret. Vores egen interviewproces for at opnå EIC-tilskuddet var også stærkt påvirket af corona, da vi ikke var i stand til at rejse for at møde juryen personligt, og da vi oplevede en dårlig internetforbindelse under interviewet, fortæller Deby Fapyane.

Med dette tilskud vil virksomheden kunne ekspandere gevaldigt – Deby Fapyane. Cellugy

Tilskud giver stor udvidelse af Cellugy-teamet

Men heldigvis lykkedes det trods modgangen Cellygy at komme godt igennem interviewprocessen, og med hjælp fra EIC-tilskuddet kan virksomheden nu se frem til at bringe endnu mere ekspertise ind i teamet:

– Med dette tilskud vil virksomheden kunne ekspandere gevaldigt. Jeg arbejder stadig i mit daglige fuldtidsjob, og det samme gør en anden af ​​vores grundlæggere, men med bevillingen vil vi være i stand til begge at komme til at arbejde fuld tid hos Cellugy i 2021. Derudover planlægger vi også at ansætte flere andre kandidater, så vi kan gå fra at være de nuværende tre medstiftere, en fuldtidsansat og to deltidsansatte til at udvide timerne for de deltidsansatte til fuld tid, ligesom vi vil kunne tilføje yderligere to deltidsansatte til teamet, siger Deby Fapyane.

– Det giver bestemt en følelse af stolthed, at vi er i stand til at skabe job ikke kun for os selv, men også for andre i Danmark. Så jeg føler mig tilfreds, og jeg er spændt på, hvordan dette vil udvikle sig – Deby Fapyane, Cellugy

At kunne skabe job for andre giver stolthed

Det er således en tilfreds og stolt medstifter, der runder af:

– Det giver bestemt en følelse af stolthed, at vi er i stand til at skabe job ikke kun for os selv, men også for andre i Danmark. Så jeg føler mig tilfreds, og jeg er spændt på, hvordan dette vil udvikle sig. At opnå EU-finansieringen giver os mulighed for at udføre alt det arbejde, vi gerne vil, så det er bare vidunderligt, slutter Deby Fapyane.

Flere oplysninger om Cellugy

Hvis du er interesseret i at lære mere om Cellugy og EcoFlexy, kan du se nærmere på linket her. Cellugy er i øjeblikket på udkig efter to nye ansatte til deres team – se nærmere på linket her.

Interesseret i at lære mere om EU-finansiering?

Hvis du er interesseret i at lære mere om, hvordan du ansøger om EU-finansiering til din innovative idé, er du altid velkommen til at kontakte en af vores erhvervsrådgivere på CDEU. Deres kontaktinfo finder du herunder.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst
Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA
Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst