God historie
30 mio. kr. i EU-støtte: Bygholm Landbrugsskole leder projekt om Climate Smart Agriculture
Climate Smart Agriculture kan oversættes til bæredygtigt og klimavenligt landbrug, og det er netop, hvad EU-projektet EVESCA vil gøre nuværende og fremtidige medarbejdere i den europæiske landbrugssektor dygtigere til. Det omfattende projekt har med CDEU’s hjælp opnået 30 mio. kr. i støtte fra EU’s Erasmus+program, og det ledes af Bygholm Landbrugsskole i Horsens Kommune.
Blandt projektets 22 partnere findes i alt fem midtjyske, som foruden Bygholm Landbrugsskole også tæller Asmildkloster Landbrugsskole, Jordbrugets Uddannelsescenter, Kalø Økologiske Landbrugsskole, Food & Bio Cluster Denmark samt Aarhus Universitet, og projektleder Anders Højlund Nielsen fortæller i artiklen her bl.a. om, hvordan bredden blandt de danske partnere er en stor styrke.
EVECSA står for European Vocational Excellence for Climate Smart Agriculture – på dansk ”klimasmart handlekraft til landbrug”.
Sigtet med klimasmart landbrug er at tackle tre hovedmål, nemlig bæredygtigt at øge landbrugets produktivitet og indkomster; tilpasning til og opbygning af modstandsdygtighed over for klimaændringer; og reduktion og/eller fjernelse af drivhusgasemissioner, hvor det er muligt.
Vi skal bruge samarbejdet i EVECSA til at sikre, at vores uddannelser for klimasmart landbrug ikke bare tænker i det, vi har, men at vi også forstår sammen at udvikle de rette uddannelser til det, som fremtiden bringer – Projektleder Anders Højlund Nielsen, Bygholm Landbrugsskole
CoVE – et af Europa-Kommissionens flagskibsinitiativer
Den anden halvdel af projektets titel, European Vocational Excellence, kommer af, at projektet er en del af Europa-Kommissionens flagsskibsinitiativer for erhvervsuddannelsessektoren, nemlig CoVE – Centers of Vocational Excellence.
I alt skal der oprettes 100 CoVE, og disse centre skal både indeholde uddannelsesforløb for elever og studerende, men også tilbyde efter-videreuddannelse af den eksisterende arbejdsstyrke for at sikre, at alle i Europa har adgang til kvalitetsundervisning og kurser inden for deres fag.
Dertil er det et krav i et CoVE, at uddannelsesinstitutionerne samarbejder tæt med arbejdsmarkedets partnere og virksomheder for at sikre en arbejdsstyrke, som er agil og klædt på til fremtidens omskiftelige arbejdsmarked.
22 partnere med fra hele Europa
Det er netop, hvad der gøres i EVECSA. De 22 partnere i projektet kommer helt fra Finland i nord til Sicilien i syd, og de samarbejder gennem EVECSA om at etablere seks regionale partnerskaber, typisk bestående af offentlige og private partnere, som arbejder med klimasmart landbrug. Hver hub har sin regionale styrke og sin identitet, og i projektet kan parterne så besøge hinanden og få inspiration fra de enkelte områder.
Vi har sat som mål, at vi skal skabe en alliance for klimasmart landbrug på tværs af projektets seks regionale hubs, så vi får noget op at stå, der kan blive en stemme og en bevægelse fremad – Projektleder Anders Højlund Nielsen, Bygholm Landbrugsskole
En bred vifte af landbrugsskoler er den danske CoVE’s styrke
Projektleder Anders Højlund Nielsen fra Bygholm Landbrugsskole fortæller:
- Vi har sat som mål, at vi skal skabe en alliance for klimasmart landbrug på tværs af projektets seks regionale hubs, så vi får noget op at stå, der kan blive en stemme og en bevægelse fremad. I den danske CoVE er vores styrke, at vi har en bred vifte af landbrugsskoler med, heriblandt en økologisk, plus afgrøde- og husdyrproduktion på Aarhus Universitet samt Food & Biocluster, fortæller Anders Højlund Nielsen, inden han uddyber:
- Det giver os en mulighed for at afsøge kombinationer, både fagligt i forhold til klimasmart landbrug, men også systemisk, så vi kan finde nye, mere varige måder at arbejde sammen på. Vi skal jo gerne stå forandrede om fire år, så vi arbejder på en ny måde, og det er netop, hvad CoVE går ud på – at bygge varige samarbejdsformer, der kan leve videre, også når projektet er afsluttet.
Vi skal jo gerne stå forandrede om fire år, så vi arbejder på en ny måde – Projektleder Anders Højlund Nielsen, Bygholm Landbrugsskole
CoVE skal knytte erhverv tættere til forskning, udvikling og uddannelse
Gennem EVECSA vil projektets 22 partnere blandt andet finde nye, innovative måder at undervise fremtidens landmænd i klimasmart omstilling og udvikling af landbruget, og her ser Anders Højlund Nielsen nogle meget spændende perspektiver:
- Et af målene med en CoVE er at få erhverv knyttet tættere til både forskning, udvikling og uddannelsessektoren. Her kunne man med fordel tænke i at knytte uddannelsessystemet bedre sammen ved at styrke uddannelsesvejen fra landbrugsskole til universitetsuddannelse (EUX Landmand). Derved ville vi som uddannelsesinstitutioner kunne stå stærkere sammen, og det ville jo også kunne gøre det mere attraktivt at se på en skole som vores, hvis nu man kunne starte sin universitetsuddannelse med en mere praktisk tilgang og viden hentet på en landbrugsskole.
Vi er nødt til at se på, hvordan vi bedst uddanner til nye – og klimasmarte – værdikæder i landbruget. Det kan være biogas, regenerativt landbrug, melorme, solceller eller noget helt andet – men hvad kræver det så af uddannelserne? – Projektleder Anders Højlund Nielsen, Bygholm Landbrugsskole
Skal samarbejde om at uddanne til fremtidens forandrede landbrug
Et andet perspektiv ved det nye CoVE er ifølge Anders Højlund Nielsen, at man får en unik mulighed for at samarbejde europæisk om, hvordan man bedst uddanner til klimasmart landbrug – også inden for de felter, som fremtiden byder på:
- Vi er nødt til at se på, hvordan vi bedst uddanner til nye – og klimasmarte – værdikæder i landbruget. Det kan være biogas, regenerativt landbrug, melorme, solceller eller noget helt andet – men hvad kræver det så af uddannelserne? Jeg kender ikke svaret, men vi skal bruge samarbejdet i EVECSA til at sikre, at vores uddannelser for klimasmart landbrug ikke bare tænker i det, vi har, men at vi også forstår sammen at udvikle de rette uddannelser til det, som fremtiden bringer.
CDEU fandt frem til muligheden
Det er CDEU, som har gjort Bygholm Landbrugsskole opmærksom på muligheden for at søge om at opbygge et CoVE, ligesom vi har bidraget med at finde europæiske partnere og danne konsortiet.
Fakta om EVECSA
Blandt de 22 partnere i EVECSA er der i alt 10 landbrugsskoler, 6 virksomheder/erhvervsorganisationer og 6 vidensinstitutioner, heraf 4 universiteter.
Samlet EU-støtte til hele projektet er på 30 mio. kr. Heraf går de 10 mio. kr. til de midtjyske partnere.
Projektet løber fra marts 2024 til og med februar 2028.
Se også projektets egen hjemmeside: https://climatesmart4agri.eu/