God historie
36,7 millioner til KM Rustfri fra Skive – men ikke uden bump på vejen
KM Rustfri fra Skive er efterhånden blandt de rigtig garvede: Fire gange har firmaet hentet EU-støtte, og det er blevet til hele 36,7 mio. kr. i alt. Det har dog langtfra været smertefrit, og firmaet har bl.a. været alarmerende tæt på at få sit udviklingsarbejde lukket ned. Men nu har dets nyskabende ventil, Hydract, efter årelang udvikling fået Carlsberg med som partner og er på vej mod et gennembrud.
KM Rustfris vej til EU-støtte er på mange måder utraditionel. Vi skal ikke mere end godt tre år tilbage, før det var nødvendigt for Peter Espersen personligt at køre til Bruxelles med sin ventil i bagagerummet for at bevise over for Kommissionen, at udviklingsarbejdet kørte, som det burde.
’Giv mig én god grund til ikke at lukke det’
Sagen var den, at udviklingsprojektet var bagud i forhold til den tidsplan, som skulle holdes for at få udbetalt den lovede EU-støtte. Og nu truede Kommissionen med at trække stikket helt. Derfor havde CDEU, som har været med KM Rustfri i hele EU-ansøgningsarbejdet, sat mødet op med EU-Kommissionen, der ikke just var positivt stemt fra start:
’’Giv mig en eneste god grund til, hvorfor jeg ikke skal lukke dit projekt’, sagde embedsmanden, da mødet startede. Så gik der tre kvarter, og så spurgte han, om jeg ville være tilfreds med 100.000 euro – og det ville jeg jo sådan set,’ lyder det i dag fra Peter Espersen med et smil i stemmen.
Historien er på mange måder sigende for KM Rustfris arbejde med at udvikle Hydract-ventilen. Det er gået op, og det er gået ned, og efter sidste, svære ansøgningsrunde var Peter Espersen overbevist om, at han ikke skulle søge igen:
Hvor skulle man ellers finde 13,5 millioner?
’Jeg tænkte ’Aldrig i livet!’ For det havde krævet rigtig mange ressourcer. Men man må bare erkende, at når man står med noget så nyt, som det, vi laver, er det rigtigt svært at finde midler i Danmark, og så er det jo fantastisk, at EU kan finde 13,5 mio. kr. til at investere i vores løsning. Hvor skulle jeg ellers finde så risikovillige penge henne? Det ville jo være umuligt!’, fortæller direktøren og fortsætter:
’Udviklingsfasen, produktudviklingen, markedsafklaringen, demonstrationsfasen – det hele er gjort muligt med penge fra EU. Det er jo faktisk ret enestående.’
Carlsberg med som partner
Hydract-ventilen bruger vand frem for luft til at åbne og lukke, hvilket gør det muligt f.eks. at blande væsker i fødevareindustrien med meget højere præcision, end man kan i dag. Nu er udviklingen nået så langt, at en af de helt store spillere vil være med:
’Carlsberg har hele vejen igennem lagt både navn og faciliteter til, så vi kunne teste. Men nu er vi der, hvor de også overvejer at gå ind og ændre grundlæggende i deres teknologi for at indarbejde vores løsning. Så har vi da fået skabt noget,’ fortæller Peter Espersen.
Udviklet mere end bare produktet
Kigger man på hele processen, så er det heller ikke kun produktet, der er blevet udviklet – det er Peter Espersen også selv:
’Nu forstår jeg bedre tankegangen bag det at søge støtte. Jeg ved, at man ikke bør ansøge EU på egen hånd, men at man derimod bør alliere sig med nogen, der kender spillet. Det er også nødvendigt med nogen, som kender til styring af EU-projekter. Men har man dét, så er det bare med at komme i gang – for jeg synes jo i bund og grund, at det er en fantastisk ordning.’