Gode historier

8 millioner i EU-støtte skal give lavere elregninger

13. september 2017

Morten Veis Donnerup, Direktør for Suntherm.

Virksomheden Suntherm, som ligger i Dommerby vest for Skive, har netop med CDEU’s hjælp fået 8 millioner kroner i EU-støtte til at videreudvikle et banebrydende varmesystem – Suntherm Smartheat – der vil lade husstande lagre vedvarende energi, hvilket gerne på sigt skulle lede til markant lavere el-regninger.

Energien samles fra varmepumper og solceller og oplagres i en opløsning af salt. De første prototyper er allerede på plads, men nu skal EU-støtten bruges til videreudvikling og markedsmodning.

Blev overtalt til at satse

Det var CDEU’s forløb for små- og mellemstore virksomheder (SMV’er), der hjalp med at afklare mulighederne for EU-støtte. Potentialet i idéen var tydeligt, og CDEU overtalte Suntherm til at satse:

–          Det lød jo tungt og vanskeligt sådan at skulle søge om EU-midler, og det lød helt anderledes end at lave en lille, dansk ansøgning. Men Sarah Eline Hansen fra CDEU forklarede, at vi kun behøvede at risikere 50.000 kroner for at kunne være med i kampen om de 8 millioner kroner i støtte. Den idé fik vi vores bestyrelse med på, og det er vi jo selvfølgelig meget glade for, at vi valgte at gøre, siger Morten Donnerup, der er direktør i firmaet.

Egeninvestering var givet godt ud

Morten Donnerup understreger også, at selv om det ikke var endt med EU-støtte, så havde firmaet alligevel fået meget ud af de 50.000 kroner, som de satsede:

–          Den hjælp, som vi fik af det konsulentfirma, der hjalp os i ansøgningsprocessen, fik fintunet vores ansøgning, så vi fremadrettet kan bruge meget af den til at søge andre puljer. Så selv om vi ikke havde fået EU-støtte i denne omgang, ville pengene stadig være givet godt ud, siger Morten Donnerup og forklarer videre:

–          Desuden opdagede vi i processen, at det at skulle forklare sig over for EU i en ansøgning, så alle kan forstå, hvad vi laver, faktisk gjorde os skarpere på vores kompetencer i stedet for altid bare at definere os ved at sige, at ’Vi er et dansk fjernvarmeværk’, så det har også været en gevinst ved forløbet.

Vil ud over grænserne

Nu ser direktøren frem til at bruge pengene på at videreudvikle konceptet, så det kan sælges også uden for landets grænser:

–          Vi har nogle prototyper og en teknologi på demonstrationsniveau, som egner sig til det danske marked, men teknologien skal løftes til et niveau, hvor den kan sælges på det tyske marked, og det er det arbejde, vi nu vil gå i gang med.

Det kan godt lykkes!

Spørger man direktøren, om han kan anbefale andre at søge EU-støtte til produktudvikling, så er svaret også klart:

–          Det vil jeg bestemt anbefale. Har man den rigtige produktidé, så kan det godt lykkes at opnå støtte, og det er ikke svært. Man skal heller ikke have nogen fin, akademisk uddannelse for at finde ud af det hele, for det er forholdsvist tilgængeligt. Det handler mest om at give det den tid, det tager, og så at få den rigtige hjælp, ligesom vi fik, så der kan blive sorteret i de mange programmer.

Er du også blevet nysgerrig på, om der er EU-støtte at hente til din produktidé, så kan du kontakte os her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst
Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling
Tarik Kehli
EU-specialkonsulent (barsel)
Erhverv og vækst