God historie

Kulturkonsulent fik 955 kilometer til arbejde

29. november 2018

Maria Vandborg, kulturkonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, pendler til daglig 125 kilometer til sit arbejde. Og som om det ikke er nok, måtte hun i denne uge tage endnu tidligere hjemmefra: Da havde hun nemlig fået hele 955 kilometers transport, før hun var fremme ved sin jobudveksling hos CDEU i Bruxelles.

Julie Sand Jørgensen (t.v.) og Maria Vandborg (t.h)

Maria Vandborg skal være på CDEU i tre dage som et led i et jobudvekslingsprogram mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og CDEU, hvor en kulturmedarbejder sendes hhv. til Bruxelles og Ringkøbing-Skjern. Men hvad er formålet egentlig?

Hente ny viden og udbrede erfaringer

– Det handler både om, at jeg skal have en ny, europæisk viden med mig hjem, som vi kan bruge i vores indsats i kommunen, men det handler også om at kunne udbrede vores gode erfaringer om, hvordan kultur virkelig kan gøre en forskel – såvel i Midtjylland som i resten af EU. Jeg var f.eks. udlånt deltids i to år til arbejdet med Kulturhovedstad Aarhus 2017, og derfor er der på denne tur også planlagt et besøg i EU-Kommissionen for at fortælle om den legacy, som Aarhus 2017 har efterladt, og som med fordel kan anvendes aktivt i arbejdet med kulturhovedstæder fremadrettet.

CDEU’s konsulent tog turen den anden vej

Maria Vandborg følger i de tre dage på kontoret CDEU’s kulturkonsulent Julie Sand Jørgensen, som tidligere i år tog turen til Ringkøbing-Skjern, hvor hun i tre dage fulgte i hælene på Maria Vandborg. I Ringkøbing fik Julie Sand Jørgensen et indblik i, hvordan man arbejder med kultur i en kommunal forvaltning, og hun var bl.a. med til møder i Kultur- og Fritidsudvalget samt hos det lokale egnsteater, Teatret OM, der har et internationalt fokus:

’Lettere at forstå vilkårene i en kommune’

– Det, man tager med sig hjem fra sådan en jobudveksling, er ikke lige noget, som man ville kunne opnå på en Skype-forbindelse. Turen til Ringkøbing-Skjern gav mig et unikt indblik i, hvordan kommunen arbejder med kulturen til daglig, og det har gjort det væsentligt lettere for mig at forstå de vilkår, som der arbejdes under på kulturområdet. Samtidig kan jeg nu også bedre indgå i en dialog med kommunerne omkring den kommunale og politiske proces, som kommunen og en kulturinstitution skal igennem, før de siger ja til at gå i gang med at arbejde internationalt i f.eks. et EU-projekt.

Masser af lokale møder på programmet

De tre dage i Bruxelles byder, foruden mødet med EU-Kommissionen, blandt meget andet på et besøg hos et belgisk kulturprojekt, der har opnået EU-støtte til at kompetenceudvikle sine medarbejdere, samt et længere besøg i byen Mechelen. Her skal Julie og Maria tale med hhv. et museum og et teater om, hvordan de som kulturinstitutioner motiveres til at indgå i nye samarbejder på tværs af kommuner og sektorer, samt hvordan de samarbejder med kommunens kulturkonsulent.