God historie

Kick-off på Imperfect City: Aarhus får 37 millioner kroner fra EU til ’uperfekt’ byudvikling

24. maj 2024

I Aarhus var der den 14. maj kick-off konference på det store projekt Imperfect City, som har modtaget 37 millioner kroner i støtte fra EU. I samarbejde med en række lokale partnere vil Aarhus Kommune i projektet over de næste fire år udvikle området omkring Kulturhus Bunkeren – den tidligere Journalisthøjskole – til et attraktivt område, som skal give plads til forskellighed på mange fronter. Projektet arbejder på tværs af områder såsom beskæftigelse, sundhed og velfærd, og på sigt er det meningen, at projektets konklusioner skal repliceres i projektets tre såkaldte transfer cities i hhv. Ungarn, Holland og Portugal.

CDEU’s Maria Helene Louwrier (t.v.) sammen med Vibeke Jensen, chefkonsulent for Sociale Forhold og Beskæftigelse ved Aarhus Kommune, til kick-off-konferencen på projekt ImperfectCity den 14. maj 2024.

Byudvikling er andet og meget mere end bare lokalplaner. Det handler lige så meget om at se på, hvordan der skabes plads til alt og alle – også alt det, som vi ikke anser som perfekt – og det er netop, hvad projekt Imperfect City agter at gøre.

Når vi bygger nyt og gør perfekt, så skubber vi også byens mangfoldighed væk – det er det, som Imperfect City adresserer ved at hylde det uperfekte – Vibeke Jensen, programchef for Imperfect City og chefkonsulent for Sociale Forhold og Beskæftigelse ved Aarhus Kommune

Projektet vil således med 37 mio. kr. i støtte fra EU skabe en levende og spændende bydel omkring Olof Palmes Allé og Kulturhus Bunkeren i det nordlige Aarhus, og den nye bydel skal have plads til forskellighed:

  • Når vi bygger nyt og gør perfekt, så skubber vi også byens mangfoldighed væk – det er det, som Imperfect City adresserer ved at hylde det uperfekte, lyder det fra Vibeke Jensen, der er programchef for Imperfect City og chefkonsulent for Sociale Forhold og Beskæftigelse ved Aarhus Kommune.

Skal understøtte tværfagligt samarbejde for at sikre det gode liv for alle

Projektet vil således bevare Kulturhus Bunkeren og her skabe kulturelle fællesskaber, som skal agere løftestang for psykisk sårbare unge, der drømmer om en fremtid med uddannelse og beskæftigelse:

  • Projektet rammer virkelig ned i en åre ved at samle afdelinger, tværgående indsatser og sektorer under én paraply. Det handler om at få beskæftigelse, sundhed, velfærd, teknik og miljø til at arbejde sammen på tværs, så vi sikrer, at kommunen kan understøtte det gode liv for alle vores borgere i Aarhus, lyder det fra Vibeke Jensen.

Projektet rammer virkelig ned i en åre ved at samle afdelinger, tværgående indsatser og sektorer under én paraply. Det handler om at få beskæftigelse, sundhed, velfærd, teknik og miljø til at arbejde sammen på tværs, så vi sikrer, at kommunen kan understøtte det gode liv for alle vores borgere i Aarhus – Vibeke Jensen, programchef for Imperfect City og chefkonsulent for Sociale Forhold og Beskæftigelse ved Aarhus Kommune

EU støtter op om at finde tværfaglige løsninger på de store problemer

Det var CDEU’s Birgitte Karnøe Frederiksen, der i projektets spæde start støttede stærkt op om Aarhus’ idé om at søge EU-støtte, og det var der en rigtig god grund til:

  • Hvis man i byerne skal lykkes med at finde løsninger på de store, samfundsmæssige udfordringer i forhold til at sikre trivsel, inklusion og plads til alle, så kan det kun gøres i et tværfagligt samarbejde. Men mange af de løsninger, der skal til, er ikke udviklet endnu, og det er også derfor, at EU støtter så massivt op om et projekt som dette: Målet er således at kunne replicere de gode løsninger, som udvikles i projektet – først til projektets tre transfer cities, og siden til forhåbentlig endnu flere byer, lyder det fra CDEU’s chefkonsulent, Birgitte Karnøe Frederiksen.

Hvis man i byerne skal lykkes med at finde løsninger på de store, samfundsmæssige udfordringer i forhold til at sikre trivsel, inklusion og plads til alle, så kan det kun gøres i et tværfagligt samarbejde. Men mange af de løsninger, der skal til, er ikke udviklet endnu, og det er også derfor, at EU støtter så massivt op om et projekt som dette – Birgitte Karnøe Frederiksen, chefkonsulent, CDEU

De tre transfer cities, som nævnes her, er henholdsvis Herleen i Holland, Fundao i Portugal og Dunaújváros i Ungarn.

På CDEU glæder vi os til det fortsatte samarbejde med Aarhus og med at hjælpe i forhold til at finde flere EU-muligheder, der kan bygge oven på projektet her.

Fakta om projektet

ImperfectCity er et samarbejde mellem projektejer Aarhus Kommune, Arkitektskolen Aarhus, FO Aarhus, SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, Museum Ovartaci, FGU Aarhus, Erhverv Aarhus og Rambøll.

De 37 mio. kr. i støtte kommer fra EU’s New European Bauhaus-initiativ og er udmøntet gennem EU’s European Urban Initiative-program, også kaldet EUI.

Projektet kører fra foråret 2024 til foråret 2028.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Maria Helene Louwrier
EU-konsulent og Office Manager
Grøn omstilling og administration
Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling