God historie

Nyt, nordisk formandskab for UAS4Europe - netværket af europæiske professionshøjskoler

25. juni 2024

Danmark er netop sammen med Finland trådt ind i formandskabet for UAS4Europe, der står for Universities of Applied Sciences for Europe (på dansk: De europæiske professionshøjskoler). Det blev fejret den 12. juni, hvor repræsentanter for de danske professionshøjskoler mødtes hos CDEU med en lang række af deres samarbejdspartnere i Bruxelles.

Det nye, nordiske formandskab består for de næste to år af Finland som formand, mens Danmark får næstformandskabet, som varetages af Danske Professionshøjskoler. Fra 2026 får Danmark så formandsposten i to år. I artiklen her har vi talt med Helle Kryger Aggerholm og Harald Mikkelsen om Danske Professionshøjskolers medlemskab af UAS4EUROPE.

Helle Kryger Aggerholm, forsknings- og udviklingsdirektør ved VIA University College, og Harald Mikkelsen, medlem af rektorkollegiet i Danske Professionshøjskoler og bestyrer af næstformandsposten i UAS4EUROPE.

Den 12. juni mødtes medlemmerne af UAS4Europe, som tæller professionshøjskoler fra Østrig, Holland, Finland, Tjekkiet og Danmark, med medarbejdere fra Europa-Kommissionen og øvrige europæiske samarbejdspartnere i Bruxelles. Det skete i CDEU’s have, og med eventet blev det markeret, at Danske Professionshøjskoler nu indtræder som en del af formandskabet i UAS4Europe, som er en netværksorganisation for 150 europæiske professionshøjskoler.

Vores sektor er meget nationalt orienteret, men jeg håber på, at medlemskabet kan internationalisere os noget mere. Samtidig tror jeg på, at vi som sektor kan få virkelig meget ud af at være med i UAS4Europe, hvis vi bruger det rigtigt – Helle Kryger Aggerholm, forsknings- og udviklingsdirektør hos VIA University College

Danske professionshøjskoler skal forstå at trække på europæiske erfaringer

Netværket består af nogle af Europas mest ambitiøse professionshøjskoler, som allerede har opnået imponerende resultater, og det er erfaringer, som de danske professionshøjskoler skal forstå at trække på, lyder det fra Helle Kryger Aggerholm, forsknings- og udviklingsdirektør hos VIA University College:

  • Vores sektor er meget nationalt orienteret, men jeg håber på, at medlemskabet kan internationalisere os noget mere. Samtidig tror jeg på, at vi som sektor kan få virkelig meget ud af at være med i UAS4Europe, hvis vi bruger det rigtigt. Vi arbejder som professionshøjskoler bl.a. for at opnå tilladelse til at udbyde kandidatuddannelser, og her er det jo helt oplagt for os at se mod de meget dygtige kolleger, som vi har i UAS4Europe fra Holland, Tyskland, Finland og Schweiz, fordi de allerede har gået den vej, som vi ønsker at gå, siger Helle Kryger Aggerholm.

Lars Holte Nielsen, direktør ved CDEU, byder velkommen til UAS4EUROPE-eventet den 12. juni.

Danske Professionshøjskolers vej mod europæisk arbejde

At Danske Professionshøjskoler for nogle år tilbage valgte at se mere i en europæisk retning skyldtes flere begivenheder i EU-regi: Tilbage i 2021 kom der således en betydelig stigning i budgettet for EU’s Erasmus+program, som bl.a. banede vejen for at bruge dette store uddannelsesprogram til at skabe stærke samarbejder mellem uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedet.

Samtidig meldte Europa-Kommissionen ud, at en af dens ambitioner med det kommende Horizon Europe-program var at inddrage nye aktører. Med dette in mente blev det særligt interessant for Danske Professionshøjskoler at orientere sig stærkere mod det europæiske arbejde.

Det første ryk skete for et par år tilbage, hvor Danske Professionshøjskoler lavede en aftale med CDEU om EU-assistance. Det skete ud fra det synspunkt, at på nogle af professionshøjskolerne, der var hele EU-området – altså EU-funding og det, der foregår i Bruxelles – ret ubetrådt land på det tidspunkt. Der ønskede vi at træde lidt tættere på – Harald Mikkelsen, medlem af rektorkollegiet i Danske Professionshøjskoler og bestyrer af næstformandsposten i UAS4EUROPE

EU-området var ubetrådt land for nogle danske professionshøjskoler

Harald Mikkelsen, som er medlem af rektorkollegiet i Danske Professionshøjskoler og som også skal bestyre næstformandsposten i UAS4EUROPE over de næste år, fortæller her om, hvordan aftalen om europæisk assistance for Danske Professionshøjskoler er sket i to ryk:

  • Det første ryk skete for et par år tilbage, hvor Danske Professionshøjskoler lavede en aftale med CDEU om EU-assistance. Det skete ud fra det synspunkt, at på nogle af professionshøjskolerne, der var hele EU-området – altså EU-funding og det, der foregår i Bruxelles – ret ubetrådt land på det tidspunkt. Der ønskede vi at træde lidt tættere på, lyder det fra Harald Mikkelsen, som fortsætter:
  • Siden hen var der så UAS4Europe, som vi blev medlem af, og som vi fra nu af skal varetage først næstformandskabet og fra om to år formandskabet for. Der er det så andet ryk, der er trådt i kraft, for der bestemte vi os i Danske Professionshøjskoler for at bruge CDEU som vores kontakt ind i Bruxelles-miljøet i forhold til UAS4Europe.

Understøtter gennem en arbejdsgruppe

Siden da har CDEU støttet Danske Professionshøjskolers medlemskab af UAS4EUROPE gennem en arbejdsgruppe, hvori VIA University College også sidder med.

Herigennem understøtter vi også Harald Mikkelsens arbejde på den europæiske scene i det hverv, som han på vegne af sektoren skal varetage over de kommende år, først som næstformand og dernæst som formand for UAS4EUROPE. Her skal det nævnes, at Harald Mikkelsen ikke arbejder alene: Den faglige retning vil blive understøttet af Danske Professionshøjskolers Netværk for Direktører med ansvar for Forskning, hvori alle seks professionshøjskoler sidder.

Med til at sætte prioriteringer i en meget spændende EU-periode

Ved at være en del af formandskabet for UAS4Europe over de kommende fire år er Danske Professionshøjskoler i øvrigt med til at sætte retningen for netværkets prioriteringer gennem en periode, som bliver særdeles spændende, idet den både byder på ny Europa-Kommission, nyt Europa-Parlament, igangsættelsen af en række nye EU-programmer samt, selvfølgelig, på det danske EU-formandskab.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA