Gode historier

Norddjurs Børne- og Ungdomsudvalg på studietur til Bruxelles

5. april 2017

CDEU har i samarbejde med Norddjurs Kommune haft udarbejdet et studietursprogram for Norddjurs Børne- og Ungdomsudvalg, som i sidste uge mundede ud i en to dage lang studietur til Bruxelles.

Der var i alt 6 politikere og 5 embedsmænd fra Norddjurs Kommune med på turen, hvor de deltagende blev opdateret på EU-støttemuligheder og den europæiske dagsorden. Desuden fik de god inspiration med hjem i form af besøg på to belgiske skoler.

Mål: Opnå viden og inspiration

Børne- og Ungdomsudvalget fik undervejs på turen ny inspiration til, hvordan de med fordel kan arbejde internationalt, ligesom de opnåede indsigt i, hvordan man arbejder på området andre steder i Europa. Desuden fik de viden om, hvilke EU-støttemuligheder, der er på netop børne- og ungdomsområdet.

Det to dage lange program bestod blandt andet af et besøg på CDEU-kontoret, hvor direktør Lars Holte Nielsen bød velkommen, hvorefter kontorets to EU-konsulenter, Åse Højlund Nielsen og Julie Sand Jørgensen, introducerede til EU´s tilskudsmuligheder inden for uddannelse og læring.

Studieturen indebar også et besøg i Europa-Parlamentet, hvor gruppen talte med Christel Schaldemose, der er medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokraterne. Her fik gruppen en præsentation af nogle af de overvejelser, som Christel Schaldemose og hendes kollegaer gør sig i deres daglige arbejde.

På besøg hos lokal skole

Herefter besøgte gruppen den kommunale Windekind skole i Molenbeek Kommune, der ligger i den nordøstlige del af Bruxelles. Skolen er en mindre en af slagsen med ca. 200 elever i alderen 2½ til 12 år, og godt 95% af eleverne har en marokkansk baggrund. Windekind Skolen er placeret i et socialt belastet område, som udfordrer skolelederens og personalets arbejde med børnene og forældrene.
På samme skole blev besøgsgruppen også introduceret til Bredeskolekonceptet, som er et netværk mellem skoler, fritidsordninger og forældre, der arbejder på at få børn til at have en mere aktiv fritid.

På billedet ovenfor ses formand for Norddjurs Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg, Lars Østergaard, samt kommunens velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen overrække en gave til skoleleder Ingrid Depraetere som tak for, at gruppen måtte komme på besøg på skolen.

Efter skolebesøget tog gruppen videre til ABC-huset i Bruxelles, som er et interaktivt og kunstnerisk laboratorium for leg, arbejde, forskning og udfoldelse for børn og mennesker i alle aldre. Gerhard Jäger, som er grundlægger og leder af ABC-huset, fortalte om visionen for huset og opbygningen af skolen i den gamle tekstilfabrik. Ved at gå igennem huset fik gruppen præsenteret værksteder for arkitektur, maling, madlavning, sløjd og andre kreative rum.

Gruppen gav udtryk for, at de deltagende havde fået masser af god inspiration med sig hjem til det daglige arbejde, både hvad angår nye måder at gøre tingene på og det at arbejde europæisk.

Mere information

Ved spørgsmål eller ønske om yderligere information, så kontakt venligst Central Denmark EU Office.

Følg Central Denmark EU Office på Facebook.