Gode historier

Europæisk kulturarbejde er nødvendigt

6. december 2017

50 kulturaktører fra Region Midtjylland, Danmark og Europa satte sig til rette ved deres borde til Tools konferencen den 29- 30. november 2017 i Herning.

De blev mødt med folkemusik fra Norge spillet af danske musikskoleelever som et eksempel på, hvad Erasmus+-projektet Rethink Folk Music havde betydet for musikskoleeleverne, og hvordan elever fra de to lande havde taget hinandens folkemusik til sig.

Swinging Europe, Herning, Herning Bibliotekerne og Kulturskolen Skanderborg stod sammen med Genvej til Europa bag konferencen.

Europæiske projekter inspirer til udvikling

Partnere fra Holland og Polen fortalte om deres erfaringer om at være med i EU-projektet Our Democratic Europe, som bliver ledet af Herning Bibliotekerne sammen med blandt andet Viborg Bibliotek og Randers Bibliotek. Partneren fra Holland har planer om at implementere projektprocessen fra Our Democratic Europe som et projekt, der rækker ud i hele deres region. I Polen er det vigtigt at give de unge alternativer til politisk deltagelse i det eksisterende system, som Herningprojektet har været med til at vise.

Dagen gik med at drøfte resultater af arbejdet med EU-projekter – om det var Erasmus+ eller Creative Europe eller andre EU-programmer.

Konklusionen fra deltagerne var, at selvom processer kan være omstændelige, er det nødvendigt at arbejde europæisk, særligt for at få fornyet inspiration og opbygget nye kompetencer i kulturorganisationer.

Dagen efter blev der arbejdet hårdt. Forskellige projekter stillede sig frem og fortalte om, hvordan det har været at gå i gang med en EU-ansøgning. Nogle fik godkendt deres ansøgning og fik tilskud – andre gjorde ikke. Fælles for dem alle var, at processen var en god lærerig proces, og med eller uden EU-midler var kulturaktørerne kommet så langt videre i deres projektarbejde, end de nogensinde havde drømt om i det europæiske samarbejde.

Nye Erasmus+-projekter på vej

På workshoppen blev der talt om projekter og indgået aftaler om nye projekter med de udenlandske deltagere, og nu forestår det store arbejde for de nye projekter at komme i hus med deres EU-ansøgninger til foråret 2018.

Genvej til Europa står parat til at hjælpe de projekter, der har base i Midtjylland.

Læs mere

Du kan læse mere om Genvej til Europa på hjemmesiden her eller følge Genvej til Europa på facebook/genvejtileuropa.