Gode historier

CDEU og Region Midtjylland henter 52 millioner til klimasikring

21. december 2016

Europa-Kommissionen har netop givet 52 millioner kroner i støtte til projektet Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC), der er et storstilet midtjysk klimatilpasningsprojekt. Projektet får gennemgribende betydning for den midtjyske tilgang til, hvordan klimaudfordringerne skal håndteres.

CDEU har, sammen med Region Midtjylland, spillet en hovedrolle i, at de mange millioner nu kommer midtjyderne til gode. Projektet inkluderer ikke færre end 31 partnere fordelt over hele regionen, og rundt hos de forskellige partnere er glæden over støtten selvsagt stor, fordi C2C CC muliggør nogle helt nye initiativer:

– Vi har en del vandproblemer, der matcher projekter, og hvor vi leder efter de gode løsninger. Så puljen falder lige på det rigtige tidspunkt.

Sådan lyder meldingen fra Samsøs borgmester, Marcel Maijer (S), og han er langtfra den eneste, der kan se store muligheder i EU-midlerne.

– Tag nu en by som Randers. Her er det hele infrastrukturen, der skal gentænkes, så Randers bliver mere modstandsdygtig over for vandstigninger, siger Birgitte Karnøe Frederiksen, der er chefkonsulent hos CDEU.

Fra idé til millionstøtte

Det var netop Birgitte Karnøe Frederiksen, der for et par år siden fik idéen til projektet. Gennem sit arbejde hos CDEU i Bruxelles fik hun nys om en ny, stor EU-pulje, som kunne søges til klimatilpasning. Det er den idé, der siden er blevet udviklet kraftigt, og som nu muliggør en helt ny måde for blandt andre kommunerne at tænke klimasikring på:

– Det, vi skal opnå med projektet, er, at vi skal lave en langsigtet planlægning, sådan at folk i Region Midtjylland kan være trygge ved, at deres kommuner tager hånd om klimaudfordringerne, og især at de samarbejder med hinanden på tværs af kommunegrænser, siger Birgitte Karnøe Frederiksen og fortsætter:

– Det er meget, meget vigtigt, for man kan ikke løse de her problemer alene.

CDEU skal fortsætte i aktiv rolle

Igennem hele den lange ansøgningsfase har CDEU sammen med Region Midtjylland været tovholder på projektet, og det er planen, at CDEU fortsat skal spille en aktiv rolle i de seks år, som projektet vil vare.

– Det er vores opgave at sikre den europæiske forankring og at sørge for, at vi kan lære af EU, ligesom de kan lære af os. Vi skal udbrede kendskabet, vi skal tage kontakt til virksomheder, som har interessante projekter, og vi skal i det hele taget følge projektet, så vi er sikre på og hjælper til, at det bliver gennemført på den måde, som vi har lovet Kommissionen, siger Birgitte Karnøe Frederiksen.

Med CDEU’s fortsatte involvering i projektet vil vi her på kontoret løbende sætte fokus på succeshistorier, som udløber af C2C CC, så det er bare om at følge med her i EU Fokus!

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling
Signe Waltoft Madsen
EU-specialkonsulent
Grøn omstilling
Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst