Gode historier

EU-millioner til grøn omstilling i Ringkøbing-Skjern

5. oktober 2016

CDEU har hjulpet Ringkøbing-Skjern Kommune med at skaffe 4 millioner kroner i EU-støtte. Pengene skal hjælpe med at sætte skub i den grønne omstilling – og det skal ske med borgernes hjælp.

Det er projektet COBEN, der har fået støtten, og projektet går ud på at fremme energi-samskabelse mellem borgere og kommune, så der kan opnås energibesparelser i både boliger og grøn transport. 

CDEU gav god, solid sparring

Det var CDEU’s chefkonsulent Birgitte Karnøe Frederiksen, der sparrede med Ringkøbing-Skjern i ansøgningsprocessen.
– Birgitte hjalp med en god, solid sparring, hun var med til at udfolde vores idéer og tanker, og så hjalp hun med til at få det skrevet i det rigtige ansøgningssprog. Det er netop det, som CDEU er eksperter i, og det har vi været rigtigt glade for i processen, lyder det fra sekretariatsleder for Vedvarende Energi i Ringkøbing-Skjern Kommune, Henning Donslund.

Samlet budget på 35 millioner kroner

Projektet er treårigt og har et samlet budget for de seks partnerlande på næsten 35 millioner kroner.

Det er Gerard McGovern fra Oldenburg Universitet i Tyskland, der leder projektet, mens der er partnere i Holland, Tyskland, Belgien, Skotland, Norge og altså fra Energi2020 i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ringkøbing-Skjerns del udgør cirka 8,5 millioner kroner og finansieres af den del af Byrådets vækstpulje, der er afsat til Energi2020, af Grøn Ordning og altså med mere end 4 millioner kroner fra EU.

Projektets betydning for Ringkøbing-Skjern

I Ringkøbing-Skjern vil COBEN-projektet betyde, at:

  1. I alt otte-ti landsbyer, sogne og grundejerforeninger samt flere end 1.000 borgere vil blive involveret.
  2. Der tilbydes gennemført flere end 400 energitjek i private hjem.
  3. Flere end 200 husejere forventes at investere i energirenovering.
  4. Husejere med oliefyr tilbydes energitjek.
  5. Der gennemføres Grøn Ordning projekter, for eksempel kulturelle eller informative aktiviteter inden for vedvarende energi.
  6. Tre-fem feriehusudlejningsvirksomheder tilbydes information og samarbejde om energirenovering til videreformidling til områdets mange sommerhusejere.
  7. Tre-fire landsbyer tilbydes rådgivning om grøn transport, og i samskabelse undersøges mulighederne for at etablere delebilsløsninger, elbiler og ladestandere.
  8. Projektet undersøger, om der kan skabes en teknologisk energi-sampakke, der kan give el og varme til enkeltstående huse i det åbne land – til en fornuftig pris.
  9. Det undersøges, og der gennemføres, hvis muligt, et udbud på et fælles energiprojekt eller fælles varmeprojekt.
  10. En antropologistuderende fra et dansk universitet gennemfører feltstudier og udarbejder rapport om det lokale Civic Energy Co-Creation (som er betegnelsen for energi-samskabelsen mellem kommune og borgere)
  11. Datagrundlaget for BBR, CO2- og Energiregnskabet forbedres.

Mere information

For spørgsmål eller yderligere information kontakt venligst Central Denmark EU Office.