Gode historier

Aarhus 2017 citeres i the Guardian

6. april 2016

Den madklade rejsejournalist for the Guardian, Richard Eilers betragter ikke alene Aarhus som en by med imponerende mad- og bygningskultur, men også en by med masser af venlighed.

Richard har en dagsorden. Han skal ikke blot forfølge Aarhus´ madperler, han skal også efterleve sin fars reprimante om manglende kulinarisk udvikling. Richard har til hensigt at forbedre sig. Han vil vide mere om dansk gastronomi, og han vil være en venligere person – med aarhusianerne som forbillede.

Aarhus´ indbyggere bliver betragtet som bedre og mere venlige mennesker – som attraktive, tilfredse og effektive mennesker. Deres kendetegn er at glæde andre på deres vej. Det forbliver en mystik for Richard, hvordan danskerne egentlig formår at bibeholde deres moral.

Aarhus den lykkelige

Aarhus er en lykkelig by. Det kan den ikke børste af sig. Som en mindre by i skyggen af København, bliver Aarhus´ størrelse fremhævet som et fortrin. Tiden det tager at komme rundt i byen er minimal og de relationer, der opbygges mellem aarhusianerne er nemmere.

Med disse ord træder Aarhus ud af Københavns skygge og så alligevel ikke. Aarhus er stadig en by, som skal placeres i forhold til København, så turister og andre interesserede ved, hvor de skal finde den. Men Aarhus er ikke bare Aarhus. Aarhus er også repræsentant for resten af Jylland som Jyllands storby.

Richard den madglade

Richard har kastet sit hjerte på Aarhus. Han kalder den for en nordisk stjerne. Ikke alene fordi byen behersker et imponerende arkitektursprog, men også fordi byen viser innovative madeksperimenter som baseres på lokale råvarer.

Kultur bliver serveret med maden, når Richard kaster sig ud i danske specialiteter. Restauranterne Frederikshøj, Substans og Gastromé, som alle har modtaget en Michelin-stjerne kommunikerer aarhusiansk madkultur ud over landegrænsen. Chefkokken for Frederikshøj, Wassim Hallel er ambassadør for Europæisk Region for Gastronomi i 2017, som vil stå i spidsen for resten af Region Midtjyllands fremtidige udvikling af mad.

Richard er meget ude at spise i den korte tid, han opholder sig i Aarhus. På ARoS´ restaurant præsenterer vikingen og museumsinspektøren, Erlend Høyersten begejstret sine ambitioner om en museumsudvidelse for Richard.

Moesgaard Museum, DOKK1 og Isbjerget bliver også introduceret som attraktioner i Aarhus. Men det er dog ikke første gang Isbjerget vækker forundring hos internationale journalister. Sidste år kom bygningen med på Huffington´s shortlist.

Det er svært at sige, om Richard egentlig blev til et bedre menneske, eller om det faktisk er muligt at blive venligere ved at tage en spadseretur gennem Aarhus by? Tag gerne et kig på Richards artikel og bedøm selv.