Gode historier

Danmark er tilbage i EU-programmet Active and Assisted Living

8. februar 2018

Fra højre ses Jens Peter Vittrup fra Innovationsfonden, Maria Pedersen fra CDEU, Sonja Hansen, konsulent ved Aarhus Kommunes Center for Frihedsteknologi, Klaus Niederländer direktør for AAL-sekretariatet, Ivan Kjær, chef for Aarhus Kommunes Center for Frihedsteknologi, Jan Sau, leder af sekretariatet for World Rehabilitation Forum 2020 i Aarhus og Lina Christensen fra CDEU.

Efter 9 måneders intensivt forarbejde er Danmark igen med i EU-programmet Active and Assisted Living (AAL). Region Midtjylland var i starten af 2018 den første region i Danmark til at bekræfte sin medfinansiering af programmet, som er målrettet teknologiske løsninger til bedre livskvalitet for ældre borgere. Det var derfor også naturligt, at den danske informationsdag om AAL-programmet blev afholdt i Midtjylland.

Infodag i Aarhus

Mandag den 5. februar afholdt CDEU og Aarhus Kommune derfor infodag om AAL på Marselisborgcenteret i Aarhus. Der var fokus på de såkaldte ’small collaborative projects’, som er den del af 2018-indkaldelsen, som Danmark kan deltage i. Disse projekter har et maximum budget på 300.000 euro, hvoraf 100.000 euro kan gå til de(n) danske partner(e). Tre lande skal være repræsenteret i konsortiet, og  projektløbetiden vil være på 6 måneder. Den korte løbetid gør, at disse projekter typisk egner sig godt til test og demonstration af løsninger til ældre borgere.

Deltagere fra hele Danmark valfartede i mandags til Aarhus for at høre mere om AAL-programmet. De kom fra kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner – netop de aktører, som AAL-programmet er målrettet mod. Programmet har nemlig et særligt fokus på involvering af slutbrugere, såsom offentlige indkøbere eller borgere.

Store muligheder for danske projekter

I løbet af dagen præsenterede direktøren for AAL-sekretariatet, Klaus Niederländer,  grundessensen af programmet i forhold til visioner og mål med indkaldelsen i 2018. Seniorkonsulent Jens Peter Vittrup fra Innovationsfonden fremlagde regler for dansk deltagelse, hvor alle typer af organisationer kan deltage i programmet, og danske partnere som hovedregel kan få mellem 75%-90% finansiering af faktiske omkostninger. Der blev delt tips omkring alt fra dannelse af konsortium i forhold til projekterne til typiske problemer med afrapportering.  Sidste punkt på dagsordenen var en pitchseance, hvor to danske projektideer blev diskuteret og fik feedback på deres ideer fra de øvrige deltagere, Innovationsfonden og AAL-sektariatet.

Virksomheden DigiRehab deltog i infodagen: ”Vi kan bestemt se os selv i de muligheder, som AAL-programmet repræsenterer. Vi arbejder tæt sammen med skandinaviske slutbrugere på Island og i Norge, og vi skal nu hjem og gennemtænke, om nogle af vores ideer kan danne afsæt for et AAL-projekt i 2018,” smiler salgschef Heidi Birch.

AAL-indkaldelsen i 2018 har ansøgningsfrist den 25. maj, og ansøgere får svar i september 2018. Kontrakt og udbetalinger for danske partnere foregår ved Innovationsfonden.

Har du spørgsmål til AAL eller tror du, at din organisation kunne drage gavn af programmet, så kontakt Central Denmark EU Office.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet