God historie

Aarhus Frivillighovedstad skal inspirere i Bruxelles

4. juli 2018

I år har Aarhus titlen som Europæisk Frivillighovedstad, og nu er det med CDEU’s hjælp lykkedes Aarhus at komme med til efterårets prestigefyldte begivenhed, European Week of Regions and Cities i Bruxelles.

Sammen med tidligere og kommende europæiske frivillighovedstæder fra Irland, Slovakiet, Slovenien og Portugal har Aarhus Frivillighovedstad planlagt et arrangement kaldet ”Building Cohesive Communities Through Solidarity and Volunteering”, hvor de vil inspirere andre europæiske byer/regioner til at bruge frivilligt arbejde til at opbygge bedre samfund. Arrangementet finder sted den 10. oktober 2018 på den slovakiske EU-repræsentation i Bruxelles, og arrangementet hører under European Week of Regions and Cities.

’Forskel på, hvordan man gør i Aarhus og EU’

Det er Julie Sand Jørgensen fra CDEU, der har hjulpet Aarhus Frivillighovedstad gennem processen fra god idé til færdigt arrangementsprogram, og Jakob Flou Kristensen, der er konsulent ved Ledelsessekretariatet for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, fortæller om samarbejdet:

“Jeg kan godt se fordelen i at have en EU-konsulent i Bruxelles, der kender til procedurerne og ved, hvordan tingene foregår. Der er alligevel forskel på, hvordan man gør tingene i Aarhus Kommune og EU”.

Lyst til at være med?

Du har også mulighed for at deltage – se yderligere detaljer og program for eventet her

Fakta om Aarhus Frivillighovedstad 2018

Aarhus er i 2018 Europæisk Frivillighovedstad. Titlen gives hvert år til en europæisk kommune, som har gjort sig særligt bemærket i forhold til frivillighed. I Aarhus’ tilfælde fremhæver juryen, at Aarhus byråd har vedtaget en medborgerskabspolitik, som man måler og følger op på i byen.

Ligeledes fremhæves den integration, der finder sted mellem kommunen, kulturen og de sociale velfærdsområder, hvor frivillige i høj grad er med til at sætte dagsordenen for, hvordan kommune og civilsamfund kan samarbejde.

Fakta om European Week of Regions and Cities

European Week of Regions and Cities 2018 finder sted fra 8.-11. oktober 2018, og hjemmesiden for eventet kan findes her: http://ec.europa.eu/regional_policy/regions-and-cities/#!/home

I år er konteksten for European Week of Regions and Cities 30-årsjubilæet for EU´s cohesion policy (som blandt andet indebærer strukturfondsmidlerne), og hvordan byer og regioner kan være med til at gøre sammenhørighedspolitikken stærkere efter 2020. Det overordnede tema er: ”For a strong EU cohesion policy beyond 2020”. EU´s fremtidige budget og det kommende valg for Europa-Parlamentet vil også være emner på dette års event.

De arrangementer, som vil finde sted i år på European Week of Regions and Cities, arbejder ud fra en række brede temaer, og de tre største er:

  • Territorial development (regional, urban, rural)
  • Future of cohesion policy, EU budget
  • Education, culture and youth

Du vil i løbet af European Week of Regions and Cities opleve workshops, TED-talks, udstillinger, Q&A’s, `participatory sessions´ og ´tastings´. Square Conference Centre (Agora – Rue Mont des Arts, 1000 Bruxelles) vil være omdrejningspunktet for en lang række af ugens arrangementer, blandt andet RegioStars Award samt University and MasterClass.

Det er også muligt at følge European Week of Regions and Cities på twitter: @EU_CoR og @EU_Regional