God historie

’Sådan en tur giver jo byrådet en fælles forståelse for de rammer, der er’

6. marts 2019

Borgmester for Syddjurs Kommune, Ole Bollesen, har været med hele sit byråd på studietur til Bruxelles. Målet var bl.a. at afmystificere, afklare rammer og få gode idéer til EU-projekter, der kan skabe vækst og arbejdspladser hjemme på Djursland.

– ’Nok er vi et byråd, men der er jo meget, der bestemmes andetsteds,’ indleder Ole Bollesen (A), borgmester i Syddjurs Kommune, om baggrunden for at have taget hele byrådet med til Bruxelles:

– ’Derfor har vi først været i København, hvor vi har haft møder med bl.a. KL og Indenrigsministeriet for at kigge nærmere på, hvad der rammesættes på nationalt plan. Dernæst var det et helt naturligt skridt at tage til Bruxelles, da der jo er virkelig meget af det, der bestemmes i EU, som har indflydelse ikke bare på staten Danmark, men også på lille Syddjurs’ fortæller borgmesteren.

’Får afmystificeret det der fjerne EU’

Derfor har hele byrådet taget to dage ud af kalenderen og er taget sydpå for, med Ole Bollesens ord, at åbne sindet:

– ’Det handler i bund og grund om kontakter, altså om at åbne vores sind for, at der er en masse muligheder, som vi kan benytte os af. Vi får også afmystificeret det der fjerne EU og når frem til, hvilke greb vi kan benytte os af fremadrettet. Når nu vores embedsværk ikke er større, end det er, så skal vi vide, hvem vi så kan tage fat i ift. støttemuligheder og rådgivning. Nu har vi f.eks. mødt folk her på CDEU ansigt til ansigt, og det gør det jo meget lettere for begge sider fremadrettet at tage telefonen og ringe, hvis der er en interessant mulighed for et projekt,’ lyder det fra Ole Bollesen.

Syddjurs Byråd på besøg hos CDEU.

Ønske: EU-projekter som motor for lokal vækst

Netop det med projekterne er noget, som borgmesteren håber kan blive en konkret gevinst af turen:

– Vores kommune er jo en stor pendlerkommune, men vi vil også rigtig gerne have skabt nogle flere arbejdspladser lokalt. Her håber vi på, at vi ved at tage udgangspunkt i nogle af de områder, hvor vi står stærkt – f.eks. på landbrugs- eller sundhedsområdet – kan gå med i et eller flere EU-projekter og på den måde medvirke til at skabe vækst og arbejdspladser hjemme i kommunen’, fortæller borgmesteren.

Fælles forståelse letter forklaringsarbejdet

Og så skal man heller ikke være bleg for at erkende, at sådan en tur ligeledes kan bidrage positivt til arbejdet i byrådet fremadrettet:

– Det faktum, at vi nu har en fælles forståelse af de rammer, der er, det gør det jo også lettere for mig at forklare byrådet om EU nu, hvor alle har været med til den her oplevelse, slutter Ole Bollesen.

Ambitiøst program

Det var CDEU, der havde lagt det omfattende program for byrådets besøg i Bruxelles, som blandt andet bød på møder med EU-Kommissionen, EU-Parlamentet, Committee of the Regions, Danmarks Faste Repræsentation i EU, virksomheden Terma, KL samt Landbrug & Fødevarer.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling
Lars Holte Nielsen
Direktør