God historie

VIA Holstebro har fået 2 mio. i EU-støtte til at bekæmpe elevers frafald

4. september 2019

Alt for mange elever frafalder deres uddannelser, men nu har et nyt EU-projekt med VIA Holstebro i spidsen sat sig for at undersøge, hvordan eleverne bedre kan fastholdes. EU synes så godt om idéen, at projektet nu har opnået 2 mio. kr. i støtte – og CDEU har hjulpet hele vejen igennem.

Susanne Buch Nielsen

Hvordan mindsker man frafaldet blandt eleverne rundt omkring på uddannelserne? Det er det helt store spørgsmål, som underviser på sygeplejeuddannelsen under VIA Holstebro, Susanne Buch Nielsen, har sat sig for at finde svaret på i samarbejde med sine europæiske partnere:

Mål: Skal føle sig hjemme

– Der er et rigtig stort frafald på uddannelser i hele Europa, og med dertil hører en fornemmelse af at føle sig helt alene. Men vi tror på, at hvis vi kan få den studerende til at føle sig hjemme i klasserummet, så har han eller hun også lyst til at fortsætte uddannelsen, og derfor er det netop, hvad vi arbejder henimod, forklarer Susanne Buch Nielsen.

Vi tror på, at hvis vi kan få den studerende til at føle sig hjemme i klasserummet, så har han eller hun også lyst til at fortsætte uddannelsen.

Hjulpet siden 2014

CDEU har hjulpet Susanne Buch Nielsen med hendes gode idé lige siden 2014, og det har været med alt lige fra oversættelse af EU-sprog til at skifte projektets retning, da der var brug for det:

– Jeg startede faktisk med at ville søge et helt andet program. Der fik CDEU’s konsulent mig overbevist om, at Erasmus+programmet passede meget bedre til min idé – og hun havde jo ret, for det er det, vi netop har opnået støtte fra, fortæller Susanne Buch Nielsen og fortsætter:

– Jeg må i det hele taget bare sige, at vi har fået så meget ud af hjælpen fra CDEU. Man kan jo ikke forvente, at vi som undervisere har forstand på EU-sproget, men der har jeg fået en kanon og meget konkret hjælp til f.eks. at forstå, hvordan arbejdspakker passer ind, og hvad er et intellektuelt output egentlig er.

Jeg startede faktisk med at ville søge et helt andet program. Der fik CDEU’s konsulent mig overbevist om, at Erasmus+programmet passede meget bedre til min idé.

Lærte om etik i Belgien

Med sig i projektet har hun både en belgisk og en rumænsk partner, som hver især har relevante kompetencer at bidrage med:

– Den belgiske partner fandt jeg på et kursus om etik i belgiske Leuven i 2013. Her var vi fra hele verden ude at se det her etiske laboratorium, hvor sygeplejestuderende og undervisere spillede hhv. patienter og personale i rollespil, og det var da også det, der blev afsættet til, at vi efterfølgende har arbejdet med de selvsamme metoder i Holstebro. Lige siden da har vi arbejdet målrettet med at berige hinanden med nye tilgange, fortæller Susanne Buch Nielsen.

Vil bruge rumænske erfaringer om inklusion

Den rumænske kontakt og partner kom igennem VIA Holstebros Double Degree Programme, hvor elever fra hhv. Holstebro og Rumænien har mulighed for at blive uddannet med elementer fra hinandens uddannelser:

– Det var oplagt at få en rumænsk partner med, da projektet dermed kan trække på rumænske eksperter, der jo har omfattende erfaring med at inkludere romaer i samfundet, og derved kan vi kombinere de særlige rumænske og belgiske kompetencer med vores egne og på den måde opnå en helt unik kombination, der kan udvikle nogle gode løsninger i fællesskab, fortæller Susanne Buch Nielsen.

Det helt centrale for metoderne i den håndbog, vi udvikler, er at få mennesker til at føle sig hjemme, og det er jo ikke noget, man kun bøvler med i undervisningsverdenen. For eksempel vil virksomhederne i høj grad også kunne bruge metoderne.

Metoder kan også gavne på arbejdspladserne

Men det stopper slet ikke her: Da VIA er en professionshøjskole, som uddanner eleverne direkte til at indgå på både offentlige og private arbejdspladser, er det også helt naturligt, at projektets løsninger skal bruges bredere end i blot uddannelsesverdenen. Således er det også Susanne Buch Nielsens håb, at de metoder, som projektet munder ud i, på sigt kan gavne erhvervslivet:

– Det helt centrale for metoderne i den håndbog, vi udvikler, er at få mennesker til at føle sig hjemme, og det er jo ikke noget, man kun bøvler med i undervisningsverdenen. For eksempel vil virksomhederne i høj grad også kunne bruge metoderne, da der er tale om nogle almenmenneskelige principper, der gælder lige så vel i et klasselokale som på en fabrik, der vil integrere en tidligere kontanthjælpsmodtager på arbejdspladsen.

Skal udbredes europæisk

Projektet løber frem til sommeren 2022, og der bliver tale om nogle travle år for projektets partnere, ligesom også CDEU fortsat får en rolle at spille:

– Fremadrettet skal vi jo se på, hvilke steder der vil være gode at udbrede metoderne til. Det handler ikke kun om Rumænien og Belgien, men om, at vi også sikrer os, at nye lande finder os og har lyst til koble sig på. Her tror jeg helt sikkert på, at CDEU og kontorets europæiske netværk vil kunne være en hjælp, slutter Susanne Buch Nielsen.

Note: Susanne Buch Nielsen har en del politiske hverv og er blandt andet også næstformand for CDEU’s bestyrelse. 

Lær mere om dine muligheder

Kunne du også tænke dig at høre om mulighederne for støtte til din/jeres uddannelsesinstitution, så kontakt vores konsulent Elena Nielsen på ea@centraldenmark.eu. Du kan også kigge i vores nye inspirationskatalog på uddannelsesområdet – kataloget finder du på linket her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA
Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet