Aktuelt

Tillid er i fokus i EU’s nye, digitale strategi

4. marts 2020

Vi lykkes ikke med digitaliseringen, hvis vi ikke har tillid. Det var det helt centrale tema, da EU den 19. februar lancerede sin nye, digitale strategi. Dermed har EU slået tonen an for, hvordan vi skal gribe digitaliseringen an uden at gå på kompromis med vores europæiske, demokratiske værdier.

Da næstformand for Kommissionen, Margrethe Vestager, sammen med Kommissær for det Indre Marked, Thierry Breton, for nyligt lancerede strategien ’Shaping Europe’s Digital Future,’ slog de tonen an for en lang række reguleringer, strategier og initiativer.

Disse vil over de kommende år sætte den politiske ramme for, hvordan vi i EU skal gribe digitaliseringen af vores samfund an – og det vel at mærke uden at gå på kompromis med vores europæiske, demokratiske værdier, der sætter mennesket i centrum.

Tillid som nøglekomponent

Her har EU identificeret tillid som det helt centrale element, der afgør, om den fortsatte digitalisering af vores samfund, økonomi og private liv tegner en fremtid, som vi i Europa kan se os selv i:

Tarik Kehli, CDEU.

– I den nye strategi er tillid den nøglekomponent, som alt andet bygges oven på. For eksempel er det hensigten, at det er borgerne, der skal eje deres egne data, forklarer CDEU’s konsulent Tarik Kehli og fortsætter:

– Det står i stor kontrast til f.eks. USA, hvor det er virksomhederne, der ejer borgernes data, og til Kina, hvor det er de politiske kræfter, der ejer borgernes data. Europa har altså valgt at gå en helt anden og mere tillidsbaseret vej, og det er den tankegang, som den nye, digitale strategi udstikker retningen for.

Første element: Offentlig høring åben frem til 31. maj

Kommissionen er særdeles optaget af at høre fra alle de parter, som har interesse inden for digitaliseringsområdet. I første omgang er der således lanceret en høring om tillid og excellence i kunstig intelligens, og den høring inviteres forskere, virksomheder, offentlige organisationer, private borgere m.fl. til at deltage i:

Relevant for alle, der interesserer sig for data

– I takt med den stadigt større digitalisering bliver data – og især dataforvaltning – kun et mere og mere centralt aspekt. Derfor er der også al mulig god grund til at deltage i denne høring, hvad end man er en offentlig myndighed, som arbejder med datahåndtering, en virksomhed, der ønsker at bruge kunstig intelligens i sine løsninger, eller en privat borger, der gerne vil sikre, at vedkommendes data forvaltes bedst muligt.

Bygger på kendte initiativer

Høringen bygger i øvrigt oven på EU’s strategi for kunstig intelligens, som blev præsenteret i 2018, og hele den private ejendomsret af data startede med den meget kendte GDPR-lovgivning. Dermed bygger EU’s nye, digitale strategi på allerede igangsatte initiativer.

Det er også værd at bemærke, at hele pakken omkring Europas digitale fremtid kommer til at fylde næsten lige så meget som European Green Deal vil gøre det igennem denne Kommissions periode (2019-2024).

Deltag i høringen om kunstig intelligens

Kommissionens white paper hedder ’On Artificial Intelligence – A European approach to excellence and trust,’ og det kan tilgås på linket her.

Høringen omkring elementerne i dette white paper kan så tilgås på linket her frem til og med den 31. maj 2020.

Et EU Login er nødvendigt for at tilgå høringen, men har man ikke et endnu, kan det oprettes på få øjeblikke ved at klikke på samme link som høringen.

Yderligere information om den nye, digitale strategi

Læs mere om baggrunden for EU’s nye, digitale strategi på linket her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst