GODE HISTORIER

Aarhus Universitet er i den europæiske topklasse for hjemtag af forskningsmidler

16. februar 2023

To år inde i den nuværende programperiode for verdens største forsknings- og innovationsprogram, Horizon Europe, er AU at finde i den absolutte top. Med et hjemtag på 60 mio. euro sikrer AU sig en tiendeplads, hvormed AU er det højest placerede konventionelle universitet i Danmark.

De 2 første år af Horizon Europe

To år inde i Horizon Europe er de første statistikker og midtvejsrapporter begyndt at cirkulære blandt europæiske forskningsmiljøer, og med Horizon Europes budget på 95,5 mia. euro, fordelt over en syvårig periode, er der stor bevågenhed på programmet og dets muligheder. Til og med 5. december 2022 er 11,83 mia. euro blevet bevilliget til europæiske forsknings- og innovationsprojekter, eller hvad der svarer til 12,4% af det samlede budget for Horizon Europe.

AU i top 10

I toppen af listen finder vi AU, der med et samlet hjemtag på 60 mio. euro befinder sig på en tiendeplads målt på hjemtag. AU’s flotte placering skyldes selvsagt en solid og unik indsats fra en række af universitetets stærke forskningsmiljøer, men skyldes desværre også, at en række stærke britiske institutioner er røget helt eller delvist ud af det europæiske samarbejde efter Brexit. Spillepladen er altså blevet ændret fra Horizon 2020 til Horizon Europe, hvilket konkret afspejles i mindsket konkurrence og en øget succesrate. I Horizon Europe er den gennemsnitlige succesrate 16%, mens den kun var 12% i Horizon 2020.

AU i fornemt selskab

Manglen på britiske kolleger gør det dog ikke nemt at klare sig godt. Det er eksempelvis værd at bemærke, at listen over de ti mest hjemtagende organisationer ledes af det franske Nationale Center for Videnskabelig Forskning (CNRS). Med sine ca. 33.000 ansatte og et hjemtag på 198 mio. euro, så er CNRS en størrelse helt for sig selv. I modsætning hertil har Aarhus Universitet under 1/3 af CNRS’ ansatte, hvilket blot understreger, hvor anseelig en præstation AU’s rangering er.

Tekniske miljøer brillerer

Videre er det værd at bemærke, at tekniske miljøer klarer sig virkelig godt i Horizon Europe, hvilket både ses ved, at den tyske forskningsorganisation Frauenhofer indtager en tredjeplads med 103 mio. euro i hjemtag, og i det forhold, at DTU indtager en flot syvendeplads med et hjemtag på 74 mio. euro. Den komplette liste over største hjemtagsaktører i Horizon Europe kan findes på EU’s Dashboard for Horizon Europe, men kan også ses i en aktuel artikel fra det Bruxelles-baserede medie ScienceBusiness. Artiklen kan tilgås her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet
Jesper Bracht
EU-konsulent
Forskning