God historie

Ringkøbing-Skjern på studietur til Bruxelles

25. maj 2023

Ti personer fra en bred vifte af fagområder i Ringkøbing-Skjern Kommune har netop været på studietur til Bruxelles. På turen blev der set nærmere på potentialer og EU-muligheder inden for områderne digitalisering, arbejdskraft og klima, som alle er centrale for den vestjyske kommune. Turen var også med til at afdække, hvad der skal stå i den fortsatte samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern og CDEU, der skal underskrives til efteråret.

Gruppen fra Ringkøbing-Skjern foran CDEU’s lokaler sammen med CDEU’s rådgivere Elena Nielsen og Tarik Kehli yderst til venstre. Stabschef i Ringkøbing-Skjern, Thomas Andersen, stødte til gruppen efter at billedet var taget. 

Samarbejdsaftalen mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og CDEU har eksisteret lige siden 2017:

  • Ringkøbing-Skjern Kommune var blandt de allerførste kommuner, som lavede en bilateral aftale med CDEU. Vi har været utroligt glade for samarbejdet, og vi ser jer på CDEU som vores kolleger længere nede ad gangen, lyder det fra stabschef i Ringkøbing-Skjern Kommune, Thomas Andersen.

Han har sammen med en bred vifte af fagpersoner fra Ringkøbing-Skjern netop været på studietur til Bruxelles. Her er der blevet set nærmere på, om EU-projekter kan hjælpe med at løse Ringkøbing-Skjerns udfordringer inden for områderne digitalisering, arbejdskraft og klima.

Fagligt bred gruppe med på turen

Deltagerne på turen var både kommunens egne konsulenter, der sidder med digitalisering, arbejdskraft og klima, samt repræsentanter fra såvel erhvervsrådet som fra Destination Vesterhavet. Og spørger man Marianne Møller Kirkgaard, der er afdelingsleder for Ekstern Udvikling i Ringkøbing-Skjern, og som også selv deltog, er der god grund til, at så fagligt bred en gruppe var afsted:

  • I Ringkøbing-Skjern arbejder vi ud en række politikker og tilhørende handlingsplaner, der definerer, hvad vi skal arbejde med frem til 2025, og heri er blandt andet områderne digitalisering, arbejdskraft og klima fremhævet. Erhvervsrådet og vores turistdestination er to rigtig store medspillere, som deler fokuspunkter med os, og derfor giver det også så god mening, at de er med på denne tur.

Turen var arrangeret af CDEU, og det faglige program søgte gennem en række oplæg og møder med bl.a. Europa-Kommissionen at klæde deltagerne på til at forstå EU’s dagsordener, så de kan tages med ind i kommende projekter og aktiviteter.

CDEU’s direktør Lars Holte Nielsen holder oplæg for gruppen fra Ringkøbing-Skjern

CDEU som en positiv medspiller

Interessen for at indgå i EU-projekter er ikke ny for den vestjyske kommune: Her arbejder man dedikeret med at bruge EU-projekter til at løse udfordringer lokalt, og det arbejde har, som skrevet øverst, siden 2017 været nedfældet i en samarbejdsaftale mellem kommunen og CDEU:

  • Vi ser CDEU som en positiv medspiller, og det giver en synenergieffekt: Hos CDEU er I specialister i mulighederne for EU-finansiering. Vi kommer så som kommune med nogle behov fra vores erhverv og vores samarbejdspartnere. Hvordan kan vi få det til at gå hånd i hånd? Ligger der nogle EU-midler her, som I har kendskab til, så vi kan få stykket et spændende projekt sammen, der kan hjælpe os med at komme i mål med de her indsatser, som vi gerne vil? Jamen, så er det jo en win-win for os alle sammen, lyder det fra Marianne Møller Kirkgaard.

Gør det lettere at tage fat i hinanden efterfølgende

Samtidig giver en studietur til Bruxelles også en mere direkte adgang til de fagmedarbejdere på CDEU, der arbejder med de områder, som Ringkøbing-Skjern prioriterer. Det kan give en fordel i ansøgningsskrivningen:

  • Når vores konsulenter efterfølgende skal til at skrive og detailplanlægge, hvordan et EU-projekt skal stykkes sammen, så bliver den videre dialog så meget lettere af, at vi har været her og har mødt jer. Så en tur som den her har bestemt også en relationel betydning, lyder det fra Marianne Møller Kirkgaard.

Skal forberede ny samarbejdsaftale

Studieturen fungerer i øvrigt som det første af to led, når det kommer til fornyelse af den samarbejdsaftale, der eksisterer mellem CDEU og Ringkøbing-Skjern. Aftalen gælder for to år ad gangen og skal fornys til efteråret, og den netop overståede studietur skal således afdække potentialer og muligheder for kommunens EU-arbejde, som med fordel kan blive en del af den kommende samarbejdsaftale. Planen er så, at aftalen skal underskrives i forbindelse med, at kommunens politikere besøger Bruxelles til november.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst