God historie

Kulturforum 2023 i Ringkøbing: Fokus på internationalt kultursamarbejde

26. oktober 2023

90 kulturpolitikere og embedsfolk fra de midtjyske kommuner var den 3. oktober 2023 samlet i Ringkøbing, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune var vært for det politiske topmøde Kulturforum 2023. Europæisk Kulturregion og CDEU var medarrangører, og emnet for topmødet var internationalt kultursamarbejde. Dagen igennem blev der således stillet skarpt på, hvordan samarbejde over grænserne kan være med til at styrke kulturlivet både lokalt og regionalt.

Kulturforum 2023 på Naturkraft i ringkøbing. Foto: Jesper Thomsen, Region Midtjylland

Vi får bedre museer af at være internationale. Vi opper os mere, når vi bevæger os i en liga, hvor det ikke handler om det rent lokale, men når det handler om at sætte det lokale i et internationalt perspektiv.

Sådan lød ordene fra Mette Bjerrum Jensen, direktør ved Naturkraft og Ringkøbing Fjord Museer, under årets Kulturforum, som blev afholdt på netop Naturkraft i Ringkøbing. Her var Mette Bjerrum Jensen en af flere oplægsholdere, som kom med hvert deres take på det at arbejde internationalt med kultur:

Klaus Bondam under Kulturforum 2023. Foto: Jesper Thomsen, Region Midtjylland

Hvorfor vi aldrig bør holde op med at være nysgerrige

Klaus Bondam fortalte om, hvorfor det er godt at rejse ud i verden, hvorfor vi aldrig bør holde op med at være nysgerrige – og hvad der sker, når vi har modet til at åbne den dør, bag hvilken kunstens verden folder sig ud.

Personlig fortælling med afsæt i dansk kolonihistorie

Kunstner Jeannette Ehlers gav en personlig fortælling, der tog afsæt i dansk kolonihistorie, og som handlede om det internationale perspektiv på arbejdet som kunstner. Her kom Ehlers blandt andet ind på det at arbejde i kunstnerdrevne, internationale samarbejder, på betydningen af at indgå i internationale netværk, og på det at være en dansk kunstner, som både udstiller og deltager i projekter internationalt.

Teatermøder i øjenhøjde, både ude og hjemme

Annemarie Waage-Petersen, skuespiller, musiker og souschef ved Teatret OM i Ringkøbing, fortalte i sit oplæg om teaterets internationale arbejde og om teatermøder i øjenhøjde, både i Vestjylland og ude i verden.

EU-perspektivet: De store linjer sat ind i en midtjysk kontekst

CDEU’s direktør Lars Holte Nielsen var også en del af dagens program, og hans oplæg centrede sig om, hvad der tales om i EU lige nu, og hvordan de store dagsordener spiller ind på kulturpolitikken. Hans oplæg tegnede således de store linjer op, hvorefter han relaterede han dem til den midtjyske kontekst, hvor stadigt flere kulturaktører søger inspiration internationalt for at hente ny viden, der kan glæde lokalt.

Workshop under Kulturforum 2023. Foto: Jesper Thomsen, Region Midtjylland.

Fælles diskussion på den afsluttende workshop

Kulturmødet bød desuden på en workshopdel, hvor alle deltagere på dagen sammen tog temperaturen på, hvad internationale og europæiske samarbejder skal kunne for at være meningsfulde for lokale og regionale kulturaktører. Med afsæt i den lokale, kulturelle infrastruktur blev der også set nærmere på, hvilke muligheder internationale samarbejder rummer.

På gensyn i Holstebro i 2024

Vi siger stor tak til alle, der kom og deltog aktivt under årets topmøde, og vi ser frem til at se jer igen til næste år, hvor det er Holstebro Kommune, der vil være vært for Kulturforum 2024.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Louise Godt
EU-rådgiver
Kultur