God historie

Aarhus er med i finalen om at blive iCapital

17. oktober 2018

I tre år har EU-Kommissionen udvalgt en europæisk by som iCapital – den by, som bedst kan forbedre borgernes og erhvervslivets forhold – og Aarhus er netop blevet udvalgt som en af de seks mest innovative byer i Europa og finalist i konkurrencen om 1 million euro og titlen som den allermest innovative, europæiske by.

Fra venstre: Henrik Müller, klimachef ved Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad, rådmand ved Aarhus Kommune, Louise Overgaard, Head of Internet Week Denmark, samt CEO ved ITK, Bo Fristed. Billedet er fra da de fire pitchede Aarhus’ iCapital-bud i Bruxelles i september.

At koge 12 ned til 6

I september sendte Aarhus delegationen her til Bruxelles for at pitche sit iCapital-projekt for en jury, der havde til opgave at koge de 12 nominerede byer ned til 6 finalister (den historie kan du læse nederst i denne artikel)

Det er det arbejde, som nu har båret frugt, og som har ledt til en finaleplads for Aarhus, der står i finalen med fem andre europæiske byer: Athen, Hamborg, Leuven, Toulouse og Umeå.
Vinderen bliver den by, der har det bedste innovationsøkosystem, tør eksperimentere og engagere borgerne, og som dermed bedst formår at forbedre borgernes og erhvervslivets forhold.

Førstepræmie på 1 million euro

Vinderbyen kan rejse hjem med en præmie på 1 million euro, som svarer til godt 7,5 millioner kroner, og pengene er møntet på at blive endnu bedre på innovationsfronten, mens de fem andre topkandidater får hver 100.000 euro, svarende til godt 750.000 kroner.

Særkende: Åbne data, frivillighed og smart city-teknologi

Ifølge EU-Kommissionen, som står bag konkurrencen, er det særlige ved Aarhus blandt andet, at byen er en pionér inden for smart city-teknologi (f.eks. avanceret sensorteknologi til trafikstyring), ligesom byen har en lang tradition for at gøre data tilgængelige for borgerne. Desuden fremhæver EU-Kommissionen i sin begrundelse, at byen skiller sig ud med sine næsten 2.700 frivillige klubber.

CDEU har hjulpet i ansøgningsprocessen, og de seks topkandidater er udvalgt blandt 26 byer fra 16 lande. Konkurrencen afgøres i Portugal den 6. november 2018.

Læs mere

Da Aarhus Kommune pitchede for iCapital i september i Bruxelles, skrev vi også en kort historie, og den kan du læse her.

 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling
Lars Holte Nielsen
Direktør
Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet