God historie
Frivillighovedstad 2018: 'Workshop har gjort vores arbejde helt anderledes konkret’
I sidste uge var Aarhus Frivillighovedstad medarrangør af en velbesøgt workshop under European Week of Regions and Cities. Workshoppen handlede først og fremmest om at udbrede de gode erfaringer med frivillighed – men arrangørerne fra Aarhus fik også selv rigtigt meget med hjem.
Skiftede Aarhus ud med Bruxelles for en dag
Eva Tersbøl er til daglig programleder ved Europæisk Frivillighovedstad Aarhus 2018, mens Jakob Flou Kristensen er konsulent ved Aarhus Kommune. Men i onsdags skiftede de begge Aarhus ud med Bruxelles for at repræsentere Frivillighovedstad 2018 ved en workshop på European Week of Regions. Det er et storstilet arrangement, der årligt tiltrækker flere end 6000 deltagere til over 140 forskellige arrangementer.
Fokus for workshoppen var på, hvordan frivillighed kan bruges til at skabe samhørighed blandt unge i Europa, og dagens program var arrangeret i samarbejde med tidligere og kommende frivillighovedstæder i Irland, Slovakiet, Slovenien og Portugal. I alt deltog over 50 personer, og dagen var en stor succes.
Mødet konkretiserer arbejdet
– Det har været vildt fedt at være en del af en workshop, hvor vi også var så heldige at kunne tage nogle frivillige med fra vores initiativer i Aarhus, så vi på den måde i fællesskab kunne fortælle om, hvad det er, vi gør, og vi samtidig kunne høre om andres erfaringer, fortæller Jakob Flou Kristensen, som suppleres af Eva Tersbøl:
– Det har gjort vores arbejde helt anderledes konkret, da vi har kunnet mødes og gøre noget i fællesskab med de mennesker, som vi normalt kun taler med. Det har været sådan en god proces for os.
Ny opmærksomhed på både udfordringer og muligheder
Samtidig har workshoppen også givet Frivillighovedstad 2018 en anden opmærksomhed på både udfordringer og muligheder, lyder det fra Eva Tersbøl, som giver et eksempel:
– Noget af det, som vi fik med, er, at vi kan blive bedre til at arbejde for, at ungdomsorganisationer får øje på hinanden, så det er en erfaring, som vi tager med hjem.
CDEU har været med fra starten
Det er CDEU’s kulturkonsulent, Julie Sand Jørgensen, som har bistået Frivillighovedstad 2018med at få stablet workshoppen på benene, og hun har været med, lige siden idéen opstod tilbage i foråret:
– Vi startede planlægningsarbejdet for 5 måneder siden, og fra starten har Julie haft arbejdshandskerne på. Det er jo en ting at sidde og arbejde med frivillighed i Aarhus Kommune, men det er noget helt andet at skulle agere i EU-apparatet, fortæller Jakob Flou Kristensen, mens Eva Tersbøl tilføjer:
– Der har det været en fantastisk hjælp at have Julie til at oversætte EU-sproget til noget, som man kan forstå og se sig selv i. Det har været en stor aflastning og givet os ro på lige fra start.
Mere information om EWRC
European Week of Regions and Cities er et årligt tilbagevendende arrangement, som løber af stablen næste gang til efteråret 2019. Læs mere her