God historie

Aarhus Kommune bruger EU’s bymission til at nå egne klimamål

17. januar 2022

EU har som målsætning at blive klimaneutralt i 2050, og 100 byer skal vise vejen ved at opnå klimaneutralitet allerede i 2030. Aarhus Kommune arbejder benhårdt på at blive en af de 100 byer, da det kan bidrage til at nå kommunens egne, ambitiøse klimamål.
Arbejdet sker i tæt samspil med CDEU, og som et led heri har kommunens nye, strategiske projektudvikler, Ingeborg Mark Jacobsen, været på intensiv studietur hos CDEU for at blive klædt bedst muligt på til opgaven.

Ingeborg Mark Jacobsen (t.h.) sammen med CDEU’s Birgitte Karnøe Frederiksen

Europa-Kommissionen lancerede i efteråret 2021 fem missioner, der skal lægge grundstenene til at løse nogle af vores store, globale udfordringer. En af missionerne handler om, at EU’s storbyer skal være klimaneutrale i 2050, og for at nå det mål, skal 100 byer gå forrest i udviklingen ved at blive klimaneutrale allerede i 2030.

En mulig løftestang til at løse de udestående udfordringer

Aarhus Kommune arbejder benhårdt på at blive en af de 100 byer, da missionsarbejdet både flugter rigtig godt med kommunens egne klimamål, og da det kan hjælpe med at løfte på nogle af de punkter, hvor det fortsat halter:

  • Bymissionen harmonerer mere eller mindre fuldstændigt med den målsætning, som vi i Aarhus Kommune har på klimaområdet. Tilbage i 2008 stemte byrådet for, at hele kommunen skal være CO2-neutral i 2030, og den målsætning er den samme som for EU’s bymission. Derfor ser vi også missionen som en mulig løftestang til at løse de udfordringer, som vi ikke selv er i mål med endnu, lyder det fra Tine Lai Andersen, der er Delprogramleder for Aarhus Omstiller – en del af Aarhus Kommunes klimaplan.

Mål: At finde løsninger sammen med andre ambitiøse byer

For selv om kommunen allerede er nået langt i sit arbejde, så er der et godt stykke endnu.

  • Selvom vi er lykkedes med at halvere CO2-udledningen, primært ved at bruge certificeret biobrændsel i varmeforsyningen, så har vi fortsat den største udfordring foran os. Vi kender nemlig ikke nødvendigvis alle de løsninger, der skal til for at nå i mål, og det har vi en stor ydmyghed over for. Vores mission med at blive en af de 100 udvalgte byer er derfor at komme i netværk med andre ambitiøse byer, der arbejder med grøn omstilling, hvor vi forhåbentlig kan lære noget og finde funding til det, vi skal til at lave. Håbet er således i fællesskab at kunne finde nogle af de løsninger, der kan få os i mål på missionen om at være CO2-neutrale i 2030, siger Tine Lai Andersen.

Skal hjælpe med at få investorers øjne op for Aarhus

Den brandingværdi, der ligger i at blive en af de 100 udvalgte, vil også kunne bruges aktivt, når de nødvendige investeringer skal lokkes til:

  • Der er jo flere lag i dette: Vi kan som kommune gå en del af vejen, men vi har behov for flere aktører, herunder virksomhederne, for at hjælpe os med at lave de forandringer, der er nødvendige. Vi har derfor også en opgave i at lade investorer internationalt få øje på og investere i kommunens virksomheder, fortæller Tine Lai Andersen.

Nødvendigt at importere gode løsninger

Men virksomhederne er ikke de eneste, der skal med. Skal det ambitiøse mål nås inden 2030, skal de private ligeledes med på vognen, og her bliver det også nødvendigt at importere nogle gode løsninger:

  • Skal vi lykkes med den grønne omstilling, skal vi have alle mobiliseret, også vidensinstitutionerne, borgerne og foreningslivet. Og vi kommer ikke i mål til tiden, hvis vi selv skal opfinde den dybe tallerken inden for alle områder. Derfor håber vi også at kunne finde og kopiere europæiske løsninger, der fungerer, ved simpelthen at tage dem ned fra hylden og føre dem direkte ind i eget system. Det gælder for eksempel, hvis nogen har udviklet gode løsninger på, hvordan man får private til at købe elbil eller til at energirenovere. Så vi skal både finde de gode løsninger for de private og samtidig sikre et godt og inspirerende investeringsklima – med andre ord er der nok at tage fat på, lyder det fra Tine Lai Andersen.

Ny medarbejder var på studietur hos CDEU

Som et led i arbejdet med at blive en af de 100 udvalgte byer har kommunen ansat Ingeborg Mark Jacobsen som strategisk projektudvikler, og hendes helt store opgave bliver arbejdet med bymissionen. Hun var derfor i december måned afsted på intensiv studietur hos CDEU i Bruxelles.

Her fik hun ’tegnet bagtæppet’, som teamleder for det grønne team på CDEU, Birgitte Karnøe Frederiksen, så rammende udtrykker det, hvilket blandt andet betyder, at Ingeborg opnåede en bedre forståelse af det særlige EU-sprog og af, hvordan man bedst arbejder med Horizon Europe, EU’s helt store rammeprogram for forskning og innovation.

CDEU bidrager til arbejdet resten af året

Ansøgningsfristen for at søge om at blive en af de 100 udvalgte byer ligger den 31.12.2022, og CDEU vil frem til fristen bidrage til Aarhus Kommunes ansøgningsarbejde med løbende sparring og med dialog om EU’s politikker og rammer for at komme i mål med klimaneutraliteten.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling
Signe Waltoft Madsen
EU-specialkonsulent
Grøn omstilling