Gode historier

Aarhus Universitet udstiller om AMR i Europa-Parlamentet

22. november 2017

Der var fuldt hus, da Aarhus Universitet (AU) i samarbejde med CDEU i aftes slog dørene op til en stort anlagt udstilling om AMR, eller antibiotikaresistens, i EU-Parlamentet.

Schaldemose: ’Hamrende vigtigt med mere viden’

Christel Schaldemose (S), der er medlem af EU-Parlamentet, var vært for udstillingen, og hendes engagement var til at tage og føle på:

“Jeg har sagt ja til at være vært for den her udstilling, fordi jeg synes, at det er så hamrende vigtigt, at vi får endnu mere viden om, hvad det er, der kan gøres for at bekæmpe antibiotikaresistens,” sagde Schaldemose til CDEU og fortsatte:

“Det er jo ikke kun et europæisk problem, det er et globalt problem. Og hvis ikke vi gør noget ved det, så får vi kæmpestore udfordringer i fremtiden. Derfor sagde jeg ja, fordi vi skal have viden ud.”

Også EU-Kommissionen deltog ved udstillingens åbning, og Kommissionen er taknemmelig for, at forskere aktivt går ind i debatten og dagsordenen på konkrete forskningstemaer, da det er noget, der efterspørges.

Mål: At forebygge tusindvis af dødsfald

Baggrunden for udstillingen er, at der hvert år dør 25.000 personer på europæisk plan på grund af netop antibiotikaresistens, og et problem af den størrelsesorden kan aldrig løses hverken på helt lokalt niveau eller ved udelukkende at kigge på forskningsresultater inden for et enkelt felt. Her er man nødt til at inddrage interdisciplinær forskning, det vil sige forskning fra flere forskellige felter, for at finde en løsning, ligesom man må inddrage spidskompetencer fra en række forskellige lande.

AU vil sikre forståelse i hele EU

AU er ledende forskningsinstitution på området, og derfor har den udsendte delegation fra universitetet, som i øjeblikket er i Bruxelles, også særdeles travlt lige nu. Delegationen bruger nemlig dagene omkring AMR-udstillingen til møder, der også på europæisk plan skal sikre forståelse for den krise, som kun kan adresseres, når discipliner og sektorer arbejder sammen.

På programmet for AU-delegationen er således møder med General-Direktoraterne for Forskning og Innovation; Sundhed og Fødevaresikkerhed, og Landbrug, samt Det Europæiske Forskningsråd, Innovative Medicines Initative, med flere.

’CDEU kan være med til at åbne dørene’

Anne Mette Pahuus til AMR-udstillingen.

Prodekan Anne Marie Pahuus fra AU Arts er en del af delegationen, og hun fortæller her om, hvorfor det nytter at være repræsenteret i Bruxelles af et EU-kontor som CDEU:

“CDEU spiller en vigtig rolle i at være ’oversættere’ og er AU’s direkte link til parlamentarikerne,” fortæller Anne Mette Pahuus og fortsætter:

“Bruxelles repræsenterer en offentlighed, som er svær at nå fra Aarhus, men som det ikke desto mindre er vigtigt at række ud til, og her kan CDEU være med til at åbne dørene. Det er derfor også vigtigt, at vi fortsætter det gode samarbejde, og det er en stor fordel her, at CDEU både kender den europæiske og den danske virkelighed.”

Besøget fra AU har allerede sået spirerne til en række nye, internationale netværk, og CDEU glæder sig til også fremadrettet at hjælpe universitetet med dets europæiske arbejde.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet