God historie

Aarhusiansk firma efter Eurostars-projekt: ’Krævende, men gav mange, nye muligheder’

12. december 2018

I-GIS fra Aarhus har netop afsluttet et EU-projekt, der har udviklet en ny metode til at lave 3D-modeller af undergrunden. Her gør CEO’en for I-GIS status over et krævende, men også givende forløb, der bl.a. kan give mulighed for på sigt at komme ud på det globale marked.

I-GIS er ekspert i at løse geologiske problemstillinger via softwareprodukter og konsulentviden. Over det sidste 2,5 år har firmaet ledet E-MAGIC, hvor I-GIS’ kompetencer er blevet kombineret med stærke kræfter inden for forskning og industri i Danmark og Sverige. Sammen har parterne lavet en løsning med stort potentiale:

Hvad jorden gemmer på…

’Vil man bygge i byerne, må man vide, hvad der ligger i undergrunden, ellers kan det blive meget dyrt. At lave modeller af undergrunden er et helt nyt marked, som vil vokse i takt med, at man laver flere og flere tiltag, såsom at bygge metroer og bruge jorden til at lagre energi,’ lyder det fra Niels-Peter Jensen, der er CEO for I-GIS. Han fortsætter:

’Det er ikke nyt, at man kan måle i undergrunden, men det nye er målehastigheden og integrationen – at gøre det let at komme fra felten, det praktiske, og hen til modelarbejdet. Det har vi fundet en løsning på sammen med vore partnere, der tæller en svensk virksomhed, som laver måleinstrumenter, samt to universiteter.’

Mulighed for på sigt at komme ud globalt

Projektet er støttet af Region Midtjylland, Innovationsfonden, svenske VINNOVA og EU gennem Eurostars-programmet, hvor udenlandske partnere er et krav. Det aspekt har givet I-GIS konkrete fordele:

’Vi har i projektet haft en svensk instrumentleverandør, der er global. Det giver mulighed for at skabe et samarbejde og på sigt at få produktet ud via instrumentvirksomhedens filialer. Der findes ingen tilsvarende virksomhed i Danmark, så også derfor kiggede vi ud over grænserne,’ fortæller Niels-Peter Jensen.

Får adgang til helt ny viden

På forskningssiden er det Aarhus Universitet, der har deltaget i projektet sammen med Lunds Tekniske Højskole fra Sverige, og det samarbejde har ligeledes givet I-GIS meget:

’I sådan et samarbejde kan man gå ind og få forsket i og afprøvet de ting, man ikke selv ville kunne udvikle. Den slags arbejde kan være dyrt for en mindre virksomhed som vores, men i de her projekter tager forskerne sig tid og giver os adgang til en viden, som vi ellers skulle ansætte os til,’ fortæller Niels-Peter Jensen.

Nu er blikket rettet fremad:
’Vi mangler stadigvæk nogen markedsmodning, så vi kan få vores produkt helt frem til markedet. Det diskuterer vi med partnerne, hvoraf en lige nu har andre prioriteter – men vi håber stadig på, at det snart vil lykkes. ’

‘Projektet giver videnskabelig og teknisk kant’

– Kan du anbefale andre at gå samme vej?
’Det kan jeg sagtens. Der er helt klart en krævende, administrativ side af det, men projektet har omvendt også givet en videnskabelig og en teknisk kant samt nye eksportmuligheder. Var det ikke for det her Eurostarsprojekt, var denne her løsning nok ikke blevet lavet – og slet ikke med den hastighed, som det er blevet gjort,’ slutter Niels-Peter Jensen.

FAKTA: Projektet er blevet til med støtte fra EU på 7,5 mio kr. og med 2,8 mio i støtte til de danske partnere fra Region Midtjylland og Innovationsfonden (1,4 mio fra hver). Svenske VINNOVA har støttet de svenske partnere. 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Tarik Kehli
EU-specialkonsulent (barsel)
Erhverv og vækst
Maria Heilskou Pedersen
EU-specialkonsulent
Sundhed
Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst