Gode historier

Anerkendelse fra EU til Aarhus 2017 - Kulturhovedstaden indstillet til stor pris

1. juni 2016

En stærk international dimension, et flot balanceret program, stærke relationer til regionale partnere og en eksemplarisk forretningsplan. Sådan lyder roserne til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 i en rapport, som EU netop har offentliggjort.

Flotte roser til Aarhus 2017

Der er både roser, anerkendelse og udsigt til den fornemme Melina Mercouri Pris på 11 mio. kroner til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Det kan man læse i rapporten ”Aarhus European Capital of Culture 2017 – Second Monitoring Meeting”, som EU netop har offentliggjort på deres hjemmeside. Rapporten er udarbejdet af det særlige EU-panel, som har til opgave at overvåge udviklingen af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. I rapporten fremhæves programmets høje kunstneriske niveau og internationale profil, projektets stærke regionale forankring samt Aarhus 2017s Strategiske Forretningsplan (2016-2018), der anbefales som good practice for andre kulturhovedstæder.

”Det er meget vigtigt for os, at vi får sådan et flot skudsmål. Jeg er både stolt over og glad for, at panelet så tydeligt anerkender den store indsats, som Fonden Aarhus 2017 og alle vores partnere har ydet for at skabe et fantastisk 2017. Vi har haft en rigtig god dialog med panelet. Flere af medlemmerne har selv gennemført et kulturhovedstadsprojekt og kender derfor de udfordringer, der er forbundet med det. Derfor værdsætter vi også de gode råd og anbefalinger, vi har fået undervejs. Men vi må ikke glemme, at der stadig er et stykke vej igen, før vi er i mål,” siger administrerende direktør for Aarhus 2017, Rebecca Matthews.

Tilfredshed blandt CDEU’s kulturkonsulenter

CDEU er stolte af, at et så vigtigt kulturelt projekt i Region Midtjylland får så god en evaluering af EU. CDEU’s forløb Genvej til Europa (GtE) arbejder med 50-60 projekter, som på den ene eller anden måde er en del af Aarhus 2017-programmet. Gennem GtE får kulturinstitutionerne hjælp til at kvalificere deres projekter med henblik på at sikre, at projektet indeholder en europæisk vinkel. De får også hjælp til at finde europæiske partnere og til at indgå i europæiske netværk og samarbejder.

I foråret 2016 har 6 midtjyske projekter indsendt en ansøgning til EU. Et eksempel herpå er Rethink Folkmusic, der arbejder med arkiver og museer for at få unge til at ”grave” den lokale folkemusiktradition frem og arbejde med den sammen med deres europæiske venner. Our democratic Europe er et andet eksempel, hvor Herning bibliotekerne står i spidsen for et projekt, hvor regionale biblioteker arbejder sammen med biblioteker i Europa med det formål at få unge til at bruge biblioteket som et rum, hvor de kan debattere demokrati og europæiske spørgsmål.

Yderligere information

Du kan læse meget mere om Genvej til Europa på vores hjemmeside.

Hvis du har yderligere spørgsmål, kan du kontakte Central Denmark EU Office.