God historie

Asmildkloster Landbrugsskole vinder europæisk pris for innovativ undervisning

26. oktober 2022

Susanne Joel fra Asmildkloster Landbrugsskole er netop nu i Bruxelles for at modtage EITA, European Innovative Teaching Award. Prisen bliver givet på baggrund af et EU-projekt, som skolen stod i spidsen for, og som sammen med en række europæiske partnere forbedrede landbrugselevers viden om bæredygtighed. Anerkendelsen betyder rigtig meget for den midtjyske skole, der gerne vil være med til at nuancere debatten ved at vise landbrugselever de forskellige facetter af bæredygtighed, og som ser prisen som en blåstempling af, at arbejdet med bæredygtighed giver mening.

Susanne Joel fra Asmildkloster Landbrugsskole (t.v.) sammen med Elena Nielsen fra CDEU.

‘On the trail of a sustainable community in food production’ er navnet på det Erasmus+ projekt, som under Asmildkloster Landbrugsskoles ledelse startede tilbage i 2018. Gennem projektets tre år blev landbrugselever fra Viborg, Slovenien, Spanien og Slovenien gjort meget mere bevidste om, hvad bæredygtighed i landbruget egentlig vil sige:

Bier og bæredygtighed i Slovenien

  • Det var virkelig et sindssygt godt projekt, som satte rigtig mange tanker i gang hos de unge mennesker. Vi var både ude at kigge på bier i Slovenien og på vand i Viborg Kommune, og de unge oplevede pludselig, at biodiversitet er ikke bare noget, man skal tage for givet, det er faktisk noget, man skal gøre en indsats for at bevare, lyder det fra Susanne Joel, der er international koordinator ved Asmildkloster Landbrugsskole.

Hun stod i spidsen for projektet, der endte med nogle meget konkrete resultater:

  • Noget af det, vi lavede, blev brugt til en eksamen for miljøteknikere i Slovenien, ligesom der blev udviklet et spil omkring bæredygtighed undervejs, forklarer Susanne Joel.

For nogle dage siden mødte jeg en af mine elever, der havde deltaget, og jeg fortalte ham om den her pris. Og så siger han så, at det virkelig har gjort noget godt for ham at være med, og han var næsten helt stolt af at få at vide, at det havde ført til en pris, fordi han selv havde haft så god en oplevelse. Så det var rigtig dejligt at høre – Susanne Joel

Projekt ændrede meget på elevernes øverste etage

Susanne Joels klare oplevelse var, at projektet rykkede meget hos eleverne:

  • Den måde, som projektet flyttede rundt på elevernes bevidsthed på, det var en rigtig god ting, og der blev ændret meget på deres øverste etage. For nogle dage siden mødte jeg en af mine elever, der havde deltaget, og jeg fortalte ham om den her pris. Og så siger han så, at det virkelig har gjort noget godt for ham at være med, og han var næsten helt stolt af at få at vide, at det havde ført til en pris, fordi han selv havde haft så god en oplevelse. Så det var rigtig dejligt at høre.

Modtager europæisk pris

Begejstringen over projektet har nu bredt sig fra eleverne og helt til Europa-Kommissionen, idet Asmildkloster Landbrugsskole er blevet udvalgt til at modtage EITA, European Innovative Teaching Award. Det er kun anden gang, at den uddeles, og den gives til projekter, der udviser fremragende undervisningspraksis inden for Erasmus+-programmet og anerkender det arbejde, som lærere og deres skoler udfører i europæiske samarbejdsprojekter.

Underviserne udviklede sig også undervejs

Spørger man Susanne Joel om, hvorfor netop dette projekt blev valgt som vinder, så taler hun dels om de konkrete resultater – indholdet til eksamenen i Slovenien og spillet – men også om den udvikling, som projektet afstedkom:

  • Vi udviklede os også som undervisere undervejs, hvor vi flyttede os ind på elevernes banehalvdel og lod os undervise af eleverne på den måde, som de gerne ville: Faktisk havde vi undervisere troet, at vi skulle arbejde med pen og papir-undersøgelser, men så var det eleverne selv, der ændrede vores holdning til, hvordan man lavede undersøgelser. I stedet førte de det i en digital retning, hvor de gik ud og lavede interviews og filmede dem i stedet for. Så det har både bidraget meget, at projektet var så brugbart, som det var, og at det gav så meget til os, som var en del af det.

Vi mener, at vi har en forpligtelse til at tage et ansvar i forhold til bæredygtighed og til at udvikle os sammen med samfundet og med erhvervet. Så for os betyder den her pris faktisk en blåstempling af, at det, vi gør, giver mening og bliver anerkendt – Susanne Joel

Vil vise facetter af bæredygtighed i landbruget

Selve betydningen af prisen er stor for Asmildkloster, der gerne vil holde fokus på bæredygtighed i landbruget:

  • Vi vil gerne være med til at fortælle, hvad landbrugets syn på bæredygtighed er, og være med til at nuancere debatten lidt, og det kan vi gøre ved at vise eleverne de forskellige facetter af bæredygtighed. Samtidig mener vi også, at vi har en forpligtelse til at tage et ansvar i forhold til bæredygtighed og til at udvikle os sammen med samfundet og med erhvervet. Så for os betyder den her pris faktisk en blåstempling af, at det, vi gør, giver mening og bliver anerkendt.

CDEU var med fra start

Projektet var det første i en række af EU-projekter, som Asmildkloster Landbrugsskole kastede sig ud i, og CDEU var med lige fra starten:

  • Det var bare så vigtigt, at CDEU var der dengang til at hjælpe med at skubbe os i gang, for jeg tror aldrig nogensinde, at vi var lykkedes med det, hvis der ikke var et kontor som jeres, der kunne hjælpe os med at komme i gang med et EU-projekt. Både i forhold til at lære os processerne, hjælpe os med at finde de rigtige partnere og kvalificere projektet – der er jo en helt speciel måde at arbejde med det her på, og det har da helt klart været lettere, fordi jeres uddannelseskonsulent Elena Nielsen har været der og støttet og givet gode råd undervejs, fortæller Susanne Joel.

Jeg havde egentlig en forestilling om, at vi skulle gå ind i det næste EU-projekt som partner, men min chef mener sagtens, at vi kan lede konsortiet. Så det er også det her med, at vi har fået troen på, at vi rent faktisk kan – Susanne Joel

Vi har fået troen på, at vi rent faktisk kan

Siden arbejdet med ‘On the trail of a sustainable community in food production’ startede, er Susanne Joel efterhånden blevet ganske erfaren ud i det med EU-projekter. Faktisk så erfaren, at den rolle som partner, som hun mente, at skolen skulle indtage i sit næste EU-projekt, nu lader til at skifte:

  • Jeg havde egentlig en forestilling om, at vi skulle gå ind i det næste EU-projekt som partner, men min chef mener sagtens, at vi kan lede konsortiet. Så det er også det her med, at vi har fået troen på, at vi rent faktisk kan. Og så må man jo bare sige, at det er en ekstremt spændende verden at være en del af, som giver mange gode oplevelser. Så det er fedt, afslutter Susanne Joel.

Nærmere info om projektet

Læs vores artikel fra 2018, hvor projektet ‘On the trail of a sustainable community in food production’ opnåede EU-støtte, på linket her.

Læs mere om projektet på EITA’s egen side lige her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA