God historie

AU Viborg leder EU-projekt om blandede landbrugssystemer: Vellykket workshop afholdt i Bruxelles

16. december 2024

Kan en kombination af træer, dyr og afgrøder være nøglen til et grønnere landbrug og en bedre anvendelse af landbrugsarealet? Netop disse spørgsmål har været centrale for Horizon-projektet H2020 MIXED, der siden 2020 har undersøgt potentialet i blandede landbrugssystemer. Det store EU-projekt ledes af Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi i Foulum ved Viborg i samarbejde med ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Projektet nærmer sig sin afslutning og holdt derfor i december i Bruxelles en velbesøgt workshop, som CDEU var med til at arrangere.


Gennem de sidste fire år har projektet H2020 MIXED undersøgt de potentialer, som blandede landbrugssystemer (dvs. integreret plante- og husdyrproduktion samt skovlandbrug) tilbyder både klimaet, miljøet og samfundet på et mere generelt plan. I projektet deltager 19 partnere fra 10 forskellige lande i Europa, og man har arbejdet tæt sammen med landmænd i alle 10 deltagerlande for at kortlægge og forstå de udfordringer og muligheder, som inddragelse af flere produktionsgrene i landbrugssystemerne kan give landmændene.

Fokus på større udbredelse af blandede landbrugssystemer

De mange erfaringer og resultater, der er opstået som følge af H2020 MIXED – her med særligt fokus på, hvordan blandede landbrugssystemer kan få en større udbredelse – blev i starten af december fremlagt og diskuteret ved en workshop i Bruxelles. Workshoppen havde til formål at inddrage relevante aktører i at færdiggøre udarbejdelsen af projektets policy-anbefalinger.

Aarhus Universitet er stolte af projektet H2020 MIXED. Vi siger tak til CDEU for at være med til at få stablet en spændende og vigtig policy-workshop på benene i Bruxelles, og så glæder vi os til at præsentere de endelige policy-anbefalinger – Tommy Dalgaard, Professor og koordinator af H2020 MIXED

Workshop samlede over 30 deltagere

Flere end 30 repræsentanter fra en række europæiske landbrugs- og naturorganisationer, universiteter samt Europa-Kommissionen deltog, og der blev gået i dybden med de store potentialer, der ligger i at kombinere skovbrug med landbrug for derved at opnå en bedre anvendelse af landbrugsarealet og et mere grønt landbrug.

Nogle af Bruxelles’ bedste eksperter på området bidrog

Blandt deltagerne var nogle af Bruxelles’ bedste eksperter på området, og i løbet af workshoppen fik de gode muligheder for at bidrage aktivt til færdiggørelsen af projektets policy-anbefalinger. Med eksperternes input vil anbefalingerne nu blive finjusteret og forhåbentlig på sigt bane vejen for flere blandede landbrugssystemer og skovlandbrug.

  • Aarhus Universitet er stolte af projektet H2020 MIXED. Vi siger tak til CDEU for at være med til at få stablet en spændende og vigtig policy-workshop på benene i Bruxelles, og så glæder vi os til at præsentere de endelige policy-anbefalinger, lyder det fra Tommy Dalgaard, Professor og koordinator af H2020 MIXED.

Tak til alle

Vi siger tak til The Netherlands House for Education and Research og til vores hollandske partnere i Wageningen University & Research for at stille lokaler til rådighed for workshoppen, og så siger vi også tak til alle deltagerne på workshoppen for gode input og spændende diskussioner.

Fakta om H2020 MIXED

Partnerne i projektet kommer fra Schweiz, Storbritannien, Holland, Frankrig, Østrig, Polen, Rumænien, Portugal, Tyskland og Danmark.

Leder af projektet er Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi i Foulum ved Viborg i samarbejde med ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer).

Projektets varighed er fra oktober 2020 og til slutningen af februar 2025, og budgettet er på i alt syv millioner euro.

Læs mere om H2020 MIXED på linket her.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Mathilde Dam
EU-konsulent
Forskning og grøn omstilling