God historie

AUH er blevet optaget i EUHA - alliancen af Europas førende universitetshospitaler

29. november 2022

EUHA står for The European University Hospital Alliance. Det er et eksklusivt netværk bestående af nogle af Europas førende universitetshospitaler inden for behandling, uddannelse og forskning, som Aarhus Universitetshospital (AUH) nu bliver en del af.

Det er første gang siden alliancens start i 2017, at der bliver optaget nye medlemmer, og samarbejdet vil give AUH mulighed for at øge kvaliteten og værdien af behandlingen for patienterne. På CDEU glæder vi os meget over, at den målrettede indsats, som vi sammen med Region Midtjylland og AUH har gjort for at få AUH med i alliancen, efter tre år endelig har båret frugt.

For fem år siden gik ni af Europas førende universitetshospitaler sammen i EUHA-alliancen for at styrke deres ekspertise og innovation inden for behandling, forskning og uddannelse.

AUH vil kunne trække på 220.000 ansatte over hele Europa

Siden har alliancens 220.000 ansatte kunnet trække på hinanden i bl.a. forskningssamarbejde og udvikling af behandlinger, og det er dette tætte netværk, som AUH med sit medlemskab af EUHA nu får adgang til – til stor gavn for patienterne:

Mulighed for at øge kvaliteten og værdien for patienter

– Samarbejdet giver os mulighed for at øge kvaliteten og værdien for vores patienter ved at udvikle, implementere og evaluere nye behandlinger af sammen med nogle meget stærke partnere. Og det vil kunne hjælpe os med skabe de forandringer og løsninger, der skal til for at få os gennem den aktuelle krise i sundhedsvæsenet, siger sygeplejefaglig direktør Susanne Lauth.

En meget stor anerkendelse af det faglige niveau

Man kan ikke søge om optagelse i EUHA, og alliancen optager kun ét medlem fra hvert land:

– Det er en meget stor anerkendelse af det faglige niveau på AUH og af vores samarbejde med Aarhus Universitet, at vi bliver inviteret med i alliancen, og det giver os nogle fantastiske samarbejdsmuligheder, siger lægefaglig direktør Claus Thomsen.

CDEU har siden 2019 arbejdet målrettet med at få optaget AUH

Det er blandt andet det nationale og internationale engagement fra Aarhus Universitetshospital, som har været vigtigt i forbindelse med optagelsen i EUHA. Nyheden glæder således også i Bruxelles, hvor CDEU siden 2019 sammen med Region Midtjylland og AUH har arbejdet målrettet på at få AUH med i alliancen:

  • Optagelsen af Aarhus Universitetshospital i denne eksklusive, europæiske alliance er et virkelig godt eksempel på, hvordan vi på CDEU via vores tilstedeværelse i Bruxelles agerer brobygger i feltet mellem det regionale niveau, det nationale niveau og EU: Vores sundhedsteam opdagede for tre år siden EUHA og så her en oplagt mulighed for, at AUH via sin forskningshøjde ville kunne komplimentere de eksisterende medlemmer af alliancen på en række vigtige områder, forklarer direktør for CDEU, Lars Holte Nielsen, inden han uddyber:
  • Siden har teamet anvendt en antropologisk tilgang for at forstå de individuelle medlemmer i alliancen og herigennem nå frem til, hvad der er vigtigt for dem, når det kommer til at optage et nyt medlem. Samtidig har vi kunnet koble det nationale og det regionale niveaus holdninger ind, når det kommer til EU’s sundhedsdagsorden, og med optagelsen af AUH i EUHA er vi meget stolte over, at hele det store, forberedende arbejde nu er gået op i en højere enhed.

Foruden Aarhus Universitetshospital er også Universitätsspital Zürich fra Schweiz blevet optaget som nyt medlem af EUHA.

Fakta om European University Hospital Alliance (EUHA)

EUHA blev dannet i 2017 som en organisation af Europas førende universitetshospitaler, og medlemmerne tæller:

Karolinska Universitetssjukhuset (Sverige)

Charité (Tyskland)

Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus (Spanien)

UZ Leuven (Belgien)

King’s Health Partners (Storbritannien)

Ospedale San Raffaele (Italien)

Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (Frankrig)

Erasmus MC (Holland)

The Medical University of Vienna / Vienna General Hospital (Østrig)

Aarhus Universitetshospital (Danmark)

Universitätsspital Zürich (Schweiz)

Administrerende direktør for Universitetshospitalet i Wien, Herwig Wetzlinger, er præsident for EUHA, som har sekretariat i Barcelona.

Netværk og arbejdsgrupper i EUHA

EUHA arbejder strategisk inden for bl.a.:

Værdiskabelse for patienten

Sjældne sygdomme

Digitalt sundheds- og datasamarbejde

Innovative behandlinger

Politik

Sygeplejenetværk

HR chef-netværk

Personaleudveksling

Innovation

Rådgivning og sparring

Forskningsledelse

Forskningssamarbejde på tværs I EUHA

Klinisk forskning

Ansvarlig forskningspraksis og innovation samt

Transformation af sundhedsvæsenet

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Maria Heilskou Pedersen
EU-specialkonsulent
Sundhed