God historie

Bjerringbro Gymnasium, DEO og CDEU får støtte til EU-studieture i Midtjylland

18. december 2020

Corona har gjort traditionelle EU-studieture til Bruxelles umulige for danske gymnasieelever. Nu har Bjerringbro Gymnasium, DEO og CDEU fået 828.000 kr. i støtte til at udvikle ‘EU i Midtjylland’, der er et studieturskoncept, som både lader eleverne opdage EU’s indvirkning lokalt, og som samtidig kan åbne elevernes øjne for de fede jobmuligheder i eget nærområde. 

Fra højre Michael Christensen, Bjerringbro Gymnasium, Kasper Tonsberg Schlie, DEO, Elena Nielsen, CDEU, og Tarik Kehli, CDEU.

Vi spoler tiden tilbage til sensommeren i årEfter et forår og en sommer præget af corona var gymnasieeleverne begyndt på deres uddannelser igen, men et element manglede fortsat: Studieturene til EU. Kasper Tonsberg Schlie fra DEO, der står for Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, fortæller: 

  • Vi blev under corona opmærksomme på, at der var meget ringe muligheder for, at elever kunne komme afsted til Bruxelles på studietur. Men når mødet med EU ikke finder sted i en lang periode, kan det blive et demokratisk problemfor hvordan kan man  sikre, at eleverne lærer om EU?  

Når mødet med EU ikke finder sted i en lang periode, kan det blive et demokratisk problemfor hvordan kan man  sikre, at eleverne lærer om EU? – Kasper Tonsberg Schlie, DEO

CDEU og DEO fandt sammen på nyt koncept

Kasper Tonsberg Schlie tog fat i CDEU, hvor uddannelseskonsulenterne Elena Nielsen og Tarik Kehli bekræftede tendensen med, at der slet ikke var planlagt besøg af gymnasieklasser til efteråret. Sammen satte DEO og CDEU sig derfor for at udtænke et nyt koncept:  

  • Vi nåede frem til, at mens eleverne kan ikke rejse til Bruxelles, så kan de sagtens bevæge sig rundt i Midtjylland og møde EU dér. Det skaber et andet perspektiv, når de i stedet for at høre om lovgivningsprocessen får lov at se på implementeringen og den konkrete indvirkning lokalt, som når de f.eks. kan høre en fisker i Thyborøn fortælle om, hvad EU’s fiskerikvoter egentlig betyder.  

Det skaber et andet perspektiv, når [eleverne] i stedet for at høre om lovgivningsprocessen får lov at se på implementeringen og den konkrete indvirkning lokalt, som når de f.eks. kan høre en fisker i Thyborøn fortælle om, hvad EU’s fiskerikvoter egentlig betyder. – Kasper Tonsberg Schlie, DEO

I gang med at finde lokale ungdomsuddannelser

Den gode idé om studieture i nærområdet var født – nu gjaldt det om at finde lokale uddannelsesinstitutioner, der ville være med til at udvikle idéen og skabe nogle interessante forløb for midtjyske gymnasieelever: 

  • Som oplysningsforbund har vi godt styr på undervisningsmaterialer og rejseprogrammer, og CDEU kan bidrage med et enormt stort netværk i regionen, der skal aktiveres, når det faglige program skal sammensættes. Men gymnasierne er mindst lige så vigtige i arbejdet, da det er dem, der bidrager med eleverne, og som kan lave linket mellem indholdet på en studietur og så kravene i bekendtgørelserne, fortæller Kasper Tonsberg Schlie. 

EU-begejstring i Bjerringbro

Heldigvis vakte idéen stor begejstring, da DEO og CDEU skrev ud til en række midtjyske gymnasier. Ikke mindst hos Bjerringbro Gymnasium i Viborg Kommune var de hurtige til at melde sig på banen:  

  • EU er en fast og fuldt integreret del af vores pensum, og vi har for eksempel den tradition, at vi hvert tredje år tager hele gymnasiet afsted på studietur til EU. Det har vi holdt fast i at gøre lige siden 1992, lyder det fra Michael Christensen, der underviser i bl.a. samfundsfag på skolen. Han fortsætter: 

Det var en stor overraskelse for eleverneat det har  enorm betydning for den enkelte, hvad der sker i EU. – Michael Christensen, Bjerrringbro Gymnasium

  • Vi var derfor også meget entusiastiske omkring idéen med EU-studieture i Midtjylland, for vi vil gerne have, at EU fylder – ikke kun i samfundsfag, men på tværs af fagene. Desuden prioriterer vi eksternt samarbejde højt, og vi har bl.a. haft succes med et projekt med Grundfos, hvor der blev lagt vægt på den betydning, som EU har for folk i nærområdetDet var en stor overraskelse for eleverneat det har  enorm betydning for den enkelte, hvad der sker i EU. 

EU kan hurtigt synes abstrakt, fordi man tænker, at det er langt væk, men oplever man betydningen i sit nærområde, får man også en dybere forståelse af, hvad det går ud på. – Kasper Tonsberg Schlie, DEO

EU skal gøres så borgernært som muligt 

Kasper Tonsberg Schlie supplerer:  

  • Det handler i bund og grund om at gøre EU så borgernært som muligt. Mange tænker, at EU kun er for virksomhederne og erhvervslivet generelt, men det handler jo også om miljøbeskyttelse og alt muligt andet nært. EU kan hurtigt synes abstrakt, fordi man tænker, at det er langt væk, men oplever man betydningen i sit nærområde, får man også en dybere forståelse af, hvad det går ud på. 

Opnåede 828.000 kr. i støtte

Med Bjerringbro Gymnasium ombord i projektgruppen startede arbejdet med at søge om finansiering fra Region Midtjyllands pulje til udviklingsprojekter på midtjyske uddannelser, og det lykkedes at opnå 828.000 kr. i støtte til projektet. Foruden Bjerringbro Gymnasium deltager fem andre ungdomsuddannelser fra hhv. Skanderborg, Ringkøbing-Skjern, Struer, Silkeborg og Norddjurs, så geografisk kommer projektet også rigtig godt omkring i regionen.  

Der kunne det jo være rigtig fedt, hvis vi kunne lokke [eleverne] retur ved allerede nu at vise dem, hvad der rører sig, og hvilke muligheder de lokale virksomheder tilbyder. – Michael Christensen, Bjerringbro Gymnasium 

Virksomheder kan selv høste gevinst af at deltage

Hvad det faglige program for turen kommer til at bestå af, er afhængigt af, hvem der byder sig til i forløbet – og det er ikke mindst i denne forbindelse, at CDEU’s netværk til virksomhederne skal aktiveres. Men virksomhederne kan også sagtens selv få noget ud af forløbet på den længere bane:  

  • Når eleverne er færdige her på gymnasiet, tager de typisk væk at studere i de store byer, men vi vil jo virkelig gerne have dem retur efter endt uddannelse. Og der kunne det jo være rigtig fedt, hvis vi kunne lokke dem retur ved allerede nu at vise dem, hvad der rører sig, og hvilke muligheder de lokale virksomheder tilbyder – på den måde kunne det også være interessant for de lokale virksomheder at deltage i projektet.  

Internationale jobs finder man ikke kun i Aarhus og København

Kasper Tonsberg Schlie supplerer:  

  • Ja, for internationale jobs finder man mange steder – det foregår ikke kun i Aarhus og København. 

Michael Christensen er enig: 

  • Vi har indimellem elever, der siger, at de aldrig vil retur – men så ser de muligheder hos Grundfos, og så ender de i fede stillinger dér. 

Håber på, at koncept kan leve videre i lang tid 

I alt skal 16 klasser være en del af forløbet, men håbet er, at konceptet kan leve videre længe efter projektets udløblyder det fra Kasper Tonsberg Schlie:  

  • Planen er at udvikle det faglige i første fase frem til sommeren 2021, og derefter skal en række klasser afsted på testture, hvorefter det faglige indhold justeres. Dernæst følger tredje fase, hvor 10 ungdomsuddannelser får mulighed for at opnå tilskud til at tage af sted, og i det set-up vil vi fra DEO hjælpe dem med program og andet praktisk. Så når projektet er slut, vil i alt 16 klasser have været afsted, men derefter vil vi i DEO lægge materialerne og anden relevant information på hjemmesiden, så vi håber da, at konceptet kan leve videre efter projektets udløb. 

Man kunne jo også sagtens udbrede konceptet til gymnasier på eksempelvis Sjælland og på sigt udvikle det, så elever fra Midtjylland kunne komme til for eksempel Lolland-Falster og se nærmere på, hvad EU’s støtte til regional udvikling betyder dér. – Michael Christensen, Bjerringbro Gymnasium

Koncept kunne også på sigt udvides til hele Danmark 

Michael Christensen supplerer:  

  • Det vil vi gerne være med til at udbrede. Man kunne jo også sagtens udbrede konceptet til gymnasier på eksempelvis Sjælland og på sigt udvikle det, så elever fra Midtjylland kunne komme til for eksempel Lolland-Falster og se nærmere på, hvad EU’s støtte til regional udvikling betyder dér. På den måde kunne man måske lave en slags Made in Denmark EUtur 

Den idé er Kasper Tonsberg Schlie helt med på: 

  • Ja, det kunne blive en form for ’Byg din egen tur’ ud fra enkelte elementer og opdag den betydning, som EU har en given region – det kunne jeg sagtens se potentialet i.  
 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA
Tarik Kehli
EU-specialkonsulent (barsel)
Erhverv og vækst