Gode historier
CDEU debatterer: Vores EU – hvad skal det ku’?
Hvordan gør vi EU relevant for almindelige borgere?
Det spørgsmål var CDEU’s direktør, Lars Holte Nielsen, med til at give et bud på i Aarhus i mandags.
Her havde initiativet ’Vi Vil Europa’, som er et bredt netværk af organisationer og politiske partier, nemlig inviteret ham og en række andre profiler med på en rundtur i Aarhus. Målet var at debattere, hvorfor EU er vigtigt for lige netop den enkelte borger.
Tilskud til iværksætteri
Under mandagens besøg på iværksættervirksomheden Culture Works på Aarhus Havn drejede diskussionen sig mest om EU-tilskud til iværksætteri. De fremmødte deltagere debatterede med panelet, der, ud over Lars Holte Nielsen, bestod af politikerne Josephine Fock (Alternativet), Michael Aastrup Jensen (Venstre) og Anders Storgaard (Konservative).
Dagen igennem var det Lars Holte Nielsens opgave at lade politikerne diskutere politik, mens han selv bød ind i debatten med nogle overordnede perspektiver på de muligheder og udfordringer, som Central Denmark EU Office ser i EU-systemet:
– CDEU vil gerne bidrage til at nuancere debatten om EU og trække den hen, hvor EU bliver relevant for almindelige borgere i Midtjylland. Vi arbejder med EU i øjenhøjde, hvor konkrete, europæiske samarbejdsprojekter skaber værdi i Midtjylland, og CDEU kan således fortælle om et meget mere konkret og nærværende EU, end politikerne kan, fortæller Lars Holte Nielsen og fortsætter:
– Deltagerne var optaget af, hvordan man kan gøre EU bedre i stand til læse de udfordringer, som præger deres dagligliv. Det er for os både vigtigt og interessant at komme i dialog med folk, som ikke har EU inde på livet i deres hverdag, og at være med til at give dem et mere nuanceret syn på fællesskabet, slutter Lars Holte Nielsen.
Debat på Godsbanen
Han deltog også samme aften i en debat på Godsbanen i Aarhus, hvor Europabevægelsen Østjylland og Aarhus havde inviteret til paneldebat med Josephine Fock (Alternativet), Marc Perera Christensen (Konservative) og så altså Lars Holte Nielsen fra CDEU. Her blev der stillet helt skarpt på, hvad det er, som EU skal kunne.
Samme spørgsmål blev i øvrigt vendt tidligere på dagen, hvor Vi Vil Europa også inviterede til debat på hhv. Aarhus Produktionsskole og Aarhus Gymnasium for at debattere emner, der optog deltagerne. Blandt emnerne var samarbejde over grænserne, og debatten gav deltagerne stof til eftertanke:
’Lidt af en øjenåbner’
– Jeg synes, at det var interessant, da de snakkede om det fælles samarbejde, der er på tværs af de internationale grænser. Det var rigtig spændende, at de fik sagt ’Hey, der er faktisk noget relevant her’. Både ’Vi Vil Europa’ og politikerne fik snakket rigtig godt om, at det faktisk er vigtigt, og det var sådan lidt en øjenåbner for mig, fortalte den 18-årige elev, Lameh, til Vi Vil Europa efter debatten.
Debatarrangementer over hele Danmark
Dagens mange debatter var en del af ’Vi Vil Europa’s EU-arrangementer ’Vores EU – hvad skal det ku’?
I løbet af 2018 vil Vi Vil Europa afholde i alt 10 af den slags arrangementer rundt omkring i landet.
Næste debatmøde i Midtjylland finder sted den 27. august 2018 i Silkeborg, og hvis du vil vide mere, så kan du klikke her: https://vivileuropa.dk/vores-eu/