Stort event om fødevarer og bioøkonomi

CDEU giver midtjysk bioøkonomi et europæisk perspektiv i Viborg

23. marts 2018

Med 1/3 af Danmarks landbrugsareal og husdyrsproduktion er bioøkonomi og fødevarer én af Midtjyllands helt centrale vækstsatsninger. Det er i Midtjylland, at vi finder innovative fødevarer af høj kvalitet, nicheproduktion, højavanceret landbrugsteknologi og eksport af løsninger til resten af verden.

Men hvordan udnytter vi den styrkeposition europæisk?

Dét spørgsmål inviterede CDEU den 22. marts 2018 alle midtjyske kommuner til at komme med deres bud på ved et EU-seminar om mulighederne på fødevarer/bioøkonomi i Viborg.

Massevis af mulige EU-aktiviteter
Både Randers, Syddjurs, Herning, Viborg, Ringkjøbing-Skjern, Hedensted, Norddjurs og Skive kommune deltog i seminaret, ligesom også Business MidtVest var repræsenteret. På seminaret præsenterede CDEU en lang række mulige EU-aktiviteter for kommunerne, herunder henvendelser af afklarende karakter, EU-støtte til virksomheder, studieture, ønsker om samarbejde om specifikke emner og egentlige EU-projektansøgninger.

Inspiration fra eksisterende projekter
Desuden oplyste CDEU om aktuelle EU-fondsmuligheder, samarbejdsplatforme og resultater fra afviklede EU-projekter, der skal tjene som inspiration til at løse lignende udfordringer i Midtjylland. Herunder kan nævnes digitalisering i landbruget, lokale fødevarer og turisme, grønne og innovative offentlige indkøb, fastholdelse af unge og faglærte i landområder, udnyttelse af biobrændsel samt opgradering af biogas.

Regional Udvikling deltog også i arrangementet, hvor både fødevare- og bioøkonomiteamet fik mulighed for at præsentere status på de regionale vækstinitiativer på området.

Vi bør løfte tværkommunalt
Et af budskaberne på dagen var, at de store, europæiske projekter skal løftes, når det giver mening, og at det gerne skal ske tværkommunalt, da vi deler mange styrker på tværs af kommunegrænser. Både Lemvig, Skive, Struer og Ringkjøbing-Skjern på vestkysten og Norddjurs/Syddjurs på østkysten kan således med fordel samarbejde om udnyttelse af marine ressourcer såsom tang og muslinger. På samme måde arbejder både Skive, Holstebro og Viborg på avanceret og internationalt plan med cirkulær bioøkonomi i bioraffinering.

Stor interesse for europæiske studieture
Flere midtjyske kommuner viste nysgerrighed og interesse for at tage på studietur til relevante destinationer i Europa for at besøge dem, der er allerbedst til at tjene penge på og lave innovation inden for fødevarer og bioøkonomi.

CDEU ser frem til at fortsætte arbejdet med at afdække de mange europæiske muligheder på området for fødevarer og bioøkonomi.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Signe Waltoft Madsen
EU-specialkonsulent
Grøn omstilling
Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling