Gode historier

CDEU hentede inspiration i Midtjylland

21. juni 2017

CDEU var i midten af sidste uge på en virkelig inspirerende studietur, og denne gang blev inspirationen fundet i vores eget bagland – nemlig Midtjylland. Programmet var et særdeles tætpakket et af slagsen, for der er meget at nå, når ønsket er at dække alle CDEU’s arbejdsområder ind på bare to dage. Men det lykkedes, og det endda i overlegen stil.

Vi nåede således meget vidt omkring, og vi startede med betydningen af cirkulær økonomi i Aarhus Kommune, hvor det at genanvende frem for at smide ud sågar er blevet et element I kulturhovedstadsåret med sit eget genbrugscenter på Godsbanen. Herefter besøgte vi Djursland og projektet Gentænk Landsbyen, hvori driftige sjæle har formået at vende en lille del af vandringen fra land til by ved at skabe en helt ny form for landsby, hvor beboerne virkelig vil hinanden og fællesskabet, samtidig med at de også kan trække sig tilbage og være individer.

Dernæst besøgte vi på samme adresse Restaurant Moment og lærte over en frokost om betydningen af bæredygtighed – restauranten dyrker selv i videst muligt omfang alt, hvad den serverer.
Herefter kørte vi ind til byen igen og hørte Lene Øster, der er regional ansvarlig hos Aarhus 2017, fortælle om resultater og impact af kulturhovedstaden, og sidst på eftermiddagen besøgte vi innovationlab på havnen I Aarhus og lærte om, hvordan man som firma i dag er nødt til at være yderst omstillingsparat i en verden, der forandres meget hurtigere, end vi hidtil har været vant til.

Innovativt fokus

Dagen efter var der særligt fokus på innovation fra morgenstunden, hvor vi besøgte DABEI, som står for Danish Center for Big Data Analytics, og hørte professor Lars Arge fortælle om, hvor store mængder data vi egentlig producerer og om, hvordan man ved hjælp af algoritmer kan omsætte alle disse data, så de kan arbejde for os.

Et eksempel herpå er firmaet SCALGO, som var næste oplægsholder, og som står for Scalable Algorithmics. Firmaet opererer i krydsfeltet mellem forskning og erhverv og benytter meget store mængder af geografiske data til via algoritmer at udarbejde kort, som sætter forskellige aktører (eks. kommunerne) i stand til at belyse, hvor konsekvenserne af klimaforandringerne vil ramme.

Herefter besøgte vi firmaet Stibo og fik et oplæg ved direktør Kim Svendsen.
Stibo er oprindeligt et flere århundreder gammelt trykkeri, som har måttet se sin kerneforretning forsvinde gradvist, idet der kun i meget svagt omfang er brug for at trykke ting i dag. Derfor har firmaet måttet genopfinde sig selv totalt, hvis ikke de skulle blive hægtet af udviklingen og dreje nøglen om. Dette er lykkedes til fulde med STIBO Systems, og virksomheden opererer nu på 5 kontinenter og har flere end 1.200 medarbejdere.

Til allersidst fik vi en rundvisning på Det nye universitetshospital (DNU) i Aarhus N, inden turen atter gik mod Billund Lufthavn og hjem til Bruxelles med rygsækken fuld af inspiration og nye indtryk.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Tarik Kehli
EU-specialkonsulent (barsel)
Erhverv og vækst
Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst
Maria Heilskou Pedersen
EU-specialkonsulent
Sundhed