God historie
CDEU i Irland for at lære SMV’er at internationalisere
Internationale SMV’er klarer sig bedst – men hvordan motiverer man dem til at tage skridtet ud over grænserne? Dette spørgsmål og mange andre debatteres i disse dage ivrigt i Donegal på den irske nordvestkyst, og CDEU tager aktivt del i diskussionen.
CDEU’s to erhvervskonsulenter Tarik Kehli og Thomas Steen Hansen samt vores praktikant Kristine Bjørndal Møller er nemlig taget til Donegal for at deltage i et partnermøde under projektet Everywhere International SME’s (EIS).
På billedet står de tre sammen med Malou Munkholm og Pia Nissen fra Region Midtjylland samt Allan Kondrup Jensen fra Væksthus Midtjylland. Både CDEU og Region Midtjylland er nemlig partnere i projektet, der i alt tæller ni partnere fra syv regioner i hele Europa.
Projektet har til formål at fremme ekspertise i regionale erhvervsfremmesystemer til internationalisering af SMV’er. Det lyder kryptisk, men det går i bund og grund ud på, at partnerne ved at dele og integrere bedste praksis fra de forskellige partnerregioner vil gøre det muligt for endnu flere SMV’er at udvide deres forretning over grænserne.
Internationale SMV’er er mere resistente over for kriser
– Talrige undersøgelser viser, at SMV’er, der internationaliserer, klarer sig rigtig godt. De har større chance for at overleve i den globale konkurrence, de er mere innovative, og så er de også mere resistente over for kriser end de virksomheder, der vælger at holde sig til det hjemlige marked. Derfor er det helt oplagt for CDEU og Region Midtjylland at deltage i dette projekt for at hjælpe med at kortlægge, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe SMV’erne til at arbejde internationalt, fortæller erhvervskonsulent Tarik Kehli fra CDEU.
Den femte workshop i rækken
Workshoppen i irske Donegal er den femte af sin slags, siden EIS-projektet begyndte sidste år, og her analyserer og diskuterer partnerregionerne i projektet de udfordringer og muligheder, som de som erhvervsfremmeaktører står over for, når de ønsker at fremme SMV’ers internationalisering.
Hvor de første fire workshops havde fokus på at indsamle viden om best practises i de forskellige partnerregioner, så er der i Irland i disse dage blandt andet fokus på, hvordan man motiverer SMV’er med internationaliseringspotentiale, og hvordan man hjælper virksomheder, der allerede er motiverede, med at blive klar til at internationalisere.
Første skridt til at lave Action Plans
Desuden er de første skridt til at lave de såkaldte Actions Plans ved at blive taget. Disse Action Plans er de anbefalinger, der ved projektets afslutning skal stå tilbage i de enkelte regioner og som skal implementeres i løbet af projektets sidste del. Dette gælder også for Region Midtjylland, der som nævnt ligeledes er partner i projektet.
Vil udbrede anbefalinger
Målet med projektet er i øvrigt også at forfatte en række anbefalinger, som kan løfte erhvervsfremmeindsatsen ikke bare i partnerregionerne, men bredt i hele Europa.
EIS-projektet løber til og med 2020, og det er CDEU’s rolle at stå for kommunikationen af projektet.