God historie
CDEU opdaterer om grønne offentlige indkøb
Der var stort engagement og livlige diskussioner blandt deltagerne til seminaret om bæredygtighed i offentlige indkøb i Nyborg 27. august, hvor CDEU holdt oplæg om Kommissionens reviderede anbefalinger til det offentliges indkøb af fødevarer.
Vellykket var det, da mere end 30 personer deltog i seminaret ’Det offentlige måltid i en cirkulær økonomi – hvad virker, og hvordan kan vi fremme udviklingen?’, der blev afholdt i Nyborg 27. august af IFAU, Central Denmark EU Office og Aarhus Kommune som et led i EU-projektet StratKIT. Både offentlige indkøbere fra flere kommuner, Arla, Hørkram Foodservice, Planteslagterene, Dansk Vegetarisk Forening, Miljøministeriet med flere var tilstede på dagen.
Projekt dækker hele Østersøområdet
Projektet—som Aarhus Kommune, IFAU og CDEU er partner i—handler om grønne offentlige indkøb i hele Østersøområdet. På dette område er Europa-Kommissionen i gang med at opdatere sine anbefalinger, fortæller Signe Waltoft Madsen, EU-konsulent hos CDEU og oplægsholder på dagen.
- Der er stor usikkerhed om de nye kriterier—der er mange perspektiver på bæredygtighed, der i meget høj grad afhænger af den lokale kontekst. Forventningerne til kriterierne er vigtig viden, hvis indkøberne i det offentlige ønsker at nedbringe C02-aftrykket på deres indkøbte varer i forhold til miljøcertificeringer, økologi, bæredygtig emballage og mindre madspild.
CDEU sikrer EU-perspektivet
CDEU’s oplæg handlede om, hvilke diskussioner der har været om kriterierne i EU-regi.
- Fødevaresektoren er enormt stor, så der er også mange hensyn at tage her. Vores oplæg ridsede op, hvilke diskussioner der er om blandt andet emballage, plantebaseret kost og økologi. Eller hvilke uenigheder der er om bæredygtige fisk, siger Signe Waltoft Madsen.
CDEU bruger sin strategiske placering tæt på EU-institutionerne i Bruxelles til at sørge for, at StratKIT projektet flugter med EU’s lovgivning og strategier på området. Derudover spiller CDEU en vigtig rolle i forhold til at hente inspiration fra andre EU-regioner samt med at få projektets resultater synliggjort overfor et europæisk publikum og EU-Kommissionen.
Læs mere
Læs om projektet på StratKIT’s hjemmeside på linket her