God historie

Danske Universiteter beder Vestager om at stoppe forlagsmonopol

14. november 2018

Efter at EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har skudt med skarpt på internationale virksomheder som Google og Amazon, så har hun nu modtaget en opfordring, hvori 800 europæiske universiteter beder hende om at gribe ind over for monopollignende forhold og stadigt stigende priser i den internationale, videnskabelige forlagsbranche.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager, da hun deltog i CDEU’s jubilæum i fjor.

Aarhus Universitet og CDEU bistod i proces

Vejen til, at European University Association, som repræsenterer det store felt af universiteter, henvendte sig til Kommissæren, er gået via Aarhus Universitet og CDEU. Det er således AU’s dekan for Health, Lars Bo Nielsen, der som formand for Danske Universiteters Forsknings- og Innovationspolitiske udvalg har ønsket at rejse sagen, og med CDEU’s bistand blev dialogen med konkurrencekommissæren lanceret henover sommeren, hvorefter den officielle indsats nu følger med hele universitetsfeltet i ryggen.

Universiteter bruger milliarder på at publicere

Når de 800 europæiske universiteter har bedt Vestager om hjælp, så er det, fordi der er tale om meget store beløb, der hvert år bruges af universiteterne, når de skal betale for at få forskernes videnskabelige artikler udgivet i internationalt anerkendte tidsskrifter. Et estimat viser således, at europæiske universiteter bruger mere end fem milliarder kroner på at tilgå forskningsdata og publikationer, som de samlet set er de primære bidragsydere til.

Ønske: Åbne forlagsbranchen for hele forskningsmiljøet

I dag arbejder den videnskabelige forlagsbranche med praksisser som uigennemskuelige aftaler og strenge fortrolighedsklausuler, der sammen med de monopollignende forhold gør det svært for universiteterne at åbne dialogen og forhandle bedre aftaler.  Det er således ønsket fra de 800 universiteters side, at Vestagers indgriben skal åbne forlagsbranchen til gavn for hele forskningsmiljøet.

 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet