God historie
Debat på Kulturmødet Mors: ’Jo mere vi er forbundet, jo mindre grund har vi til at bekrige hinanden’
Under temaet ’Hvordan kultur kan være med til at sikre fred’ satte vi på Kulturmødet Mors fokus på, hvordan europæisk kultursamarbejde over grænserne virkelig kan gøre en forskel – ikke mindst i en tid med krig mellem Rusland og Ukraine.I artiklen her kan du læse om debatten, og har du lyst, kan du også se optagelsen herfra.
Den åbne debat kom både helt tæt på, hvordan det er at samarbejde med ukrainske kunstnere, mens der er krig i deres hjemland, og så blev der også zoomet lidt ud for at se på, hvordan EU målrettet støtter kulturaktører, der gerne vil samarbejde over grænserne.
En af dem, der har haft konkrete erfaringer med samarbejde med ukrainske kunstnere i en krigstid, er David Cornelius Price, som er kunstnerisk leder ved Holstebro Dansekompagni.
Vi må hjælpe der, hvor vi kan, og dans er det, vi kan. – David Cornelius Price, kunstnerisk leder ved Holstebro Dansekompagni
– Vi tænkte, at vi må hjælpe der, hvor vi kan, og dans er det, vi kan. Derfor hjalp vi tre ukrainske dansere fra Kiev til Danmark, og sammen med dem skabte Holstebro Dansekompagni en forestilling kaldet Mit Stille Hjem, der spillede i foråret, og som tog udgangspunkt i den rejse, danserne er midt i. Vi lavede også sammen med de ukrainske dansere en række aktiviteter for øvrige ukrainske flygtninge, så vores tilgang til, hvordan vi har kunnet hjælpe i den her sag, har været meget hands on.
Kunst kan skabe visioner og håb
Julie Arnfred Bojesen, der er leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i Kyiv, var ligeledes en del af debatpanelet. Hun fortalte om arbejdet med at forberede et kreativt, inkluderende ungdomshus, der skal have base i Kyiv, hvor hun også selv normalt bor. I huset vil unge kunne mødes på kryds og tværs om blandt andet kultur- og demokratiaktiviteter, og hun tror på, at kultur spiller en meget stærk rolle:
- Kunsten og kulturen kan noget ud over det politiske. Kunsten kan skabe nogle visioner og noget håb og nogle tanker om, hvordan vi kunne ønske os en fremtid sammen. Det er jo også det, der sker i internationale samarbejder, for så mødes man med forskellig baggrund, og så tænker man sammen ’nå, I gør sådan og vi gør sådan, og hvordan kan vi så gøre det bedre, når vi er sammen.’
Jo mere vi er forbundet, jo mindre grund har vi til at bekrige hinanden – Julie Arnfred Bojesen, leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus i Kyiv, under debatten i Lysskoven
Krig understreger vigtighed af europæisk samarbejde
Netop styrken i internationalt samarbejde er det, som panelets to øvrige deltagere, Saxe Lomholt, der er Head of Creative Europe Desk Denmark under Slots- og Kulturstyrelsen, og så Louise Godt, kulturrådgiver ved CDEU, arbejder med til daglig. De rådgiver nemlig kulturaktører om, hvordan EU bedst kan støtte op om det at arbejde internationalt, og netop det giver ekstra god mening i en tid med krig og tumult:
- Europæisk samarbejde har alle dage været vigtigt, men vigtigheden er virkelig blevet understreget af Ruslands invasion. Det var derfor også fantastisk sammen med resten af panelet at kunne bringe et så højaktuelt tema ind på Kulturmødet Mors, hvor vi sammen kunne fortælle historien om, hvordan samarbejde nytter, og hvordan EU helt konkret støtter kultursamarbejde over de europæiske grænser, lyder det fra CDEU’s Louise Godt.
Det var fantastisk sammen med resten af panelet at kunne bringe et så højaktuelt tema ind på Kulturmødet Mors, hvor vi sammen kunne fortælle historien om, hvordan samarbejde nytter, og hvordan EU helt konkret støtter kultursamarbejde over de europæiske grænser – Louise Godt, CDEU
Hun suppleres af CDEU’s rådgiver Julie Sand Jørgensen, der var moderator for debatten:
- Det var en virkelig god oplevelse at kunne være med til at sætte spot på dette vigtige område og med konkrete eksempler få understreget, hvorfor vi bør samarbejde europæisk. Jeg vil gerne sige stor tak til hele panelet for en god og tankevækkende debat, og så ser vi frem til at være med på Kulturmødet Mors igen til næste år.
Se debatten her
Vil du se debatten, så blev den dækket af TV MidtVest, og du kan se optagelsen på linket her.
Vil du vide mere om internationalt samarbejde, også med ukrainere, og få støtte hertil, så rummer de forskellige EU-programmer flere gode muligheder. Tag blot fat i enten Julie eller Louise, og så hjælper de dig videre. Kontaktinfo finder du lige under artiklen her.