God historie
DEFACTUM på studietur til Bruxelles
I midten af marts var forskningschef Camilla Palmhøj Nielsen, forskningsleder Thomas Maribo og forskningsrådgiver Jakob Feldtfos Christensen fra DEFACTUM afsted på studietur til Bruxelles. DEFACTUM er et forsknings- og konsulenthus, som er forankret i Region Midtjylland, og som arbejder for at forbedre den offentlige velfærdssektors ydelser og samspil inden for særligt social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.
Studieturen havde fokus på sundhed, og formålet var især at opnå en tættere relation til de to vigtige EU-sundhedsnetværk EUREGHA og EuroHealthNet, som DEFACTUM for relativt nyligt er blevet medlem af. Disse to netværk tilbyder nemlig store potentialer for EU-samarbejde særligt inden for områderne social lighed i sundhed og det nære sundhedsvæsen – begge områder, som DEFACTUM arbejder dedikeret med, og hvor der er et ønske om at opnå mere europæisk samarbejde.

Fra venstre Camilla Palmhøj Nielsen, DEFACTUM, Jakob Feldtfos Christensen, DEFACTUM, Xenia Lauritsen, CDEU, Thomas Maribo, DEFACTUM, og Mette Lykke Thomsen, CDEU
På DEFACTUM arbejder Camilla Palmhøj Nielsen sammen med Thomas Maribo og Jakob Feldtfos Christensen inden for Folkesundhedsområdet med at udvikle sundhedsvæsenet, og gennem de seneste fem år har DEFACTUM arbejdet stadigt tættere med CDEU om at bruge EU-midler til at støtte op om dette. DEFACTUM er således allerede med i tre EU-projekter og er på vej ind i endnu flere:
- På DEFACTUM vil vi gerne bidrage til at løse nogle af de største udfordringer, som vi står med i vores sundhedsvæsen, og her kan EU virkelig noget, lyder det fra forskningschef Camilla Palmhøj Nielsen.
På DEFACTUM vil vi gerne bidrage til at løse nogle af de største udfordringer, som vi står med i vores sundhedsvæsen, og her kan EU virkelig noget – Camilla Palmhøj Nielsen, forskningschef, DEFACTUM
Flere midler i EU til implementering af relevant forskningsviden, end der er på nationalt plan
Camilla Palmhøj Nielsen uddyber her, hvorfor det giver så god mening for DEFACTUM at arbejde stadigt mere med EU:
- Vi kigger efter større projekter, for vi er ved at skifte strategi fra mange små til flere større, så vi i højere grad går væk fra soloprojekter for enkelte forskere og mere over til fælles projekter med andre forskere – og det får vi muligheden for med EU-projekter. Desuden er EU-midler særligt interessante for os, fordi vi er en anvendelsesorienteret forskningsinstitution, og der findes flere midler i EU til implementering af relevant forskningsviden, som kan skabe reelle forandringer i sundhedsvæsenet, end der gør på nationalt plan, fortæller Camilla Palmhøj Nielsen.
EU-midler er særligt interessante for os, fordi vi er en anvendelsesorienteret forskningsinstitution, og der findes flere midler i EU til implementering af relevant forskningsviden, som kan skabe reelle forandringer i sundhedsvæsenet, end der gør på nationalt plan – Camilla Palmhøj Nielsen, forskningschef, DEFACTUM
Europæiske netværk giver god indgang til at udvide arbejdet
Heri findes også en stor del af baggrunden for studieturen til Bruxelles.
DEFACTUM er nemlig blevet medlem af to centrale europæiske netværk på sundhedsområdet, EUREGHA og EuroHealthNet, og møder med disse stod centralt i studieturens program, fordi de er en god indgang til det, som DEFACTUM gerne vil meget mere af: At udvide arbejdet inden for både social lighed i sundhed og det nære sundhedsvæsen.
Håber at kunne få udbytte både fagligt og projektmæssigt
Her udmærker EuroHealthNetwork sig som det mest centrale netværk i Europa for de sundhedsaktører, der arbejder med social lighed i sundhed, mens EUREGHA er særligt relevant for de europæiske regioner, der arbejder med det nære sundhedsvæsen:
- EuroHealthNet er et af de netværk, som vi håber at kunne få noget ud af både fagligt og projektmæssigt, f.eks. i forhold til at lære nogle andre vinkler på social ulighed i sundhed. Her har vi arbejdet meget nationalt, men hvordan ser man på området i andre sundhedssystemer end vores? Det vil vi gerne blive klogere på. Og i forhold til EUREGHA, så kan det give os andre vinkler på forskningsprojekter at få aspekter på fra lande, der er anderledes end os, forklarer Thomas Maribo.
Han bliver suppleret af Jakob Feldtfos Christensen:
- EUREGHA er også interessant, fordi vi på DEFACTUM er en lille, regional aktør, og der er ikke så mange som os i Danmark. Så det at kunne identificere andre legekammerater i Europa, som snakker samme sprog, som vil det samme og ser sundhedsvæsenet på samme måde som os, er jo også bare virkelig interessant.
DEFACTUM er en lille, regional aktør, og der er ikke så mange som os i Danmark. Så det at kunne identificere andre legekammerater i Europa, som snakker samme sprog, som vil det samme og ser sundhedsvæsenet på samme måde som os, er jo også bare virkelig interessant – Jakob Feldtfos Christensen, forskningsrådgiver, DEFACTUM
EU-samarbejde sætter ens eget arbejde i perspektiv
Thomas Maribo forklarer videre, hvordan netværksdeltagelse og EU-samarbejde i det hele taget kan give DEFACTUM noget på flere fronter:
- Meget af det, vi gør på sundheds- og folkesundhedsområdet, bliver jo sat i perspektiv på denne måde – vi lærer, hvad man gør andre steder, men vi lærer også om det, vi selv gør, ved at fortælle om det for andre, lyder det fra Thomas Maribo.
Meget af det, vi gør på sundheds- og folkesundhedsområdet, bliver jo sat i perspektiv på denne måde – vi lærer, hvad man gør andre steder, men vi lærer også om det, vi selv gør, ved at fortælle om det for andre – Thomas Maribo, forskningsleder, DEFACTUM
Fra kvartalsvise møder til studieture
På CDU har vi som nævnt gennem flere år haft et tæt samarbejde med DEFACTUM om at drage maksimalt udbytte af EU på sundhedsdagsordenen. Det var da også CDEU, der i sin tid præsenterede DEFACTUM for såvel EuroHealthNet og EUREGHA, ligesom vi i samarbejde med DEFACTUM har lagt programmet for den to dage lange studietur til Bruxelles.
- Vi startede for år tilbage med kvartalsmøder med CDEU, og nu har vi været på besøg i Bruxelles flere gange. Gennem vores løbende samarbejde får vi hele tiden bygget mere og mere viden på om, hvad der foregår i EU, som vi så kan kombinere med, hvad vi gerne vil, og vi satser på, at vi også kan sende forskere herned for at komme tættere på, lyder det fra Camilla Palmhøj Nielsen.
Det er så godt for os at have nogen som CDEU, der scanner horisonten på andre måder, end vi selv gør, og som også bringer os i spil i tide til at kunne komme med – Thomas Maribo, forskningsleder, DEFACTUM
Tæt dialog sikrer adgang til den vigtige, tidlige viden
I studietursprogrammet var der også indlagt god tid til at tale med CDEU’s sundhedskonsulenter netop for at understøtte den allerede tætte dialog, som kan hjælpe til at opnå den altafgørende tidlige viden:
- I Midtjylland arbejder vi meget med social ulighed i sundhed, og nu har CDEU’s sundhedskonsulent Xenia Lauritsen fundet frem til, at der er en WHO-ekspertgruppe inden for social lighed, som vi har kunnet søge om at komme ind i – og det er sådan noget, vi nok ikke havde fundet ud af selv. Så det er så godt for os at have nogen som CDEU, der scanner horisonten på andre måder, end vi selv gør, og som også bringer os i spil i tide til at kunne komme med, lyder det afsluttende fra Thomas Maribo.