God historie

’Det er bare så fedt, at vi kan hjælpe hinanden’

29. maj 2019

Egnsteateret Carte Blanche fra Viborg har netop afleveret sin første EU-ansøgning, og her har de trukket på erfarne kræfter hos Kulturprinsen i Viborg. Det er på den ene side et samarbejde, der gerne skal ende med EU-støtte, men som på den anden side handler om så meget mere end penge.

På Ammunitionsvej 4 i Viborg sidder Sarah John. Hun har i syv år arbejdet med bl.a. projektansøgninger hos egnsteateret Carte Blanche og har derfor god erfaring med at søge om støtte hos nationale fonde – men til gengæld er hun helt grøn i EU-regi, og det fik hun at føle, da hun tidligere på året blev sat i spidsen for en EU-ansøgning:

  • Det her var jo en helt ny verden for mig, og det var meget anderledes end at skrive en ansøgning til en kunstfond. Derfor tog det mig utroligt lang tid at forstå teksten – hvad betød f.eks. outputs? fortæller Sarah John i dag.

Hjælpen var lige om hjørnet

Heldigvis var hjælpen nær. For lige rundt om hjørnet fra Carte Blanche, på Regimentsvej 5B, sidder Maria Boserup hos Kulturprinsen, der er et udviklingscenter for børn og unge. Hun har arbejdet med at søge om støtte til EU-projekter både i Randers Kommune og hos Kulturprinsen i sammenlagt 10 år, og derfor ved hun også et og andet om, hvordan den slags ansøgninger skal skrues sammen:

  • Det handler jo meget om at forstå logikken i de specifikke retningslinjer fra EU’s side og så få forklaret, hvordan ens projekt passer ind i dem. Her er prioritering nøgleordet: Hvad er det vigtigste at få med? Dermed kan man stille skarpt på de rigtige ting i ansøgningen, fortæller Maria Boserup.

Mødtes på CDEU’s workshop

Men selv om de to kulturinstitutioner ligger side om side, og selv om den ene godt kunne bruge den andens erfaringer, så var det først på CDEU’s projektudviklingsworkshop i februar i år, at de mødte hinanden – og det er især Sarah John meget taknemmelig for i dag:

  • Efter at min kollega og jeg havde præsenteret vores projekt til workshoppen, så kom Maria Boserup over til os og tog fat i mig. Her begyndte hun så at spørge ind til vores præsentation og komme med masser af forslag til det ene og det andet, som vi kunne tænke over – og her må jeg bare være helt ærlig og sige, at jeg slet ikke forstod, hvad hun sagde, griner Sarah John, som fortsætter:
  • I stedet foreslog jeg, om vi ikke kunne mødes efterfølgende, for det lød jo meget brugbart, hvad hun kom med – jeg skulle bare lige forstå sammenhængen.

Oversatte mellem EU- og kulturverdenen

Det blev til to dage med Maria Boserup som konsulent på Carte Blanches ansøgning, og pludselig blev det hele meget mere forståeligt:

  • CDEU’s to kulturkonsulenter havde givet os en god hjælp i forhold til at forstå EU’s krav, og da Maria kom ind over, faldt det allersidste faldt på plads. Hun bevæger sig til daglig i kulturverdenen, så hun har den dimension helt tæt inde på livet, og så er hun samtidig erfaren udi EU-ansøgninger. Dermed supplerede hun i forhold til at oversætte mellem EU-verdenen og vores dagligdag i kulturverdenen, lyder det fra Sarah John.

Glad for, at Genvej til Europa kan bringe parter sammen

Hos CDEU lyder det fra kulturkonsulent Julie Sand Jørgensen:

  • Vi har igennem flere år hjulpet Carte Blanche som organisation med projektudvikling, og nu er vi simpelthen så glade for, at vi via vores kulturindsats Genvej til Europa har kunnet bringe parterne sammen. Derigennem er opstået et helt nyt samarbejde, som allerede har skabt merværdi på tværs, og som har potentiale for at gøre det endnu mere fremadrettet, fortæller Julie Sand Jørgensen og fortsætter:
  • I Genvej til Europa arbejder vi fokuseret via bl.a. vores workshops med en række redskaber, som vores aktører, også Carte Blanche, kan bruge i deres ansøgningsprocedurer. Når det er sagt, så er det selvfølgelig kun glædeligt, når de redskaber kan blive vendt og sammenholdt med en ansøgers konkrete erfaringer og på den måde dels kan understøtte nye ansøgninger, dels kan kompetenceudvikle begge parter i et udbytterigt samarbejde.

Allerede givet masser af gevinster

Svaret på, om ansøgningen opnår EU-støtte, kommer først til efteråret – men allerede nu har samarbejdet givet masser af gevinster for begge parter:

  • Det er bare så fedt, at vi kan hjælpe hinanden i EU-arbejdet. Det var i det hele taget en rigtig fin proces, og jeg hjælper gerne igen, både hos Carte Blanche og andre. For det her er jo også super i forhold til vores egne processer, hvor vi får noget sparring på, hvad vi laver, og dermed får vendt vores egne tanker, fortæller Maria Boserup.

Sarah John supplerer:

  • Det her har virkelig været en helt igennem fantastisk oplæring. Jeg har lært utroligt meget, og for mig er støtten selvfølgelig vigtig, men hele processen har bare lært mig så mange værktøjer, som jeg kan bruge i alle mulige andre sammenhænge fremadrettet. Så selvfølgelig ville EU-støtten være en fantastisk ting, men vi har på alle måder fået noget med fra processen uanset hvad.