God historie
Done, what’s next? Succesfuld konference afsluttede C2C CC
Tilbage i 2016 stævnede Region Midtjylland ud som leder af et gigantisk klimatilpasningsprojekt kaldet Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC), som CDEU havde hjulpet med at sikre 51 mio. kr. i EU-støtte. I de seks år, der siden er gået, har projektets mange partnere opnået fantastiske resultater og en række vigtige læringer inden for det fælles emne, nemlig klimasikring af Midtjylland. Den store viden blev i sidste uge delt ved afslutningskonferencen ’Done, What’s Next?’ i Aarhus, hvor der også blev set på, hvordan erfaringerne kan bruges fremadrettet.
Der var lige omkring 350 deltagere med til den store konference, der fandt sted på VIA University College i Aarhus. Konferencen blev i øvrigt holdt i samarbejde med det europæiske forskernetværk ’Implementing Nature Based Solutions for Creating a Resourceful Circular City’, der, ligesom C2C CC-projektet, er ved at nå sin afslutning.
Præsenterede og debatterede resultater
På konferencens første dag blev resultater fra begge projektnetværk præsenteret og debatteret, ligesom der blev afholdt en markedsplads, hvor det var muligt at møde forskellige virksomheder og organisationer samt at høre om deres projekter.
CDEU har ansvar for at udbrede viden om C2C CC’s resultater i Europa
Samme dag delte projektpartnerne på en række postersessions deres projektresultater- og erfaringer, og her var leder af CDEU’s grønne team, Birgitte Karnøe Frederiksen, også med. CDEU er nemlig partner i C2C CC og har her et særligt ansvar for at udbrede viden om C2C CC’s resultater i Europa og øge interessen for at lave flere klimatilpasningsprojekter:
Det er mit klare indtryk, at EU for øjeblikket er en særdeles stærk klimapolitisk aktør med et stort aftryk på den globale dagsorden, og at det smitter af på, hvad EU kan gøre for at fremme klimatilpasning og hjælpe de byer, kommuner og regioner, der beder om hjælp til at gøre det bedre – Birgitte Karnøe Frederiksen
- Her er det vigtigt at forstå, at et dansk EU-projekt som C2C CC er en del af en større – både europæisk og global – indsats, og derfor var jeg også rigtig glad for at på afslutningskonferencen at kunne holde et oplæg om de “megatrends”, der har indflydelse på EU’s klimapolitik, forklarer Birgitte Karnøe Frederiksen, inden hun fortsætter:
- Det er mit klare indtryk, at EU for øjeblikket er en særdeles stærk klimapolitisk aktør med et stort aftryk på den globale dagsorden, og at det smitter af på, hvad EU kan gøre for at fremme klimatilpasning og hjælpe de byer, kommuner og regioner, der beder om hjælp til at gøre det bedre. Der er selvfølgelig nogle grænser, og der er også medlemsstater, som ikke synes, at EU skal “blande” sig i klimatilpasning, men i det store hele er der meget at hente – også finansielt.
Hvordan sikrer man, at læring fra C2C CC lever videre?
Andendagen af konferencen var, som titlen ’Done, What’s Next?’ også antyder, fokuseret på fremtiden. Her arbejdede deltagerne sammen om at finde gode måder, hvorpå resultater og viden fra C2CCC kan komme videre ud at leve i nye projekter, ligesom deltagerne diskuterede, hvordan der kan sikres den nødvendige politiske opbakning og forankring.
C2C CC har kreeret et fællesskab om det at finde løsninger på den svære klimatilpasningsdagsorden. Det er et fællesskab, der er startet med midtjyske aktører, men som mange også uden for Midtjylland har haft glæde af og gerne ser fortsætte – Birgitte Karnøe Frederiksen
C2C CC er et solidt fundament at bygge oven på
Spørger man Birgitte Karnøe Frederiksen, så er der al mulig god grund til at bygge videre på de gode takter, idet man med C2C CC er skabt et solidt fundament, hvorpå fremtidige, fælles løsninger inden for et ellers udfordrende område kan bygges:
- C2C CC har kreeret et fællesskab om det at finde løsninger på den svære klimatilpasningsdagsorden. Det er et fællesskab, der er startet med midtjyske aktører, men som mange også uden for Midtjylland har haft glæde af og gerne ser fortsætte. Partnerkredsen i C2C CC har desuden en åbenhed og en konstruktiv dialog i forhold til at se på udfordringer på tværs af både kommunegrænser og interessegrupper. Nu undersøger partnerskabet bag projektet så, hvordan det kan bygge på resultaterne fra C2C CC og føje nye og vigtige emner til, som er kommet frem, siden ansøgningen blev skrevet for syv år siden. Det arbejde glæder vi på CDEU os til at være en del af.