God historie

Emma og Abubakar tog på cirkulær kompetenceudvikling i Bruxelles

10. april 2025

Region Midtjylland leder det omfattende, cirkulære økonomi-projekt Circular Economy Beyond Waste (CEBW), der er støttet af EU’s LIFE-program med 75 millioner kroner. Det særlige ved et LIFE-projekt er, at det skal knopskyde – det skal kort sagt blive større end sig selv ved at generere nye initiativer og EU-projekter. Og skal CEBW lykkes med dén mission, kræver det den rigtige viden. Det er baggrunden for, at CEBW’s udviklingskonsulent Emma Emilie Heibøll og projektøkonom Abubakar Abdirashid Yasin i starten af april tog fire dage til Bruxelles som vores ’Visiting Stars’. Her havde CDEU lagt et skræddersyet program for at klæde dem bedst muligt på til den store opgave, der venter dem.  

Bagerst fra venstre Emma Emilie Heibøll, Abubakar Abdirashid Yasin, begge RM, samt Kasper Hamle, CDEU. Forrest fra venstre Birgitte Karnøe Frederiksen, Maria Helene Louwrier og Johanne Bonavent, alle CDEU.

Det omfangsrige, cirkulære økonomi-projekt Circular Economy Beyond Waste (CEBW) har gennem de seneste tre år arbejdet i delprojekter på tværs af Danmark for, at affald skal blive fortid. Med de tre første år bag sig er projektet nu gået ind i sin anden fase, og da det er et EU LIFE Integreret projekt, betyder det, at CE Beyond Waste nu skal til at se på, hvordan det kan vokse sig endnu større:   

  • Som vi begiver os ind i denne næste fase, bliver det en del af min opgave at hjælpe vores partnere med at have øje for, hvordan nye projekter og andre understøttende initiativer kan hjælpe os videre i arbejdet mod et cirkulært affaldssystem, lyder det fra Emma Emilie Heibøll. 

Det her har været som en EU-bootcamp for mig – Abubakar Abdirashid Yasin, projektøkonom, Region Midtjylland

Føler sig bedre klædt på til at lede efter nålen i høstakken 

Emma Emilie Heibøll er en del af sekretariatet i Region Midtjylland, der leder CEBW, og ligesom sin kollega Abubakar Abdirashid Yasin er hun relativt ny på CEBW-holdet: De startede begge i deres stillinger som hhv. udviklingskonsulent og projektøkonom i november måned sidste år, da første fase af projektet lakkede mod enden.  

Jeg har fået en indsigt i de mange forskellige programmer for EU-funding, som kan hjælpe vores partnerskab videre med at få søsat nye initiativer og delt deres læring og resultater – Emma Emilie Heibøll, udviklingskonsulent, Region Midtjylland

Nu arbejder Emma Emilie Heibøll og Abubakar Abdirashid Yasin på at føre projektet bedst muligt ind i dets anden fase, og i den forbindelse har det været oplagt at tage på fire dages kompetenceudvikling i Bruxelles hos CDEU:  

  • Jeg har fået en indsigt i de mange forskellige programmer for EU-funding, som kan hjælpe vores partnerskab videre med at få søsat nye initiativer og delt deres læring og resultater. Med flere end 500 EU-programmer kan det godt virke lidt som at lede efter en nål i en høstak, men jeg føler mig nu lidt bedre klædt på i min søgen mellem halmballer, lyder det fra Emma Emilie Heibøll.  

Et spækket mødeprogram i Bruxelles 

CDEU havde lagt et særdeles tætpakket program i Bruxelles for de to CEBW-folk.  

Det blev blandt meget andet til et besøg hos det flamske affaldsselskab OVAM, som står midt i sit LIFE-projekt Cmart LIFE, og som delte sine gode erfaringer med at lave komplementære projekter. På programmet var også til en række møder med CDEU’s konsulenter for at styrke kontakten og samarbejdet, og dertil kom møder med Den Europæiske Investeringsbank, EU-instrumentet GREEN ASSIST, Østdanmarks EU-kontor GCPHEU og ICLEI, der er et globalt netværk for lokale og regionale myndigheder, som arbejder for en bæredygtig udvikling af byer. Et møde med kontoret for Europaparlamentariker Rasmus Nordqvist (SF), der i Europa-Parlamentet arbejder med cirkulær økonomi inden for særligt tekstiler, var også på programmet. 

Et er jo at sidde, som jeg gør i mit job som projektøkonom, og kigge på tal og holde styr på retningslinjer i forhold til, hvad vi må og ikke må i projektet. Men at få mulighed for at se, at vores projekt er en del af det større billede i EU i forhold til cirkulær økonomi, det har været enormt lærerigt for mig – Abubakar Abdirashid Yasin, projektøkonom, Region Midtjylland

Dertil gav forløbet Emma Emilie Heibøll og Abubakar Abdirashid Yasin en grundig introduktion til EU’s fundingmuligheder, instrumenter og visioner inden for den cirkulære økonomi, ligesom det gjorde dem klogere på roller og krav i forbindelse med det at udvikle, skrive, deltage i og lede EU-projekter.  

’Det her har været som en EU-bootcamp for mig’ 

For Abubakar Abdirashid Yasin, der ikke kendte meget til EU’s programmer før besøget i Bruxelles, har forløbet været lidt af en øjenåbner:  

  • Det her har været som en EU-bootcamp for mig, hvor jeg er blevet skolet i EU og det hele omkring Europa-Parlamentet, Kommissionen og måden, som tingene kører på hernede. For et er jo at sidde, som jeg gør i mit job som projektøkonom, og kigge på tal og holde styr på retningslinjer i forhold til, hvad vi må og ikke må i projektet. Men at få mulighed for at se, at vores projekt er en del af det større billede i EU i forhold til cirkulær økonomi, det har været enormt lærerigt for mig, fortæller Abubakar Abdirashid Yasin. 

CEBW-projektet blev skabt i en tid med en meget grøn dagsorden, men siden har verden jo ændret sig. Nu fokuserer EU meget mere på resiliens og på, at vi skal kunne klare os selv med de ressourcer, vi har – og det hjælper vores projekt jo i høj grad også med til. Så selv om vores projekt ikke har ændret sig, så skal vi stadig forstå at tale værdien af det ind i den aktuelle EU-dagsorden – Emma Emilie Heibøll, udviklingskonsulent, Region Midtjylland

Essentielt at kunne tale CEBW’s værdiskabelse ind i EU’s dagsorden 

Og netop den forståelse for, hvordan CEBW og dets værdiskabelse spiller ind i det større EU-billede, er bydende nødvendig, hvis man vil lykkes med at hente EU-funding til nye initiativer og projekter, sådan som det er planen at gøre i CEBW.  

Kodeordet her er ’framing’:  

  • CEBW-projektet blev skabt i en tid med en meget grøn dagsorden, men siden har verden jo ændret sig. Nu fokuserer EU meget mere på resiliens og på, at vi skal kunne klare os selv med de ressourcer, vi har – og det hjælper vores projekt jo i høj grad også med til. Så selv om vores projekt ikke har ændret sig, så skal vi stadig forstå at tale værdien af det ind i den aktuelle EU-dagsorden, hvis vi vil opnå yderligere funding – og den viden er jeg så glad for, at vi har fået med på turen her, lyder det fra Emma Emilie Heibøll. 

Vil også kompetenceudvikle projektpartnerne

Vigtigt er det også at nævne, at kompetenceudviklingen ikke stopper ved Emma Emilie Heibøll og Abubakar Abdirashid Yasin. Der er nemlig meget af det, de har lært, som de vil dele med de øvrige partnere i projektet:   

  • Jeg har rigtig meget daglig kontakt med projektpartnerne, og nogle gange taler vi også om det, der ikke har noget direkte med økonomi at gøre. Det kan for eksempel også handle om funding og andre aktiviteter, de har gang i. Her kan jeg jo dele den viden, jeg nu har fået i Bruxelles, med partnerne, og på den måde hjælpe dem ved at vise dem den retning, de skal gå i, lyder det afsluttende fra Abubakar Abdirashid Yasin.  
 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Maria Helene Louwrier
EU-konsulent og Office Manager
Grøn omstilling og administration
Kasper Hamle
EU-konsulent
Grøn omstilling
Birgitte Karnøe Frederiksen
Souschef og EU-chefkonsulent
Grøn omstilling