God historie

En kvart mio. skal forbedre unges viden om bæredygtigt landbrug

5. september 2018

Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg har netop med CDEU’s hjælp modtaget en kvart million fra EU’s Erasmus+-pulje. Men pengene er kun en del af gevinsten, som lige så meget handler om netværk og læring.

Fra venstre: Susanne Joel og Kristine Merethe Lund

For Susanne Joel, international koordinator ved Asmildkloster Landbrugsskole, er der ingen tvivl: Det projekt, som for et år siden bare var en god idé i hendes hoved, men som nu har fået en kvart million i støtte, er så vigtigt, fordi det drejer sig om at kunne bidrage til en bedre verden:

– Det handler jo i bund og grund om, at landbruget sætter et virkelig stort fodaftryk, og det er de unge, der uddanner sig inden for området, nødt til at forholde sig til: At når de har valgt det erhverv, så har de også forpligtet sig på at vide mere om det, fortæller hun om baggrunden for projektet.

 

 

Vigtigt at løfte i fællesskab

Asmildkloster Landbrugsskole uddanner unge til at arbejde i landbrugssektoren, og skolen arbejder allerede ud fra FN’s 17 verdensmål, der går ud på at gøre jorden til et bedre sted at være. På skolen er man nemlig meget bevidst om landbrugets rolle heri – ligesom man har fokus på, at det er vigtigt at løfte i flok:

– Vi er nødt til at lære de unge, at nok er de sig selv nærmest, men de er også en del af et fællesskab, og i EU er der altså 28 medlemslande, der skal blive enige om, hvordan man driver fødevareproduktion. Det kan projektet her være med til at åbne deres øjne for, forklarer Susanne Joel.

Hun suppleres af skolens pædagogiske leder, Kristine Merethe Lund:

– Vores elever skal jo lave morgendagens landbrug, så det er vigtigt, at de lærer om, hvad der holder på langt sigt og ikke blot her og nu.

Fra god idé til struktureret proces

Det var med det tankesæt in mente, at Susanne Joel for et års tid siden kontaktede CDEU for at få hjælp til at strukturere processen om at gøre sin idé om et mere bæredygtigt landbrug til et virkeligt, europæisk projekt.

– Først var der jo masser af ustrukturerede tanker, men det ændrede sig, da vi i november måned sidste år deltog i en af CDEU’s workshops. Så kom der væsentligt mere styr på processen, og siden da gik det bare enormt stærkt, forklarer Susanne Joel, som i hele ansøgningsprocessen har gjort god brug af især CDEU’s uddannelseskonsulent, Elena Nielsen:

– Vi sparrede med Elena hele vejen igennem, og hun var rigtig god til at holde os fast på vores røde tråd, så vi holdt os til det allervigtigste i forhold til at matche vores projekt med, hvad EU prioriterer, forklarer Susanne Joel.

Pengene er kun en del af gevinsten

Og det virkede: Nu har landbrugsskolen fået tilsagn fra EU om over 250.000 kroner, og det er endda blot en lille del af det samlede tilskud, som er på godt 1,5 millioner kroner. Den resterende sum er gået til projektets øvrige partnere, der kommer fra Italien, Slovenien og Spanien – og så selve Viborg Kommune, der som partner har opnået godt 68.000 kroner i støtte. Men pengene er kun en del af gevinsten.

– Et projekt som det her er så interessant, fordi det både giver os et bedre netværk i Europa, som vi kan lære af, mens det på samme tid giver os større samhørighed lokalt, hvor vi allerede har drøftet de første tanker med kommunen om muligheden for kommende projekter, fortæller Susanne Joel.

Her supplerer Kristine Merethe Lund:
– Det er jo virkelig spændende for os at sparre med forskellige skoler i EU, da det giver os masser af ny viden med hjem samt åbner vores øjne for nye tilgange og arbejdsmetoder. Dermed kan man lære at gøre tingene på en lidt anderledes måde, end man før har gjort – og det er jo altid sundt, slutter Kristine Merethe Lund.

 

 

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Elena Nielsen
EU-specialkonsulent
Uddannelse og VIA
Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet