God historie

’En ting er at læse lange rapporter, men at høre tingene selv gør altid en forskel’

28. november 2019

Mie Lundgaard er rådgiver for prodekanen for forskning ved fakultetet for Science and Technology ved Aarhus Universitet. Sammen med videnskabelige koordinatorer og kolleger fra forskningsstøtteenheden har hun netop været i Bruxelles på en studietur, hvis formål bl.a. var at opbygge et fælles vidensfundament om EU.

Gruppen fra AU lytter til Bregt Saenen fra European University Association fortælle om open data og open science.

Nok er de videnskabelige koordinatorer ved fakultetet for Science and Technology ved Aarhus Universitet kolleger, men de sidder i det daglige rundt på en række forskellige institutter og centre, såsom Institut for Fysik og Astronomi, det Interdisciplinære, tematiske Forskningscenter WATEC, samt Institut for Molekylærbiologi og Genetik, for nu blot at nævne nogle få. Det gør behovet for et fælles vidensfundament ekstra vigtigt:

– De videnskabelige kolleger sidder meget spredt, og derfor tog prodekanen for forskning initiativ til en studietur for gruppen, som skulle give alle en fælles indsigt i EU. Turen kan give os en bredere indsigt og et fælles vidensfundament blandt vores videnskabelige koordinatorer, som vi har brug for, da EU-funding er noget af det, der er stigende fokus på, på vores institutter, forklarer Mie Lundgaard.

Det gør altid en forskel at høre en stå og fortælle om, hvor vigtigt open science og open data for eksempel er, og hvor vigtigt det kommer til at blive. På den måde giver det et større incitament til at handle og en større forståelse af, hvor vigtige de forskellige elementer er.

Personlige møder øger forståelse af vigtigheden

Derfor tog koordinatorerne to dage ud af kalenderen for at tage til Bruxelles på en studietur arrangeret af CDEU. Programmet bød blandt meget andet på møder med Europa-Kommissionen, med European Research Council Executive Agency og med European University Association. Sidstnævnte satte fokus på open science og open data, og møderne gav et stort udbytte:

– En ting er at læse mange, lange rapporter om, hvad der er vigtigt i EU, men det gør altid en forskel at høre en stå og fortælle om, hvor vigtigt open science og open data for eksempel er, og hvor vigtigt det kommer til at blive. På den måde giver det et større incitament til at handle og en større forståelse af, hvor vigtige de forskellige elementer er, fortæller Mie Lundgaard.

Glade for at få sat ansigter og bygninger på EU-setup

At tage turen til Bruxelles og møde nøgleaktørerne ansigt til ansigt giver i det hele taget noget ekstra:

– Det at være her og møde folk personligt gør jo en kæmpe forskel til næste gang, hvor vi skal sende en mail eller ringe. Det giver os en bedre indsigt, og jeg tror også, at det giver blod på tanden til at vende tilbage. Man kan godt mærke, at man er tættere på, hvor det sker, hernede. Så jeg tror, at der er mange, der er rigtig glade for lige at få sat ansigter og bygninger på det her EU-setup, lyder det fra Mie Lundgaard.

Man kan godt mærke, at man er tættere på, hvor det sker, hernede.

Masser af idéer er sat i søen

Og studieturen har allerede sat gang i en masse nye tanker:

– Flere af de oplæg, vi har hørt, er jo meget inspirerende og kan give anledning til, at der er ting, vi enten skal ændre, når vi kommer hjem, eller sætte større fokus på fremadrettet. Vi kan mærke allerede nu, at der er sat masser af idéer i søen, og dem skal vi nu hjem at følge op på, afslutter Mie Lundgaard.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet