God historie

EU-projekt: Den sociale dimension skal med i robotudviklingen

8. januar 2020

Robotter ender ofte med at belaste frem for at befri deres brugere og miljøer. Det sker, fordi den virkelighed og de mennesker, som robotterne skal ud at arbejde med og for, meget sjældent bliver ordentligt inddraget i udviklingen og implementeringen af robotteknologien. Det er netop blevet kortlagt i et EU-projekt, hvorfra to anbefalinger er blevet afleveret til Europa-Parlamentet.

Over de seneste tre år har EU-projektet REELER (Responsible Ethical Learning With Robotics) undersøgt, hvordan robotter udvikles og implementeres i dag. Det er professor i fremtidsteknologi og læring på Aarhus Universitet, Cathrine Hasse, som har været koordinator for projektet.

Udelader den sociale dimension i designet

Gennem dette studie er det blevet tydeliggjort, at robotudviklere i dag ikke i tilstrækkelig grad medtager den sociale dimension i designfasen – og det kan i sidste ende betyde, at teknologien ikke kan bruges ordentligt.

Brugeren kan ikke få robotarmen på

Et eksempel, som Cathrine Hasse selv fremhæver, er eksoskeletter. De bruges som en form for udvendige skeletter og kan f.eks. være et robotben eller en robotarm:

”Der bliver investeret rigtig meget i at udvikle eksoskeletter til patienter, som skal genoptrænes efter et slagtilfælde. Og mens udviklerne arbejder på at få skeletterne teknisk perfekte, overser udviklerne ofte, at patienterne ikke selv kan tage disse eksoskeletter på. Det vil sige, at der er en social kontekst rundt om patienten, som bliver overset, men som er helt nødvendig for at få robotten til at virke,” har Cathrine Hasse tidligere udtalt til AU’s nyhedsbrev.

MEP Christel Schaldemose under eventen, hvor REELER-anbefalingerne blev afleveret til Europa-Parlamentet.

Afleverede to anbefalinger til Europa-Parlamentet

REELER-projektet anbefaler, at politikere og fundere i stigende grad pålægger robotudviklere at medtage den sociale dimension, således at det innovationspotentiale, der ligger hos brugerne, bliver realiseret.

REELER projektet er i sin afsluttende fase og har i den forbindelse afleveret to overordnede anbefalinger i Europa-Parlamentet:

(i) Større fokus på etik i robotudviklingen gennem opmærksomhedsvækkende værktøjer og
(ii) Inddragelse af en ny medarbejderkategori, en såkaldt Alignment Expert, der kan sikre, at målgruppe og udviklere forstår hinanden og dermed får samme mål i udviklingen af ny teknologi.

’CDEU har været en fantastisk guide’

MEP Christel Schaldemose var vært for eventen i Europa-Parlamentet, hvilket var en rolle, som CDEU sikrede, ligesom et dedikeret mødeprogram for Cathrine Hasse op til eventen sørgede for, at budskaber og læringer fra REELER blev leveret i relevante dele af Europa-Kommissionen.

  • På afstand er EU en jungle, og CDEU har været en fantastisk guide og bistand til vores projekt i den fase, som vi er i nu, og som handler om at få leveret den sidste del af projektet, så det også politisk får gennemslagskraft. Vi glæder os til det fortsatte samarbejde’, fortæller Cathrine Hasse.
 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Lina Christensen
EU-specialkonsulent
Forskning, uddannelse og Aarhus Universitet