God historie

EU-støtte til bionedbrydeligt plastik-alternativ skal hjælpe Aarhus-startup ud internationalt

29. oktober 2019

For år tilbage var Deby Fapyane og Isabel Alvarez Martos frustrerede over at se så mange plastikindpakkede varer i supermarkederne. Så til en konkurrence på Aarhus Universitet lavede de et bionedbrydeligt alternativ. Den idé er i dag blevet udviklet til en start-up med globale ambitioner, og nu har de fået EU-støtte til at hjælpe med at forløse produktets internationale potentiale.

Grundlæggerne af Cellugy med Depy Fapyane i midten bagerst og Isabel Alvarez Martos yderst til højre.

Hos startuppen Cellugy i Aarhus sidder Deby Fapyane, der er tidligere PhD-studerende ved det Interdisciplinære Center for Nanovidenskab ved Aarhus Universitet (AU). Den baggrund brugte hun sammen med Isabel Alvarez Martos, der tidligere arbejdede som Postdoctoral Researcher ved AU, og to andre kolleger til at udvikle et særligt indpakningsmateriale, som er 100% bionedbrydeligt.

– Den viden, som vi sidder med, kan hjælpe verden. Derfor er det så vigtigt for mig at spørge: Hvordan kan jeg bruge min viden til at skabe værdi for samfundet? Den værdi tror jeg på, at vi skaber med vores produkt, forklarer Deby Fapyane.

ecoFLEXY – udviklet af aarhusianske Cellugy

Alternativ indpakning løser to store udfordringer

Den unikke idé kaldes ecoFLEXY og laves af bio-polymer, der danner lange kæder, som igen går sammen i grupper. Derved bliver materialet lige så fleksibelt som plastik. Men modsat plastikken er ecoFLEXY lavet af frugtaffald, der kan komposteres, og som har mulighed for at blive genbrugt sammen med pap. På den måde løser ecoFLEXY problemet med ikke-nedbrydelig plast i naturen samtidig med, at det begrænser madspild.

I første omgang blev idéen til for to år siden i en konkurrence på Aarhus Universitet, som Deby Fapyane og hendes tre kolleger vandt.  Reaktionerne på idéen var så gode, at de ville så bredt ud som muligt, og de opnåede også projektstøtte i Danmark hertil.

Internationale ambitioner

Men firmaets ambitioner rækker længere end som så, og de er derfor begyndt at kigge ud over Danmarks grænser efter funding. Nu har de med hjælp fra CDEU’s forløb iFacilitator opnået 50.000 euro fra EU’s SMV-instrument fase 1, og pengene skal bruges på at lave en forretningsplan. Senere er planen at ansøge om fase 2-støtte, der kan være på helt op til 2,5 mio. euro:

– Vi tror jo på, at det her materiale kan være med til at redde verden. Men sådan en tro kan ikke stå alene: Der er også brug for en god markedsstrategi. Den strategi kan støtten fra SMV-instrumentets fase 1 hjælpe os med at udvikle, fortæller Deby Fapyane og fortsætter:
– Næste skridt er så SMV-instrumentets fase 2, som drejer sig om opskalering, og som vi planlægger at ansøge til næste år.

Vanskeligt at disrupte

Men en ting er pengene til udvikling og opskalering. For Cellugy handler det europæiske arbejde lige så meget om adgang til markedet:

– Det er meget vanskeligt at disrupte plastikindustrien. Derfor arbejder vi også på at sætte partnerskaber op med andre firmaer i EU og på den måde forhåbentlig finde en vej ind, afslutter Deby Fapyane.

 

Vil du vide mere?

Så kontakt en af vores medarbejdere, der sidder klar til at hjælpe dig.

Tarik Kehli
EU-specialkonsulent
Erhverv og vækst
Thomas Steen Hansen
EU-specialkonsulent
Erhverv og Vækst